Τα ελληνικά νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα – Η αλήθεια για το «σχέδιο Κίσινγκερ» και ο Κ. Μητσοτάκης

Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», τόνισε ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη («Τα Νέα») υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους».

Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε πως «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

«Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», σημείωσε ο ίδιος.
Επίσης, καλωσόρισε την επικύρωση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής» της.

Ο Πάιατ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Τέλος, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική διακυβερνητική συμφωνία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου για τον αγωγό υπογράφηκε στις αρχές του μήνα παρουσία των Κυρ. Μητσοτάκη, Μπ. Νετανιάχου και Ν. Αναστασιάδης που έκαναν λόγο για ένα νέο διάδρομο προμήθειας αερίου που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Η αλήθεια για το «σχέδιο Κίσινγκερ» και ο Κ. ΜητσοτάκηςΗ αλήθεια για το «σχέδιο Κίσινγκερ» και ο Κ. Μητσοτάκης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα αμερικανικά αρχεία διαψεύδουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το ελληνο-τουρκικό ● Ποιοι και γιατί επαναφέρουν ως λύση τη «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο.

Με όρους καθαρά εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που ορθώνονται μπροστά της. Ο εκνευρισμός της από την αποτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ την οδηγεί σε μια σειρά δηλώσεις που προδίδουν αμηχανία, αδυναμία ανάγνωσης της συγκυρίας και υπόγειες εσωκομματικές αντιθέσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αναφορά στην επιστολή Κίσινγκερ του 1976 και βέβαια η συζήτηση για την προοπτική συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε σήμερα, ο τρόπος που προσεγγίζει το ζήτημα η κυβέρνηση υποδηλώνει μια προχειρότητα ασυγχώρητη για τόσο σοβαρά θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερηφανεύτηκε από το βήμα της Βουλής: «Η τελευταία φορά, επειδή σας βλέπω να γελάτε ειρωνικά, που λάβαμε τέτοια επιστολή από Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976 στην περιβόητη ανταλλαγή επιστολών Κίσινγκερ και Μπίτσιου» (30.1.2020). Τα ίδια είχαν υποστηρίξει νωρίτερα και οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δίκιο σε ένα μόνο σημείο: πράγματι, η επιστολή Κίσινγκερ μπορεί να χαρακτηριστεί «περιβόητη», εφόσον αποτελούσε στη συγκυρία του 1976 το φύλλο συκής της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Αν ήθελε κανείς να είναι ακριβής, θα έλεγε ότι η επιστολή Κίσινγκερ της 10ης Απριλίου 1976 ήταν απλώς στάχτη στα μάτια της ελληνικής πλευράς. Αλλωστε ο ίδιος ο Κίσινγκερ έχει περιγράψει σε αυτοβιογραφικό του κείμενο για ποιο λόγο προέκρινε εκείνη την περίοδο την Τουρκία.

 Ολόκληρο το τρισέλιδο δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο » που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

Δημήτρης Ψαρράς