Τα δέκα μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας – Ξεκινούν οι συμψηφισμοί για τα μειωμένα ενοίκια – Ντρίμπλες Μητσοτάκη για να εξαπατήσει συνταξιούχους

Δημοπράτηση έργων αγροτικής οδοποιίας 1,1 εκατ. ευρώ - Ηπειρωτικός ...

Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα νέας γενιάς που βρίσκονται σε καθεστώς δημοπράτησης; Τι αναμένει ο κατασκευαστικός κλάδος που περνά μία πρωτοφανή περίοδο “ανομβρίας”.

Το μείγμα των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων στη χώρα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια η τριπλέτα έργων Μετρό-Σιδηρόδρομου-Αυτοκινητόδρομων κυριαρχούσαν πλήρως, σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Βλέπουμε έργα για φοιτητικές εστίες μεγάλου προϋπολογισμού, έργα ύδρευσης, λιμενικά έργα ενώ απουσιάζει για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια σιδηροδρομικό έργο.

Μέσα στα δέκα μεγαλύτερα έργα, μόνο δύο αφορούν αμιγώς δημόσια έργα. Είναι η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και η εργολαβία-σκούπα στον άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Αντίθετα η επικράτηση των έργων-ΣΔΙΤ είναι πλέον εμφανής. Από τα δέκα έργα τα πέντε αφορούν έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μάλιστα με αυξητικό κάθε φορά ρυθμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ κυοφορείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ένα έργο κόστους 370 εκατ.ευρώ που επίσης θα “βρει” μία θέση στην δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Μέσα στη δεκάδα των μεγάλων έργων υπό δημοπράτηση έχουμε και ένα αμιγώς ιδιωτικό έργο, αυτό της ολοκλήρωσης του έκτου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, έργο υποδομής που διεκδικείται από την πόλη εδώ και αρκετά χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και η Γεωγραφία των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων. Βλέπουμε έργα στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Θράκη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται μεγάλα έργα σε άλλες Περιφέρειες μιας και υπάρχουν αρκετά έργα με μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που παρουσιάζεται σήμερα και είναι επίσης σε διαγωνιστική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Η δεκάδα με τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας

  1. Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας

Με 1,8 δισ.ευρώ είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές Δημόσιο Έργο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αυτή την εποχή είμαστε σε τελικό στάδιο του διαγωνισμού που πρόσφατα έκλεισε τρία χρόνια. Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν το έργο της νέας γραμμής που θα διαθέτει 15 σταθμούς και θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνά από Κυψέλη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστημίου, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη για να καταλήξει στο Γουδή λίγο πριν τη συμβολή Κατεχάκη και Μεσογείων.

  1. ΒΟΑΚ με εκτιμώμενο κόστος 1,46 δισ.ευρώ

Εδώ έχουμε ένα διπλό έργο που είναι ένας συνδυασμός παραχώρησης και ΣΔΙΤ. Το κυρίως τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο Ηρακλείου προωθείται ως παραχώρηση και το δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη προωθείται ως ΣΔΙΤ.

Να διευκρινίσουμε πως ο διαγωνισμός βρίσκεται μεν εν ζωή, ωστόσο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου που θα αντικαταστήσει το σημερινό δρόμο-καρμανιόλα. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φάση της προεπιλογής των ενδιαφερόμενων σχημάτων.

3.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

Ο διαγωνισμός για το έργο παραχώρησης έχει ξεκινήσει από το 2016 και οι μακρόσυρτες διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου έχουν στοιχίσει σε χρόνο. Με εκτιμώμενο κόστος 400 εκατ.ευρώ τρία σχήματα είναι στην γραμμή εκκίνησης για την διεκδίκηση του.

4.Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Με κόστος 255 εκατ.ευρώ πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του σημερινού άξονα. Πολλά είναι τα σχήματα που το διεκδικούν και είμαστε στη β`φάση του διαγωνισμού. Πιθανόν μέχρι το 2021 να έχουμε ανακηρυγμένο ανάδοχο. Να σημειωθεί ότι δεν θα κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος αλλά δρόμος ταχείας κυκλοφορίας.

5.Φοιτητικές Εστίες με ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με κόστος 255 εκατ.ευρώ

Το μεγαλύτερο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ της χώρας για φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Έξι μνηστήρες διεκδικούν το μεγάλο έργο που είναι στη β`φάση του διαγωνισμού.

  1. Ολοκλήρωση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με κόστος 170 εκατ.ευρώ

Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη με πέντε συμμετέχοντες. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση ιδιωτικό έργο υποδομής της χώρας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κεφάλαια της κοινοπραξίας που ανέλαβε το λιμάνι. Είναι μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων του σχήματος που ανέλαβε τη διοίκηση.

  1. Εργολαβία Σκούπα Αμβρακίας Οδού με κόστος 150 εκατ.ευρώ

Εδώ είναι ένας διαγωνισμός που στέκει από το 2018. Πρόσφατα πριν από λίγες μέρες ξεκαθάρισε το τοπίο με την Μυτιληναίος να αναλαμβάνει την υλοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου οδικού έργου αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι υπογραφές αναμένονται μέχρι το τέλος Φθινοπώρου και η ολοκλήρωση του άξονα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Σε άλλη περίπτωση το έργο που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους απειλείται με επιστροφή κονδυλίων από την Κομισιόν.

  1. Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θράκης με κόστος 107 εκατ.ευρώ

Ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες αλλά και κτίρια που φιλοδοξεί να πάει σε άλλο επίπεδο τη διαβίωση των φοιτητών. Ισχυρό και εδώ το ενδιαφέρον των επενδυτών με τον διαγωνισμό να βρίσκεται στην πρώτη του φάση.

  1. Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κόστος 105 εκατ.ευρώ

Τρίτο έργο για φοιτητικές εστίες σε Βόλο και Λαμία. Επτά συνολικά σχήματα διεκδικούν το μεγάλο αυτό κτιριακό έργο.

  1. Φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής

Ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ, το πρώτο που αφορά έργο ύδρευσης. Υπόσχεται με την υλοποίηση του να αναβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού στη Χαλκιδική και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της υφαλμύρωσης του νερού από την εξαντλητική υδροληψία στην περιοχή.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για τις 14 Οκτωβρίου και αναμένεται σημαντική παρουσία ελληνικών και όχι μόνο εταιρειών.

 

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί για τα μειωμένα ενοίκια

Μειωμένα ενοίκια ως το τέλος του έτους-Η «χρυσή» τομή για ...

Όσα κατοχυρώνει η απόφαση που υπεγράφη χθες, Κυριακή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Τον συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές για το 30% της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα από πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κατοχυρώνει η απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι το μέτρο ξεκίνησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζει να ισχύει σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων μέχρι και το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:

  • Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης,
  • Τον ΕΝΦΙΑ,
  • Τον ΦΠΑ και
  • Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.

Τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδική εφαρμογή όπου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν με την είσοδό τους στο TAXISnet να ενημερώνονται κατ’ αρχήν για το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει για τους μήνες που εισπράττουν το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα.

Στην συνέχεια, μέσα από την ίδια εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να επιλέγουν με ποια οφειλή τους θέλουν να συμψηφίσουν το ποσό της επιστροφής που αποτελεί την συμμετοχή του δημοσίου στο συγκεκριμένο μέτρο.

 

Ντρίμπλες Μητσοτάκη για να εξαπατήσει συνταξιούχους

Έρχεται νέα αίτηση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ για πρότυπη δίκη με θέμα την περικοπή δώρων και επικουρικών

Με δικονομικές ακροβασίες που δρουν ενάντια στους συνταξιούχους επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξεπεράσει τον σκόπελο που η ίδια δημιούργησε και αφορά την καταβολή των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να καταθέσει νέα αίτηση για πρότυπη δίκη ώστε να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας αν θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά για την αρχική περικοπή των δώρων που επέβαλε τον Φεβρουάριο του 2012 το νομοθέτημα Κουτρουμάνη (ν. 4051/2012) και τη μετέπειτα κατάργησή τους αλλά και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων όπως επέβαλε τον Νοέμβριο του 2012 το νομοθέτημα Βρούτση (ν. 4093/2012). Με αυτήν τη νομική ντρίμπλα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θέλουν στην ουσία να αγοράσουν χρόνο και να προσδώσουν βαρύτητα στην καταφανώς παράνομη απόφαση αποκλεισμού 1,6 εκατομμυρίου συνταξιούχων από οποιαδήποτε καταβολή, ελπίζοντας βέβαια σε δικαίωση μέσα από τα «κανάλια επικοινωνίας» κυβέρνησης και ανώτατων δικαστών του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία (άρθρο 114 ν. 4714/2020), η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην επιστρέψει ούτε ευρώ από τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά το 2012 σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους (σε σύνολο περίπου 2,5 εκατομμυρίων). Ετσι επιδιώκει να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, όταν με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ θα έπρεπε να καταβληθούν περί τα 4 δισ. ευρώ (βέβαια οι παράνομες περικοπές ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ από το 2012 και το 2013 που επιβλήθηκαν μέχρι και σήμερα, αλλά το ΣτΕ αποφάνθηκε μόνο για ένα εντεκάμηνο).

Για να πραγματοποιήσει αυτή την τόσο βάρβαρη και διακατεχόμενη από έλλειψη σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ κίνησή της η κυβέρνηση προέβη στην αυθαίρετη ερμηνεία ότι ακριβώς επειδή το ΣτΕ στις πρόσφατες αποφάσεις του (1439-1443/2020) δεν αναφέρει κάτι για τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και τις επικουρικές δεν οφείλει να καταβάλει αναδρομικά!

Υπέρογκο διοικητικό και δημοσιονομικό κόστος

Στην πραγματικότητα επικρατεί πανικός στα κυβερνητικά γραφεία αφού τα μηνύματα που έρχονται από τα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας είναι ότι αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των αγωγών που οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να καταθέσουν προκειμένου να διεκδικήσουν όσα τους οφείλονται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τους επιστρέψει παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγωγές που θα κατατεθούν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και αυτό κάνει δυσβάσταχτο το κόστος λόγω όχι μόνο της επιβάρυνσης των διοικητικών δικαστηρίων αλλά και του δημοσιονομικού κόστους.

Να σημειωθεί ότι μόνο από τις ήδη κατατεθείσες αγωγές (περίπου 400.000) ο τόκος σε βάθος πενταετίας που πρέπει να καταβληθεί εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ ανά συνταξιούχο που έχει ήδη προσφύγει. Ετσι, με βάση τα ποσά που αναμένεται να επιδικαστούν το κόστος μόνο των τόκων για τις ήδη κατατεθείσες αγωγές ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ (ενώ θα πρέπει επιπροσθέτως να υπολογιστούν τα δικαστικά έξοδα). Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία το διεκδικούμενο ποσό σε βάρος του ελληνικού δημοσίου επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξης του 6% ετησίως.

Αν λοιπόν προστεθούν και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο αγωγές, τότε το κόστος (διοικητικό και δημοσιονομικό) ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ζημιώνονται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι

Θιγέντες από τις αν μη τι άλλο προκλητικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι μόνο οι 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχοι που αποκλείστηκαν, αλλά το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι 900.000 θα λάβουν μεν ένα μικρό μέρος από όσα παρανόμως τους περιέκοψαν το 2012 οι κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά, αλλά κι εκείνοι χάνουν ένα τεράστιο ποσό αφού δεν θα τους επιστραφούν οι παράνομες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Τζώρτζης Ρούσσος