Τίτλοι τέλους για την επιταγή ακρίβειας — Τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Συνταξιούχοι: Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς - Τα σενάρια που εξετάζονται για τους δικαιούχους και τα ποσά

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έριξαν και επίσημα τίτλους τέλους στην επιταγή ακρίβειας 2023.

Την ενίσχυση που ανέμεναν (και) φέτος μέσω της επιταγής ακρίβειας χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδομάτων (επίδομα παιδιού, ΚΕΑ, κτλ) και μακροχρόνια άνεργοι, θα πρέπει να την… ξεχάσουν.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έριξαν και επίσημα τίτλους τέλους στην επιταγή ακρίβειας 2023. Οι ανυπολόγιστες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή του οικονομικού σχεδιασμού.

Ενώ, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει πριν από τη θεομηνία, η κυβέρνηση εξέταζε να δώσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα μια οικονομική ενίσχυση σε χιλιάδες «ευάλωτους» πολίτες, τελικά το πλάνο ανατράπηκε. Η επιταγή ακριβείας, δηλαδή η οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, δεν περιλαμβάνεται μέσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έλαβαν διπλή δόση ενώ 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έλαβαν μιάμιση επιπλέον (μηνιαία) δόση.

 

Τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS που αφορά 450.000 επιχειρήσεις

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι συνεχής είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζοντας μετά τον Κωστή Χατζηδάκη την εξειδίκευση των μέτρων. «Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε αναλύοντας τα μέτρα και τους 3 άξονες πρωτοβουλιών.

Στους τρεις άξονες συγκαταλέγεται ο στόχος να κλείσουν οι ευκαιρίες φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως και οι έλεγχοι που αξιοποιούν τα δεδομένα.
Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Τα 10 μέτρα

  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS που αφορά 450.000 επιχειρήσεις.:«Το θέμα είναι η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ που ήδη από το καλοκαίρι έκανε ελέγχους. Προχωρήσαμε καισ το κλείσιμο επιχειρήσεων ειδικά σε νησιά το καλοκαίρι. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει πληρωμή χωρίς απόδειξη, τόνισε ο κ. Θεχάρης.
  • Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά. Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε αλλά η διαδικασία βάσει χρονοδιαγράμματος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής προβλέπει εξάμηνο. Θα αρχίσουμε λοιπόν με σταδιακή διαδικασία και αυτό θα λύσει και το πρόβλημα του ποιος στέλνει στοιχεία στο my data, είπε ο υφυπουργός.
  • ολοκλήρωση του mydata «εφαρμογή που πρέπει να περάσει στην εποχή του απαραίτητου για τις επχιειρήσεις. Στόχος να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει έσοδα που δεν βρίσκονται στο mydata»
  • υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από τους πόλοιπους κλάδους της λιανικής
  • υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Ο στόχος του μέτρου είναι να κάνει πιο «δύσκολη τη χρήση του μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • ενεργοποίση ψηφιακού δελτίου αποστολής χωρίς τη γραφειοκρατία που το συνόδευε. Το εργο είναι σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ για ψηφιοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέπει τον έλεγχο real time, είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • αύξηση προστίμου χρήσης στα 100 ευρώ για χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ
  • θεσμοθέτηση της πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω καρτών
  • αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας καυσίμων από το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης
  • Παρεμβάσεις για μακροχρόνιες μισθώσεις. Από 3 και πάνω ακίνητα ανοίγει βιβλία. ,«Στόχος να οδηγηθούν κάποιοι και προς την μακροχρόνια μίσθωση, είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός ως μέρος του τουριστικού προϊόντος».

Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο