Τέλος χρόνου για την συλλογή των e-αποδείξεων. Τι πρέπει να ξέρετε — Το ακριβό ρεύμα… κάνει φαρμάκι και το κόστος παραγωγής. Έως 40% πάνω — Αυξάνονται οι νεκροί πρόσφυγες του ναυαγίου στα Αντικύθηρα

Πληρωμή με κάρτα

Υποχρεωτική είναι η κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες με πληρωμές με κάρτες ή μέσω διαδικτύου διαφορετικά προβλέπεται έξτρα φόρος που φτάνει το 22% για το «ακάλυπτο» υπόλοιπο εισοδήματος.

Μια βδομάδα έχει μείνει για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καλύψουν με e – συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους για να αποφύγουν τον επιπλέον φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, με τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking θα πρέπει να γίνονται πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Διαφορετικά υπάρχει η πρόβλεψη για επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εισοδήματα του 2020 που δηλώθηκαν το 2021, λόγω πανδημίας, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, για ομάδες φορολογουμένων που θεωρήθηκαν «κορωνόπληκτοι». Για φέτος, πάντως, προς ώρας, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μια και, με βάση τα στοιχεία, υπήρξε και εκτόξευση ηλεκτρονικών πληρωμών. Τελικές βέβαια αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την άνοιξη του 2022.

Τούτου δοθέντος θα πρέπει οι φορολογούμενοι θα πρέπει λοιπόν να καλύψουν με e – δαπάνες έως τις 31-12-2021 τα ποσά που απομένουν μέχρι να φτάσουν το απαιτούμενο όριο.

Παράδειγμα

Π.χ. εφόσον ένας φορολογούμενος προβλέπει ότι θα έχει ετήσιο εισόδημα για το 2021 στα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ολόκληρο το 2021 ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ. Εάν, σε διαφορετική περίπτωση έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 5.000 ευρώ, δηλαδή για ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του. Θα φορολογηθεί με 22% πάνω στα 1000 ευρώ που έμειναν kai ua πληρώσει δηλαδή έξτρα φόρο 220 ευρώ..

Η νομοθεσία

Αναλυτικά, οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), που επανέρχονται από το φορολογικό έτος 2021 σε κανονική ισχύ (μετά τις έκτακτες εξαιρέσεις και τροποποιήσεις επί το ευνοϊκότερο που έγιναν ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού) προβλέπουν τα εξής:

1) Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

2) To ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

3) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

4) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

5) Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών, τότε για το ποσό που δεν υπάρχει σχετική κάλυψη με ηλεκτρονικές συναλλαγές φορλογείται με 22%, το 2022 όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2021.

6) Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Γιώργος Αλεξάκης

 

Το ακριβό ρεύμα… κάνει φαρμάκι και το κόστος παραγωγής – Έως 40% πάνωΤο ακριβό ρεύμα… κάνει φαρμάκι και το κόστος παραγωγής – Έως 40% πάνω

Σε τετραπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι πληρώνουν το ρεύμα οι βιομηχανίες μέσης τάσης της χώρας και σε πενταπλάσια (!) το φυσικό αέριο.

Σε τετραπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι πληρώνουν το ρεύμα οι βιομηχανίες μέσης τάσης της χώρας και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνη Κοντολέοντα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων κατά 20% έως και 40%.

«Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνουμε ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δαπάνη που αφορά όλες τις βιομηχανίες μέσης τάσης», είπε ο κ. Κοντολέων, περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση της εγχώριας βιομηχανίας, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Η ενέργεια στην Ελλάδα: Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της βιομηχανίας». Ο ίδιος εξήγησε ότι το κόστος αυτό η βιομηχανία δεν μπορεί να το απορροφήσει, αλλά ούτε και να το μετακυλήσει στην κατανάλωση γιατί θα χάσει σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδίως στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ συνέδεσε το πρόβλημα των υψηλών τιμών ρεύματος και με τη δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, την οποία περιέγραψε ως αγορά με έλλειμμα ανταγωνισμού και χωρίς δυνατότητες σύναψης διμερών συμβολαίων και αντιστάθμισης κινδύνου καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ζήτησε από το υπουργείο να παρέμβει, ώστε η βιομηχανία να προμηθευθεί φθηνό φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP.

«Μαύρες μέρες»…

Για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στις βιομηχανικές επιχειρήσεις μίλησε στην ίδια εκδήλωση και ο κ. Νίκος Κεραμίδας, διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, μεταφέροντας τις ανησυχίες που εκδηλώνονται συνολικότερα για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης. Ο κ. Κεραμίδας επέκρινε και τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνουν υπόψη τους μονοσήμαντα το κλίμα.

Δεν περιλαμβάνουν τις διαστάσεις της ενεργειακής επάρκειας, ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και την πρόσβαση σε προσιτές τιμές. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους –και όχι μόνον– ήδη αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατέγραψαν αύξηση 23,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Η αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επίσης σημαντική, 3,3%.

Το παραπάνω σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, με πολλές βιομηχανίες να δηλώνουν πλέον ότι δεν μπορούν να απορροφούν το σύνολο της αύξησης του λειτουργικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος», η οποία έως τώρα δήλωνε πως δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α. επισημαίνει ότι αν και στο επτάμηνο του 2021 είχε πετύχει σταθερή τιμή αγοράς με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση στην τιμή αγοράς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες που ξεπέρασε το 25%. Από τον μήνα Οκτώβριο και μετά, οι προβλέψεις για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι συμφωνίες που διαπραγματεύεται η εταιρεία για τη νέα χρονιά εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

«Βάσει των ανωτέρω, η εταιρεία θα προβεί στις ελάχιστα δυνατές ανατιμήσεις των προϊόντων της, έχοντας απορροφήσει σημαντικό τμήμα του αυξημένου κόστους παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Καραμολέγκος».

Αυξάνονται οι νεκροί πρόσφυγες του ναυαγίου στα Αντικύθηρα

Μεγαλώνει ο θλιβερός απολογισμός από το νέο ναυάγιο με πρόσφυγες που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί 7 νεκροί (πέντε γυναίκες και δύο άντρες), ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται.

Στο μεταξύ από τη νησίδα Πρασονήσι, όπου βρήκαν καταφύγιο μετά την προσάραξη του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν, απεγκλωβίστηκαν το πρωί της Παρασκευής με ασφάλεια 90 άτομα, τα οποία επιβιβάστηκαν στο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού.

Οι έρευνες στην περιοχή είναι σε πλήρη εξέλιξη με την συνδρομή κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου