Τέλος η καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ — Χωρίς υποχρεωτική καραντίνα οι τουρίστες με κορονοϊό

Κορονοϊός: Πού γίνονται δωρεάν rapid test τη Μεγάλη Παρασκευή από ΕΟΔΥ |  Έθνος

Σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή κάθε Παρασκευή, αντί για καθημερινή που ήταν μέχρι τώρα, θα είναι στο εξής η ενημέρωση του ΕΟΔΥ με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό,  την ίδια ώρα που τα κρούσματα και οι σκληροί δείκτες ανεβαίνουν σημαντικά στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 8/7 η ενημέρωση νέων κρουσμάτων Covid-19 θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι, κάθε Παρασκευή θα δημοσιεύονται τα δεδομένα που καταγράφονται έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.

Την ίδια ώρα ο ιός όχι μόνο είναι εδώ και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού και δίχως περιορισμούς αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διασποράς των υποπαραλλαγών «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5», με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Κάθε μέρα και πιο ανήσυχοι εμφανίζονται και οι υγειονομικοί από την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς καταγράφεται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων.

Ενδεικτικά, έκρηξη της τάξης του 200% καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, ενώ πλέον το νέο κύμα της πανδημίας αφήνει το αποτύπωμα της και στα νοσοκομεία.

Χθες Τρίτη, σημειώθηκε εκτόξευση κρουσμάτων πάνω από 30.000.

 

Χωρίς υποχρεωτική καραντίνα οι τουρίστες με κορονοϊό

Συνεχίζεται το αλαλούμ στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας σε μια φάση που το 6ο πανδημικό κύμα δίνει καθημερινά υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων κορονοϊού για χάρη της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που διαρρέουν ότι επανεξετάζουν την επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε αεροπλάνα και πλοία, αποφάσισαν πως για τους τουρίστες δεν θα ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος, όπως ισχύει δηλαδή για τους κατοίκους της χώρας.

Και αυτό, γιατί δεν υπάρχουν καταλύματα καραντίνας.

Έτσι, οι τουρίστες θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν και μόνο όσες μέρες έχουν προπληρώσει το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο στο οποίο διαμένουν.

Ακολούθως, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το πλοίο, το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, όντας θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας απλώς χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

«Την ώρα που εν μέσω τουριστικής περιόδου το ιικό φορτίο έχει εκτοξευτεί στα νησιά, για πρώτη φορά δεν λειτουργούν ξενοδοχεία καραντίνας! Δεν φταίει ο τουρισμός, η ανίκανη κυβέρνηση της ΝΔ φταίει!» σχολίασε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.