Τάκη, παίζεις με τη φωτιά

Η συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, στην μεγάλη διαδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, εμπνέει ανησυχία. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις προκάλεσαν, άσκησαν αναιτιολόγητη βία και συμπεριφέρθηκαν εκδικητικά σε πολίτες που δεν διέπραξαν καμία παράνομη πράξη.

Τάκη, παίζεις με τη φωτιά

Πρόκειται για έλλειψη επαγγελματισμού και για ακρότητες μεμονωμένων θερμοκέφαλων; Ή για προσχεδιασμένη στρατηγική έντασης προκειμένου να διαχυθεί φόβος που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για συμμετοχή σε επόμενες κινητοποιήσεις;

Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό. Αστυνομικοί ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και με αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τραμπουκίζουν γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανοχή από την ηγεσία. Η καθυστέρηση με την οποία ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή να γίνει έρευνα για το επεισόδιο με το γερανοφόρο είναι πολύ ενδεικτική της ανειλικρίνειας των προθέσεών του.

Δεν υπήρξε γενική παραδοχή για τα αίσχη της ΕΛ.ΑΣ αλλά επιλεκτική αναγνώριση λαθών, με διστακτικότητα και απροθυμία και με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Με τον κοινωνικό θυμό να μεγαλώνει και τη νέα γενιά να πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Το έδαφος είναι τόσο εύφλεκτο που μια σπίθα αρκεί για να προκληθεί ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Παραφράζοντας το δημόσιο μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, «Τάκη, έχουμε πρόβλημα», θυμίζουμε στον υπουργό ότι  παίζει με τη φωτιά. Και μάλιστα χωρίς να μπορεί να προβλέψει τι θα καεί.