Σ. Φάμελλος: Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει… — Φίλης κατά Μηταράκη: “Δύσκολο να χωνέψει κανείς την υποκρισία της σημερινής δεξιάς”. Συλλυπήθηκε τη Νίκη Κεραμέως για το θάνατο του πατέρα της

Σ. Φάμελλος: Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη

“Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία»’

Όπως αναφέρει ο Σ. Φάμελλος:

Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά (7) φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12) καταργούνται οι Φορείς σε:

·        Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,

·        Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,

·        Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,

·        Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου,

·        Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,

·        Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και

·        Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Ø  Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».

Ø  Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.

Ø  Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.

Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».

 

Φίλης κατά Μηταράκη: “Δύσκολο να χωνέψει κανείς την υποκρισία της σημερινής δεξιάς”

Ο Νίκος ΦίληςΚριτική εναντίον του Νότη Μηταράκη, αλλά και της κυβέρνησης, για τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, άσκησε ο Νίκος Φίλης.

Σκληρή κριτική εναντίον του Νότη Μηταράκη, αλλά και της κυβέρνησης, με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης κατακρίνει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τις οποίες κάλεσε την Τουρκία να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων.

Μέσω ανακοίνωσης, ο Νίκος Φίλης στρέφει τα “βέλη” του εναντίον του υπουργού και της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους για υποκρισία, τη στιγμή που “θέλουν να τα έχουν καλά με το ακροδεξιό τους κομμάτι”.

Η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:

«H υποκρισία της Δεξιάς: ‘σοκάρεται’ από τις απώλειες ζωής»!

Δύσκολο να χωνέψει κανείς την υποκρισία της σημερινής Δεξιάς στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: τη «σοκάρουν οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο», όπως μας… βεβαίωνε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά πανηγυρίζει πλάι στο φράκτη του Έβρου, που κλείνει σε πρόσφυγες και μετανάστες κάθε άλλο δρόμο, πλην της επιβίβασης σε επικίνδυνα και υπερπλήρη σκάφη, καταχείμωνα.

Θέλουν να τα έχουν καλά ταυτόχρονα με το ακροδεξιό τους κομμάτι, που ονειρευόταν να βάλει στολές παραλλαγής και να κάνει περιπολίες στον Έβρο· με την Εκκλησία που δώριζε θερμικές κάμερες για να αναβαθμιστεί ο φράκτης· και τους πρώην «φιλελεύθερους» κεντρώους, που μέρες που είναι πρέπει να εκφράσουν μια κάποια «συγκίνηση» για τους πνιγμούς -τι χριστιανοί θα ‘ταν;

Και βέβαια, να υποδέχεται και τον Πάπα Φραγκίσκο όπως επιτάσσει το διεθνές πρωτόκολλο, κι ας σιωπούν με τα μάτια χαμηλωμένα οι κυβερνητικοί όταν αυτός παρατηρεί ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε κοιμητήριο, τα hot spot σε φυλακές…

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές οφείλονται στη τεράστια ανισότητα του πλούτου στον πλανήτη και σε πολέμους που όταν δεν εξέθρεψαν ανεύθυνα η Ευρώπη με τις ΗΠΑ, τους παρακολούθησαν αδιάφορα να εξελίσσονται, κοιτάζοντας πώς θα προσπορίσουν γεωπολιτικά οφέλη.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες ξεκάθαρα παρανομούν, αφού δεν δίνουν τη δυνατότητα για υποβολή αιτήματος ασύλου έξω από το έδαφός τους, κλείνουν τα μάτια στα εγκληματικά push back στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο ενώ στηρίζονται στην «Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» για να παρκάρουν τους ανεπιθύμητους έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες και στην πρόκληση ανθρώπινων τραγωδιών στη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, ειδήσεις όπως η συμφωνία Δανίας – Κοσσυφοπεδίου για ενοικίαση φυλακών στο δεύτερο, που προφανώς θα «φιλοξενήσουν» κατά προτεραιότητα ξένους υπηκόους, κυριολεκτικά τρομάζουν.

Η Ευρώπη της «Ελευθερίας, Ισότητας και Αδελφοσύνης» μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κολαστήριο, πορεία που μόνο η δράση της νεολαίας και των κινημάτων αλληλεγγύης και η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς μπορούν να ανατρέψουν.

Ο Νίκος Φίλης συλλυπήθηκε τη Νίκη Κεραμέως για το θάνατο του πατέρα της

Ο Νίκος Φίλης συλλυπήθηκε τη Νίκη Κεραμέως για το θάνατο του πατέρα της

Σε ζητήματα πένθους, δεν χωρούν πολιτικές διαφορές. Το απέδειξε ο Νίκος Φίλης.

Το μεσημέρι της Κυριακής (26.12.2021) έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Κωνσταντίνος Κεραμέως, πατέρας της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Ο Νίκος Φίλης ήταν από τους πρώτους που τη συλλυπήθηκε.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε με τη Νίκη Κεραμέως και την συλλυπήθηκε για το θάνατο του πατέρα της, διακεκριμένου νομικού και καθηγητή, Κωνσταντίνου Κεραμέως, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.