Σύψας αδειάζει κυβέρνηση και Μητσοτάκη για μάσκες και lockdown – Σταθερά στον δρόμο του εκβιασμού για τα εμβόλια η κυβέρνηση

Σύψας αδειάζει κυβέρνηση και Μητσοτάκη για μάσκες και lockdown

Επανεμφάνιση μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας από τα ΜΜΕ για τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, ο οποίος χτύπησε καμπανάκια προς την κυβέρνηση και προς τους ανεμβολίαστους για το επικείμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πιο μεταδοτική και δημιουργεί διασπορά κάτω από τα ραντάρ, εκτίμησε ότι το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν για να εμβολιαστούν.

Υπερασπίστηκε τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση βάζοντας στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, όμως έστειλε μηνύματα προς την κυβέρνηση σχετικά με δηλώσεις στελεχών, αλλά και του πρωθυπουργού, για ενδεχόμενα οριζόντια μέτρα στο μέλλον.

Ο Νίκος Σύψας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα», ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν η χώρα δεν φτάσει σε υψηλό ποσοστό ανοσίας (60%), οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν με την μετάλλαξη Δ και τότε τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Επίσης άδειασε μεγαλοπρεπώς την κυβέρνηση στο θέμα της μάσκας, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες, κάνοντας λόγο για εντελώς λάθος μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία.

«Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα» σημείωσε.

Σταθερά στον δρόμο του εκβιασμού για τα εμβόλια η κυβέρνησηΣταθερά στον δρόμο του εκβιασμού για τα εμβόλια η κυβέρνηση

Στο αφήγημα του διχασμού και της ατομικής ευθύνης επιμένει η κυβέρνηση, πετώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το μπαλάκι της διαχείρισης της πανδημίας σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες που φέρει για την κατάσταση των τελευταίων μηνών και, πλέον, για την σημαντική επιβράδυνση του προγράμματος εμβολιασμού πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε μπαράζ δηλώσεων χωρίζοντας τους πολίτες σε δύο κατηγορίες και προχωρώντας στον δρόμο του εκβιασμού για ανεμβολίαστους και επιχειρήσεις.

Κι ενώ από αύριο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα στα ταξίδια με πλοίο που βάζουν στο στόχαστρο όσους πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, προκαλώντας προβλήματα και σε εμβολιασμένους, οι διαρροές για επέκταση τέτοιων πρακτικών συνεχίζονται, ενώ υπουργοί εκτοξεύουν σαφείς αιχμές.

Σήμερα ήταν η σειρά του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσου, να στείλει μήνυμα προς τους επιχειρηματίες για να πιέσουν περαιτέρω προς τον εμβολιασμό.

Σε μια μακροσκελή του ανάρτηση, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις πρόσφατες αποφάσεις, αλλά και να απαντήσει στην κριτική, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημειώνει χαρακτηριστικά: είναι ώρα και οι επιχειρήσεις να δείξουν το δρόμο της ευθύνης, δλδ του εμβολιασμού, προς τους πελατες και τους εργαζόμενους τους για να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα από τον ιό. Τα λόγια του Άκη Σκέρτσου έρχονται σε μια περίοδο που ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν καταγγελίες για προσπάθειες επιχειρήσεων να επιβάλουν τον εμβολιασμό σε εργαζομένους, υπό την απειλή ακόμη και της απόλυσης.

Είχε προηγηθεί βέβαια, η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Ράδιο «Κ» της «Καθημερινής», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταφέρνει να προκαλέσει τόσο με τον διχαστικό του λόγο όσο και με την προαναγγελία για νοσοκομεία δύο ταχυτήτων.

Δεν θα «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εμβολιασμένοι, τα μέτρα είναι για ανεμβολίαστους, δήλωσε ξεκάθαρα, αν και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Κούνησε το δάχτυλο προς τους πολίτες, λέγοντας πως «όλοι αναλαμβάνουν πια τις ευθύνες τους» για να προσθέσει εκβιαστικά ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι».

Επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ προς τις ηλικίες 18-24 ετών για να εμβολιαστούν, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά της νεολαίας, ενώ ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές, οι νέοι δεν θα το θυμούνται. Επέλεξε όμως να μην αναφερθεί στην έλλειψη στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης που θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, προκειμένου να τονωθεί το εμβολιαστικό ρεύμα – και τις οποίες έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Φυσικά, την πρωτοκαθεδρία στις επιθετικές δηλώσεις είχε για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας την τιμωρητική στάση που κρατά η κυβέρνηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η όποια οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέροντας «έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα  να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές. Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός γενικευμένου lockdown, ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει, «δεν μπορούμε και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα τους περιορίζουμε» υπογραμμίζοντας ότι «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».