Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τη συνάντηση με Πούτιν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες αμέσως μετά τις πρωινές συσκέψεις στο Μαξίμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραβρεθούν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία) σήμερα και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου ξεχωρίζουν στην ατζέντα τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και οι τιμές του φυσικού αερίου.
Απόψε ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα στο Σότσι, καθώς κεντρικό θέμα θα είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αλλά και τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Κατά πληροφορίες θα επαναλάβει ότι ανέφερε και δημόσια ενώπιον του κ. Πούτιν ότι από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.
Ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εξ αφορμής της Λευκορωσίας και με φόντο τις τουρκικές κατά καιρούς διαθέσεις, οι ηγέτες θα φανεί αν θα επιστρατεύσουν την ποινή των οριζόντιων μέτρων έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.
Πανδημία, μετάλλαξη «Όμικρον» και υποχρεωτικοι εμβολιασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής. “Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας” αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή- πρόσκληση του προς του ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Στεφανία Μουρελάτου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένταση και διαμαρτυρίες κατοίκων στην Εύβοια

Έξω από το ΕΠΑΛ της Ισταίας, στη Βόρεια Εύβοια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής που επλήγη από τις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν με σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.
Ζήτησαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση
Το μεσημέρι, ομάδα κατοίκων της περιοχής συγκεντρώθηκε έξω από το ΕΠΑΛ Ιστιαίας. Αντιπροσωπεία των κατοίκων ζήτησε να μπει στην αίθουσα όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός. Δεν τούς επετράπη η είσοδος και σημειώθηκε ένταση μικρής κλίμακας για αρκετή ώρα.
Η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας
- Όπως επισημαίνουν οι πυρόπληκτοι τέσσερις μήνες μετά την τρομακτική καταστροφή, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία όσο και στις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν.
- Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.
- Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.
- Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.
- Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.
- Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.
- Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.
- Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε
- Οι κτηνοτρόφοι ειδικότερα τονίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους έχουν ξεχάσει καθώς δεν έχουν δώσει τις ζωοτροφές που χρειάζονται.