Σύνοδος Κορυφής: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το «Ταμείο Ανάκαμψης». Συμφώνησαν ότι… – Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ-Σεντένο προς τους… – Μακρόν: Τα δάνεια δεν είναι η απάντηση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση μεταξύ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, όπως συνέβη πριν από έναν μήνα, ωστόσο εκφράστηκαν με σαφήνεια οι διαφορές  μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των χωρών.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις και… φυσικά διαφωνίες, οι 27 ηγέτες ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων. Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ». Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

«Δύσκολη η συμφωνία, αλλά υπάρχει κοινή βούληση για βήματα προς τα εμπρός»

«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ τόνισε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν.

«Όλοι συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Πακέτο στο 5-10% του ΑΕΠ θέλει ο Μακρόν

Τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το έκτακτο σοκ», ανέφερε με νόημα ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Δραματικούς τόνους για την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων που θα διασφαλίσουν την ανάταξη της οικονομίας της ευρωζώνης το ταχύτερο δυνατόν από την πανδημία του κορωνοϊούχρησιμοποίησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του EurogroupΜάριο Σεντένο στις αναφορές τους προς τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρεις πηγές ανέφεραν στο Bloomberg πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει ως και 15%, λόγω της πανδημίας και ότι οι ηγέτες της ΕΕ διακινδυνεύουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα».

Ένα από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι μια ύφεση 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.

Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στην ανάγκη για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων.

Αφού τόνισε πως οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αποδειχθούν δηλητηριώδεις για τις δημοκρατίες, τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα βγει  από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης και με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας. «Είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος – μέλος μας», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ΕΕ βαδίζει αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους. «Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ κορωνο-ομόλογα ή ευρω-ομόλογα και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη», είπε και προσέθεσε:

«Θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. Με βάση την πρότασή της, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις.

Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει σε 2 τρισ. ευρώ.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.

Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».

«Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορωνοϊού», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σφυρηλατείται μια συναίνεση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας μεταξύ των 27 κρατών – μελών», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα.

Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες – Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία – να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Τα «στρατόπεδα»

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ευρώπης των 27 ζήτησαν από την Κομισιόν να κινητοποιήσει τα εκτελεστικά της όργανα και εκπονήσει εκτάκτως ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ένωσης ζήτησαν να συνδεθεί το σχέδιο ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

«Επιδείξαμε ισχυρή θέληση να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.