Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται σήμερα, Πέμπτη 07/09 στη Τζακάρτα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ανατολικής Ασίας, μια σπάνια ευκαιρία για τα αντίπαλα κράτη να έχουν διπλωματικές επαφές.
Η Σύνοδος των 18 χωρών, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, μία ημέρα αφού ο Λι δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να περιορίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να αποφευχθεί ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος».
Οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών παρακολουθούνται στενά, υπό το φόντο των διμερών εντάσεων σε διάφορα θέματα, από την Ταϊβάν ως τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και την αντιπαλότητά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Για να διατηρήσουμε τις διαφορές αυτές υπό έλεγχο, αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μην επιλέξουμε στρατόπεδο, να αντιτεθούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών και να αποτρέψουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής Asean+3 χθες, Τετάρτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Η Χάρις είχε ξεχωριστές συναντήσεις με ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας με θέμα «τη σημασία να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο στη Νότια Σινική Θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η σημερινή Σύνοδος θα είναι επίσης η πρώτη ευκαιρία να συναντηθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σχεδόν δύο μήνες μετά την προηγούμενη σύνοδο της ASEAN τον Ιούλιο στη Τζακάρτα, στη διάρκεια της οποίας οι Δυτικοί είχαν εγκαλέσει τον Λαβρόφ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ- γιολ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι, όπως και οι ηγέτες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Φόρουμ συζητήσεων»
Αν και στη Σύνοδο ανατολικής Ασίας συμμετέχουν ηγέτες από τις μεγαλύτερες χώρες παγκοσμίως, η ικανότητά της να επιλύει περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων «αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της ASEAN να συνασπίζει, όμως τελευταία μπορούμε να πούμε ότι η σύνοδος ανατολικής Ασίας έχει ‘διαρραγεί’. Έχει μετατραπεί σε φόρουμ συζητήσεων», εκτίμησε ο Άαρον Κόνελι του think tank IISS Σιγκαπούρης.
Παράλληλα οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους και να ασκήσουν πίεση στο μπλοκ της ASEAN.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ταξίδεψε χθες, Τετάρτη, με τρένο υψηλής ταχύτητας, σε δοκιμαστική ακόμη φάση, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το Πεκίνο και συνδέει τη Τζακάρτα με την πόλη Μπανούνγκ στην Ιάβα, συνοδευόμενος από Ινδονήσιο αξιωματούχο.
Η Χάρις είχε συναντήσεις με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο και τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Φερντινάντ Μάρκος.
«Η αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες και υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει η αμερικανοφιλιππινέζικη συμμαχία στη διασφάλιση της ελευθερίας και της ευημερίας της περιοχής Ινδικού- Ειρηνικού», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στη Σύνοδο ανατολικής Ασίας.
ΠΟΥ: Το Μπανγκλαντές πλήττεται από τη χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει εκδηλωθεί ποτέ
Το Μπανγκλαντές βιώνει την πιο σοβαρή επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς από τον Απρίλιο έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 135.000 κρούσματα και 650 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας, την οποία μεταδίδουν στον άνθρωπο τα κουνούπια, τόνισε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πάνω από 300 θάνατοι εξαιτίας του δάγκειου πυρετού καταγράφτηκαν μόνο τον περασμένο μήνα στην όγδοη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, διευκρίνισε ο διεθνής υγειονομικός οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.
«Η επιδημία θέτει υπό τεράστια πίεση το σύστημα υγείας» του Μπανγκλαντές, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά.
Ενώ τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται στην πρωτεύουσα Ντάκα, αυξάνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, υπογράμμισε.
Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ειδικούς στο πεδίο στο Μπανγκλαντές για να βοηθήσει τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης, να αυξήσουν τη δυναμικότητα των εργαστηρίων και να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ κοινοτήτων που πλήττονται, συμπλήρωσε.
Ο δάγκειος πυρετός είναι δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια ενδημική σε τροπικές ζώνες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πολύ υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του οι διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και η κατακόρυφη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Όπως και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται εξαιτίας ιών που φέρουν τα κουνούπια, εξαπλώνεται ταχύτερα και περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και το πρόβλημα θα ενταθεί, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Ο διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για την κήρυξη συναγερμών και την αντίδραση του ΠΟΥ, ο Άμπντι Μαχάμουντ, τόνισε πως πλέον περισσότερες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τέτοιες επιδημίες, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη, επιμένοντας πως είναι απαραίτητη η διεθνής αλληλεγγύη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γουατεμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του δάγκειου πυρετού που έχει εκδηλωθεί στη δική της επικράτεια (22 νεκροί επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο).
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε Βουλγαρία και Τουρκία – Η κακοκαιρία της κλιματικής αλλαγής
Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Βουλγαρία και την Τουρκία αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Τουρκία από τις πλημμύρες που πλήττουν το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δύο από τους νεκρούς έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια με τον όγκο του νερού να ξεπερνά τον ετήσιο μέσο όρο στην συγκεκριμένη περιοχή μέσα σε μερικές μόλις ώρες.
Επίσημα, οι Αρχές της τουρκικής μεγαλούπολης αναφέρουν πως ακόμη 12 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία τραυματισμένοι, δύο από αυτούς σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι στην βορειοδυτική επαρχία Κιρκλαρελί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ενώ εκφράζονται φόβοι πως όσο τα φαινόμενα παραμένουν κατά τόπους πολύ ισχυρά ο αριθμός των αγνοουμένων θα αυξηθεί.
Πλημμύρισε και η Βουλγαρία
Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από την κακοκαιρία και στην Βουλγαρία με το φαινόμενο να είναι πολύ έντονο ειδικά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η υπερχείλιση ρεμάτων και ποταμών έχει καταστρέψει τις βασικές και δευτερεύουσες γέφυρες σε ολόκληρη την περιοχή και έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές σε οικίες, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα.
Ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα με την ηλεκτροδότηση ενώ οι βουλγαρικές αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών πως το νερό του δικτύου ύδρευσης δεν είναι κατάλληλο προς πόση μετά τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιούργησαν κύματα που ξεπέρασαν τα δύο μέτρα τα οποία σαρώνουν ολόκληρη την παραλιακή ζώνη πλημμυρίζοντας τις συγκεκριμένες περιοχές.
Η ξεκάθαρη απειλή σε όλη την Ευρώπη
Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες ειδικά στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή έχει δείξει το πραγματικό μέγεθος της κρίσης την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να περιορίσουμε αλλά και να προστατευτούμε από αυτή.
Οι θερμοκρασίες του εφετινού καλοκαιριού στην Μεσόγειο, σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα ήταν εξόχως υψηλές, όχι για πρώτη φορά αλλά πρώτη φορά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2023 είναι με βάση τα στοχεία το θερμότερο καλοκαίρι για τον πλανήτη από την στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχεών.
Στους 30 βαθμούς Κελσίου η Βρετανία
Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία βιώνει τον θερμότερο Σεπτέμβριο στην ιστορία της με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Η ξηρασία που έφερε ο καύσωνας δημιούργησαν τις συνθήκες για τεράστιες σε αριθμό και ένταση πυρκαγιές ειδικά στον μεσογειακό νότο αλλά και στα παρεθένα δάση του Καναδά, με το φθινόπωρο να έρχεται κομίζοντας εξόχως ισχυρές καταιγίδες και ανέμους στην ίδια ακριβώς ζώνη.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι η ένταση των φαινομένων και η διάρκειά τους που δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα με εναλλαγές ακραίων καταστάσεων για τις οποίες κανένας σήμερα δεν είναι προετοιμασμένος.