Σύγχυση με μέτρα αλαλούμ και… προτάσεις από άλλες εποχές: “Πρέπει ίσως να δούμε δρομολόγια για εμβολιασμένους” – Το ECDC αποκαλύπτει την πραγματικότητα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Μετρό: Νέες επεκτάσεις σε Γλυφάδα, Καλλιθέα, Ίλιον, Πετρούπολη, Εθνική Οδό - Όλος ο σχεδιασμός

 Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Μετά το “freedom pass” για τους νέους, μετά τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης σε αμιγώς «covid free» και «μικτούς», και κατόπιν των νέων περιορισμών που επιβλήθηκαν για τα ταξίδια στα νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι ως μέτρο πίεσης και τα… «lockdown μόνον για μη εμβολιασμένους». Παράλληλα μία ακόμη πρόταση αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο διχασμό σε κοινωνία αλλά και στο δημόσιο διάλογο όπως τη διατύπωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως οι πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο για τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το πλέον πιθανό, ενώ όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλά στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και τον κ. Μ. Γιαννάκος, για να βρει τα κρούσματα της μετάλλαξη η Ελλάδα στέλνει ορισμένα δείγματα σε εργαστήρια στη Γερμανία και περιμένει τα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ δεν ανιχνεύεται στα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία αποστέλλουν σε εργαστήρια αναφοράς μέρος των θετικών δειγμάτων για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ όπως το ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Επειδή όμως δεν μπορούν τα εγχώρια εργαστήρια να καλύψουν τη ζήτηση τα νοσοκομεία αναφοράς σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ(ΚΕΔΥ) στέλνουν δείγματα για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ και σε εργαστήρια της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα κάνουν επτά ημέρες να βγουν. Έτσι δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση της μετάλλαξης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Αυτά όμως είναι όσα εντόπισε ο ΕΟΔΥ.

Από αυτά, τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Αναλυτικά τα μέτρα

Πρώτα ήρθε η εστίαση, μετά τα ταξίδια στα νησιά, και αναμένεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όσο όμως ανακοινώνονται περισσότεροι περιορισμοί, τόσο χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες:

 • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
 • αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

Λίγες ώρες μετά, ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν:

 • «Και πώς μετακινούνται από νησί σε νησί όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν έχουν νοσήσει;». Απάντηση σε αυτό έδωσε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι για τους μη εμβολιασμένους θα είναι απαραίτητο το rapid ή το self test!

Δηλαδή, δεν μπορείς να ταξιδέψεις π.χ. από τον Πειραιά στην Αμοργό με self test αλλά πρέπει να κάνεις τουλάχιστον rapid test, αλλά μπορείς να πας από την Αμοργό στη Νάξο με self test. Επίσης για να επιστρέψεις από οποιοδήποτε νησί χωρίς να είναι υποχρεωτικό -προς το παρόν- το μοριακό ή το rapid test, ούτε έστω το self test. Υπάρχει μόνο σύσταση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Αντιδράσεις στην εστίαση

Διαχωρισμός όμως υπάρχει και για την εστίαση και από επιχειρηματίες και από τους πολίτες. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, δεν έχουν μόνο ενστάσεις και αντιδράσεις αλλά και σύγχυση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ότι αν υπάρξει έξαρση με τη μετάλλαξη Δέλτα και χρειαστεί να κλείσουν επιχειρήσεις, το lockdown θα αφορά τις μικτές επιχειρήσεις. Από τη μία, επομένως, ανακοινώνεται ότι εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει τι θα κάνει και αν θα δέχεται ή όχι μη εμβολιασμένους πελάτες, αλλά την ίδια στιγμή η παραπάνω πληροφορία είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο και ρίσκο.

Τα μέτρα επίσης θα δυσκολέψουν τα ζευγάρια, τις παρέες, τους φίλους, τις οικογένειες που θα αποφασίζουν να βγουν έξω αν δεν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι. Για παράδειγμα, τι θα επιλέξει μια παρέα τεσσάρων ατόμων, που ο ένας είναι πλήρως εμβολιασμένος, ο άλλος έχει κάνει μόνο τη μία δόση, ο τρίτος δεν έχει κάνει εμβόλιο, και ο τέταρτος έχει κάνει δύο δόσεις αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες;

Η απάντηση είναι ότι θα μπορούν να διασκεδάσουν σε μικτούς χώρους εστίασης, και μόνο το παραπάνω ερώτημα προκαλεί πονοκέφαλο και είναι πολύ πιθανό στο τέλος όλοι να μείνουν μαζεμένοι σε ένα σπίτι, αντί να ψάχνουν πού μπορούν να πάνε.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της εστίασης φέρνουν αντιρρήσεις και προβλέπουν μείωση της πελατείας τους αν διαχωρίσουν τους πελάτες, ή αν τους φέρουν την αστυνομία, ή αν απαγορέψουν την είσοδο αλλά και διαπληκτισμούς.

Ενδεικτικά, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε: «Είμαστε σε πολύ δεινή θέση όσοι διατηρούμε εστιατόρια καφέ και μπαρ γιατί μπαίνουμε σε μια κατάσταση που η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται από το κράτος στους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι οι πελάτες ή μεικτού σχήματος, κάτι που τους προβληματίζει πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Ο γνωστός σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και κριτής του MasterChef, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, χαρακτήρισε την κατάσταση «περίεργη» και είπε πως τα μέτρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας./

«Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αυτό που συμβαίνει είναι από μόνο του περίεργο» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορώ (σ.σ. να έχω) έξω ανεμβολίαστους και μέσα εμβολιασμένους. Όσοι άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο δεν πρέπει να τους κατατάσσουμε στους αρνητές», λέγοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορεί να έχουν «δικαιολογημένες επιφυλάξεις και να χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις μακριά από τις συζητήσεις καφενειακού τύπου». « Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σε αυτό. Κι όσοι το έκαναν το εμβόλιο και όσοι δεν το έχουν κάνει» πρόσθεσε.

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με καμπάνιες ενημέρωσης και όχι με πρόστιμα» κατέληξε.

«Οι άνθρωποι της εστίασης πρέπει να αναλάβουν βαριές ευθύνες» είπε από την πλευρά του ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Όταν δυσαρεστούνται οι πελάτες επηρεάζουν τον καταστηματάρχη και όχι την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τα σχόλια που έχει μέχρι στιγμής από τους πελάτες του σημείωσε ότι ο κόσμος είναι διχασμένος και δεν έχει καταλάβει τι θα γίνει.

Τι ισχύει με τα διόδια

Η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών ήταν να ισχύσουν μέτρα και για τις χερσαίες μετακινήσεις, δηλαδή να ισχύουν και για τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα όσα ισχύουν για τα νησιά και έλεγχοι στα διόδια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάτι τέτοιο δεν εφαρμοστεί από τη προσεχή Δευτέρα, όμως είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

 

Το ECDC αποκαλύπτει την πραγματικότητα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα – Πόσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, ποια ηλικιακή ομάδα δεν κλείνει ραντεβού (πίνακες)Εγκύκλιος: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία εμβολιασμού εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα | esos.gr

Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αποκαλύπτει ότι από όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι παραγωγικές ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια μένουν εκτός εμβολιασμού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δηλαδή ο “πανευρωπαϊκός ΕΟΔΥ” αποκαλύπτει δηλ. ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση στο 53,2% του ενήλικου πληθυσμού ενώ άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει υψηλότερο ποσοστό και μόνο 9 χαμηλότερο.

Πολύ καλύτερα τα πηγαίνουμε ως χώρα μας στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση σε σύνολο 30 χωρών με την υψηλότερη επίτευξη πλήρους εμβολιασμένων ενήλικων πολιτών με ποσοστό 40,5%.

Διαπιστώνεται πάντως ότι στους ενήλικους πληθυσμούς που γίνονται εμβολιασμοί δεν είμαστε σε καλά επίπεδα ενώ αν γίνει αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά αλλάζουν και να είμαστε σε υψηλότερη κάλυψη. Ίσως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό ανήλικου πληθυσμού σε σχέση με άλλες χώρες.

Να τονίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μέχρι και την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου και αναμένεται επικαιροποίηση την Κυριακή. Η κατάσταση όμως δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς διαπιστώνεται ότι ολοένα και λιγότερα ραντεβού κλείνονται καθημερινά από Έλληνες πολίτες.

Χθες για παράδειγμα έγιναν ακόμη λιγότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα 83.457 εκ των οποίων μόνο τα 39.631 αφορούσαν πρώτη δόση. Είναι σαφές ότι οι πολίτες ρισκάροντας δεν προχωρούν στο κλείσιμο νέων ραντεβού.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ECDC εμβόλια υπάρχουν. Μάλιστα μέχρι τις 27/6 είχαμε παραλάβει συνολικά 9.778.620 δόσεις.

Αναλυτικότερα:

Οι 18-24 ετών

Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε τελευταία με όλα τα εμβόλια, με αποτελέσματα πολλά νεαρά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες αυτές έχει προλάβει να εμβολιαστεί με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ ένα ποσοστό περίπου 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

 • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 18-24 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 12,1%

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των νέων ανθρώπων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, πως “οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Οι 25-49 ετών

Αποτελούν την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, με μεγάλη συμμετοχή σε ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

 • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%

Οι νέοι που αποτελούν τον κύριο όγκο των πρόσφατων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν και για έναν ακόμη λόγο. Διασπείρουν τον μεταλλαγμένο ιό Δέλτα, στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, σύμφωνα με την Καθηγήτρια:

“Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Οι 50 – 59 ετών

Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού αποτελούν και οι πολίτες μεταξύ 50 και 59 ετών. Ανάμεσα σ’ αυτούς, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

 • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 50-59 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 44,6%

Αναφερόμενη σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, η κα. Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε χαμηλά τα εμβολιαστικά ποσοστά αυτών των πολιτών και επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει σταθεροποίηση και όχι μείωση στους θανάτους στην ομάδα των πολιτών μεταξύ 50 και 64. Θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των ανθρώπων άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, είπε.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, άμεσα, να πειστούν, να κατανοήσουν τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να προσέλθουν να εμβολιαστούν”.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά, τα εμβολιαστικά ποσοστά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατανέμονται ως εξής:

 • 80+: πλήρως εμβολιασμένοι το 66.6%, με μία δόση το 2,9% και το 30.5% ανεμβολίαστοι
 • 70 – 79 ετών: πλήρως εμβολιασμένοι 74.5%,  4% εμβολιασμένοι με μία δόση και 21.6% ανεμβολίαστοι
 • 60-69: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις 66.8% , το 6,6% με μία δόση και το 26.6% ανεμβολίαστοι
Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις χώρες της Ευρώπης συγκριτικά με την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες που παρατηρείται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στο δείκτη θετικότητας (από 1,05% σε 1,92% σε μια βδομάδα), που σε συνδυασμό και με τη μικρή πτώση που παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασθέντων, επιτείνει το φόβο ότι μπορεί να μην επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.

Με δεδομένο ότι η Μετάλλαξη Δέλτα έχει καταγραφεί και στη χώρα μας και σύμφωνα με τους επιστήμονες πλήττει ανεμβολίαστους και μικρά παιδιά, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς όλους τους ενήλικες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με την έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ατόμων που έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, καταγράφονται οι εξής περιπτώσεις:

 • 1η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν την έναρξη του εμβολιασμού σας, συνιστάται να εμβολιαστείτε με μια μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 • 2η Περίπτωση: Εάν έχετε ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση και νοσήσετε πριν από τη 2η δόση, συνιστάται να προγραμματίσετε εκ νέου τη 2η δόση σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος μετά από την πραγματοποίηση της επαναληπτικής δόσης και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 • 3η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και έχετε ήδη εμβολιαστεί με μια ή δύο δόσεις οποτεδήποτε μετά τη διάγνωση της νόσου, ο εμβολιασμός σας θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 • 4η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (είστε άτομο με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής), εξαιρείστε από τα παραπάνω και μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού λήξει η περίοδος της απομόνωσης, εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα ολοκληρωθεί με δύο δόσεις.