Σύγκρουση AstraZeneca-ΕΕ: Απαντά η εταιρεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 – Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ισπανίας, επειδή εμβολιάστηκε κατ’εξαίρεση

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

 

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, επειδή εμβολιάστηκε κατ’εξαίρεση

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, πτέραρχος Μιγκέλ Άνχελ Βιγιαρόγια, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, αφού κατηγορήθηκε ότι εμβολιάστηκε «κατ’ εξαίρεση» για την Covid-19.Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών απέλυσε έναν αντισυνταγματάρχη, τον «σύνδεσμο» της Πολιτοφυλακής με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς από εσωτερική έρευνα που διενήργησε διαπιστώθηκε ότι είχε εμβολιαστεί χωρίς να ανήκει στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

Με σκοπό τη διαφύλαξη της εικόνας των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Βιγιαρόγια υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στην υπουργό Άμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο. Σύμφωνα με μια πηγή του Γενικού Επιτελείου, η παραίτησή του έγινε δεκτή από την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον στρατηγό διαβεβαιώνουν ότι αποφάσισε να ζητήσει εθελοντικά την απόλυσή του αυτό το Σάββατο, ενόψει της «χιονοστιβάδας» κριτικής ότι η απόφασή του για εμβολιασμό προκάλεσε την κοινή γνώμη. Πηγές της άμυνας επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι η υπουργός Μαργαρίτα Ρόμπλες αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ, όταν επέστρεψε από το Τολέδο, να κάνει δεκτή την αποχώρησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η παύση του επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τρίτη, όταν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα άλλα μέλη του Κοινού Αρχηγού Προσωπικού (Jujem), ο Αρχηγός Άμυνας διορίζεται και απομακρύνεται από τον Πρωθυπουργό και όχι τον Υπουργό Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε η θέση το 1984 που παραιτήθηκε ένας αρχηγός του αμυντικού προσωπικού. Η πιο κοντινή σε αυτό κατάσταση συνέβη τον Δεκέμβριο του 1992, όταν ο τότε επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας, Γκονθάλο Ροντρίγκεθ Ο Μαρτίν-Γρανίζο, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ ήταν στο γραφείο του.

Σε περίπτωση που ο στρατηγός Βιγιαρόγια έφυγε την Τρίτη χωρίς να διορίσει αντικαταστάτη, ο παλαιότερος αρχηγός του προσωπικού των τριών στρατευμάτων θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του. Στην περίπτωση αυτή, ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Φρανθίσκο Χαβιέρ Βαρέλα. Ο στρατηγός Βιγιαρόγια βρισκόταν στο αξίωμα μόνο για ένα χρόνο (διορίστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020), ήταν ο νεότερος από τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας (63 ετών) και ο μόνος που διορίσθηκε από την κυβέρνηση υπό την προεδρία του Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει επιλέξει να εμβολιάσει αρχικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. Στην έκθεση αυτή κατονομάζονται και άλλα μέλη του Γενικού Επιτελείου που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά παρέκκλιση των οδηγιών.

Ο Βιγιαρόγια, διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του «να επωφεληθεί από τα προνόμιά του».

Εκτός από τους στρατιωτικούς, πολλοί πολιτικοί από διάφορα κόμματα εμβολιάστηκαν, χωρίς να ανήκουν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα. Ένας από αυτούς, ο περιφερειακός σύμβουλος υγείας της Μούρθια, Μανουέλ Βιγιέγκας, αναγκάστηκε επίσης να παραιτηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*