Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η σύγκρουση στη Βουλή για να μην περάσει το νομοσχέδιο-τερατούργημα Χρυσοχοϊδη που περιορίζει τις διαδηλώσεις – Μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα στην πλ. Κλαυθμώνος – Επιμένει η κυβέρνηση στις διατάξεις, παρά την κατακραυγή για τον αντιδημοκρατικό τους χαρακτήρα

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη 9/7 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου – με το ΚΙΝΑΛ να σέρνεται στην ψήφισή του με το πρόσχημα ότι περιέχει πλέον «θεσμικές εγγυήσεις» ενώ κατέθεσε και σχετική τροπολογία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, η ομιλία του οποίου είναι σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η χώρα μπαίνει σε μια σκληρή περίοδο, και χρειάζεται «ηγεσία για να πατήσει γερά στα πόδια της, όχι αυταρχισμό και καταστολή».
Την Τετάρτη (διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα έγιναν) η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 ενώ υπήρξαν νέες αναγκαστικές αλλαγές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ύστερα από τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Σκληρή αντιπαράθεση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 από τη μια μεριά, και την κυβερνητική παράταξη από την άλλη.
Πλ. Κλαυθμώνος, 7 μ.μ.: Σήμερα το μαζικό «όχι» στο νομοσχέδιο που βάζει «γύψο» στις διαδηλώσεις
Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, στις 7.00 το απόγευμα οργανώνεται συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ συμμετέχουν και οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες – Κάλεσμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην περάσει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη
Αλ. Τσίπρας: Μας γυρνάτε πίσω σε περιόδους ανωμαλίας
Σφυροκόπημα της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει προς τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι γυρνά τη χώρα σε περιόδους ανωμαλίας. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντας το αντιδημοκρατικό, ενώ επισήμανε προς το ΚΙΝΑΛ ότι είναι ντροπή να το ψηφίζουν. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε περιστατικά αστυνομικής βίας (με ενδεικτική την περίπτωση Ινδαρέ), τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει καμιά πρόβλεψη περιορισμού των αστυνομικών ενεργειών.
Είδε… «φασισμό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα».
Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρωινή παρέμβαση του Γ. Ραγκούση
Η παρέμβαση του Γ. Ραγκούση το πρωί της Πέμπτης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λεγοντας πως «είναι αργά για δάκρυα Μιχάλη», καθώς «είναι πια αργά για τον υπουργό να μαζέψει τα αμάζευτα»:
«Πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»: Διαφοροποίηση Καστανίδη από ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη
Να σημειωθεί ότι η πρόθεση που εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδειο αφού… πείστηκε από τις «θεσμικές εγγυήσεις» που συμπεριέλαβε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, καταγράφει ήδη εσωκομματικές αντιδράσεις όπως αυτή του Μιχ. Καστανίδη που τόνισε πως το σχέδιο νόμου βρίσκεται «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» – πληροφορίες ότι τέσσερις ακόμη βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διαφοροροποιούνται από την επίσημη θέση του κόμματος Γεννηματά.
Αμετροέπειες Χρυσοχοϊδη
«Για το καλό μας» το νομοσχέδιο – γύψος στις διαδηλώσεις, είπε την Τετάρτη ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση» είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «χωρίς καμιά διάθεση σύγκρουσης». Και μετά ξέσπασε σε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ…
Ύστερα, θυμήθηκε και τη …Γένοβα: Παραλήρημα Χρυσοχοϊδη για να υποστηρίξει τον «γύψο» στις διαδηλώσεις: Αναφέρθηκε μέχρι μέχρι και στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την καταστολή στο λιμάνι της Ανκόνας για να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο που έφερε.