Σύγκρουση κορυφής για τις διαδηλώσεις – Η Ν.Δ. δεν κατανοεί ούτε την επίσημη μετάφραση της απόφασης καταδίκης της NOVARTIS

Ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη ● Εντονοι διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Κορυφώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εμβληματικής σημασίας νομοσχέδιο που βάζει όρια και προϋποθέσεις στις διαδηλώσεις. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ με το ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν «χουντικής έμπνευσης» διατάξεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιμένει ότι ο νόμος θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας ότι ρυθμίζονται μόνο ζητήματα μικρών διαδηλώσεων και όχι μεγάλων κινητοποιήσεων. Το νομοσχέδιο στηρίζει τελικά και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική εκ δεξιών, ζητώντας αυστηρότερους περιορισμούς.

Ο Γ. Ραγκούσης

Για «νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εκτιμώντας ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα και θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας.

«Οχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τόνισε. Οπως υπογράμμισε, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι «δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο».

Απευθυνόμενος στον ενικό προς τον –άλλοτε σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ– υπουργό, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Marfin. Θα ρωτήσω εάν θυμάσαι μήπως πόσο ήταν το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, που τώρα κάθεσαι μαζί τους στα ίδια έδρανα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον ίδιο τόνο: «Γιάννη, εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα. Το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα σημαία την εχθροπάθεια και την πόλωση. Χαίρομαι που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι δήλωση αυταρχισμού, αλλά πράξη ευθύνης. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις και αυτό θα αλλάξει». Απαντώντας στα περί χουντικών διατάξεων, έκανε λόγο για παραλογισμό, κατάρες και αναθέματα, λέγοντας ότι «η δημοκρατία φυγομάχησε όλα αυτά τα χρόνια μη ρυθμίζοντας το θέμα αυτό».

Για «άθλιες επιλογές του νεοφώτιστου νεοδεξιού κ. Χρυσοχοΐδη», έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορώντας και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για «ουρά της ακροδεξιάς Ν.Δ.».

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «η στάση του Κινήματος Αλλαγής είναι μία στάση ευθύνης και έρχεται να συνδεθεί με την παράδοση του ΠΑΣΟΚ» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι πολλές από τις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έγιναν αποδεκτές.

Ο Θ. Παφίλης

Στον αντίποδα, ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου, όπως επιθυμούν αυτοί που νιώθουν να απειλούνται τα κέρδη και η χλιδή τους». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καλεί σε «οργανωμένη απειθαρχία» για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. «“Μολών λαβέ” και το εννοούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε χθες μερικές ακόμη νομοτεχνικές αλλαγές, μετά και τις παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Είχε προηγηθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Ο Κ. Βελόπουλος

Ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά των διαδηλώσεων ζητά η Ελληνική Λύση, πιέζοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τα (ακρο)δεξιά. Παρά τις βολές της υπόλοιπης αντιπολίτευσης περί «χουντικής έμπνευσης» διατάξεων, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν πτοήθηκε και στην ομιλία του κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι φοβάται την Αριστερά.

«Αν ήταν καλή η Αριστερά, θα είχαμε αριστερή κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Εδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά, ενώ χρειάζονται δέκα. Αν δεν αυστηροποιήσετε τις ποινές, πάλι εδώ θα είμαστε να συνεδριάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Οπως τόνισε, χωρίς να κρύβει τις απόψεις του, «μόλις πάτε να κάνετε κάτι, αρχίζουν οι άλλοι από εδώ και φωνάζουν “είσαι φασίστας, είσαι χουντικός”. Είμαι χουντικός επειδή θέλω να ζω ήσυχος στο σπίτι μου; Να σας θυμίσω κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε αστυνομικούς στη φύλαξή σας, ενώ ο μαγαζάτορας δεν έχει. Και αν γίνουν επεισόδια, δεν μπορεί να ανοίξει το μαγαζί του».

Ο Γ. Βαρουφάκης

Τον φιλελεύθερο μανδύα που επιχειρεί να φορέσει η κυβέρνηση, προσπάθησε να αφαιρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας μύδρους για τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Οπως εξήγησε, «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο που συμφώνησε χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να περιορίσει τη διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της.

Εμείς θα προστατέψουμε τη φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας, διότι, όπως έλεγε και ο Μιλ, με υπάκουους και συρρικνωμένους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος». Επικαλέστηκε μάλιστα και τα λόγια ενός Σκοτζέζου συνδικαλιστή, ο οποίος «κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “Ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”».

Η Ν.Δ. δεν κατανοεί ούτε την επίσημη μετάφραση της απόφασης καταδίκης της NOVARTIS

Κατάρριψη του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ είδε η κυβέρνηση διαβάζοντας την επίσημη μετάφραση της δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ με την οποια καταδικάστηκε η NOVARTIS σε μεγάλα πρόστιμα. Επικαλούνται δε γι αυτό όχι την επίμαχη σελίδα που αναφέρει πώς τα στελέχη της εταιρείας επηρέαζαν με όλους τους προαναφερόμενους τρόπους τους αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεω ώστε να πριμοδοτήσουν τα φάρμακά της.

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ δημοσιεύουν μόνο την παράγραφο της σελίδας 3 που κατονομάζει και τους επικεφαλής των Νοσοκομείων και όλων των φορέων υγείας (δεδομένου ότι ανήκουν στο δημόσιο) ως αξιωματούχους παραλείποντας να δημοσιεύσουν την επίμαχη σελίδα που αναφέρει ότι:

«Mέσω των στελεχών της η εταιρεία προέβη με διεφθαρμένο τρόπο σε πράξεις για προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδων αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, αν και γνώριζε ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και ειδών αξίας θα προσφερόταν, δινόταν και υποσχόταν και όντως προσφέρθηκε, δόθηκε και υποσχέθηκε σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό: (α) να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του/της, (β) να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος του εν λόγω αξιωματούχου, (γ) να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα, και (δ) να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής ώστε να συνδράμουν τη NOVARTIS HELLAS […]».

Ούτε οι διοικητές των Νοσοκομείων, ούτε ο ΕΟΦ, ούτε το ΣΦΕΕ όμως υπέγραφαν τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων. Οι υπουργοί τις υπέγραφαν που είναι βέβαια οι κατεξοχήν αξιωματούχοι της αλλοδαπής κυβέρνησης.

Η επίμαχη σελίδα από την επίσημη μετάφραση της απόφασης καταδίκης της NOVARTIS

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Δένδιας επιβεβαιώνει πως η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτιμά πως «ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis».

Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών «επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Ν.Δ., αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από από τον κ. Μητσοτάκη τώρα που και με τη βούλα του υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι «διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της» να «ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis».

Η Κουμουνδούρου ζητά έστω και τώρα από τον πρωθυπουργό, «να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο» και καταλήγει πως «ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis.

Πηγές Ν.Δ.: Η μετάφραση εκθέτει για ακόμη μια φορά τους σκευωρούς

«Eκτός από σκευωροί είναι και ψεύτες», κατηγορούν τους διακινητές αποσπάσματος της επίσημης μετάφρασης του κειμένου εξωδικαστικού συμβασμού της Novartis, πηγές της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή.

Κύκλοι της Πειραιώς απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχολιάσει ότι η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015.

Πηγές της Ν.Δ. εμμένουν ότι από την επίσημη μετάφραση εκείνο που προκύπτει είναι πως η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Κατηγορούν επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μετάφραση εκθέτει για ακόμη μια φορά τους σκευωρούς.