Σύγκρουση Δένδια, Τσαβούσογλου: Πώς από τις χαμηλές προσδοκίες φθάσαμε στην “έκρηξη” – Η Αθήνα έκοψε τον βήχα του Ερντογάν

Θερμό επεισόδιο» στην κοινή συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου | Neos Kosmos

 Ερωτήματα για Μαξίμου και το δεύτερο ημίχρονο

Η επόμενη μέρα της on camera σύγκρουσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μάλιστα εκτός έδρας, προκαλεί ένα θετικό αποτύπωμα στην στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών που δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάντητη. Από την άλλη δημιουργεί και αρκετά ερωτήματα όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που εξακολουθούν να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Η κόντρα όπως ήταν φυσικό πήρε διεθνείς διαστάσεις και όλοι πλέον αναμένουν την αντίδραση της Άγκυρας που αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Το δεύτερο ημίχρονο των όσων έγιναν χθες ξεκινά σήμερα στην Κύπρο με τον Νίκο Δένδια να μετέχει σε τετραμερή σύνοδο της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Δύο παράλληλες συναντήσεις στο ίδιο νησί που αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

  • Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κέρδισε σαφώς χθες τις εντυπώσεις καθώς ήταν από τις λίγες φορές που τέθηκαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο οι θέσεις της χώρας μας, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. Μάλιστα εκείνο που εξόργισε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας τα είπε δημόσια μπροστά στις κάμερες.

«Αυτά μπορούμε να τα συζητάμε μεταξύ μας και όχι ενώπιον των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε με έντονο ύφος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Νίκο Δένδια:

  • «Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν γίνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος Μεβλούτ».

Η αναφορά Τσαβούσογλου που πυροδότησε την ένταση

Τίποτα δεν έδειχνε πως η κατάσταση θα ξέφευγε στις κοινές δηλώσεις μεταξύ των δύο ομολόγων καθώς το κλίμα που επικρατούσε έδειχνε να είναι αρκετά θετικό. Είχε προηγηθεί και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.

  • «Έχουμε μειονότητες και στην Ελλάδα και την Τουρκία, μιλήσαμε για τους Τούρκους στη Θράκη. Από την μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση κάναμε πολλά για τις μειονότητες στην Τουρκία και πολλά θετικά βήματα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Από εκείνη την στιγμή και μετά ξεκίνησε ένα συνεχές πινκ – πονκ μεταξύ των δύο ομολόγων.

Ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η μειονότητα  είναι μουσουλμανική. 

  • «Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει» ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επόμενο σημείο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών ήταν το μεταναστευτικό, αποστρατικοποίηση των νησιών και οι προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην δέχεται πως γίνονται παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα.

  • «Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας παίρνοντας εκ νέου τον λόγο τόνισε πως η «Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από την Τουρκία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό υπενθυμίζοντας τα όσα έγιναν στον Έβρο. Παράλληλα η αναφορά του για την αποστρατικοποίηση των νησιών έφερε σε δύσκολη θέση τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

  • «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;  Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε ερωτήματα

Η σπουδή του Μαξίμου να διαρρεύσει πως ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις καθώς στελέχη της ΝΔ αναρωτήθηκαν γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η δήλωση από την στιγμή που οι δύο τους είχαν συναντηθεί πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις στην Άγκυρα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που έδινε η κυβέρνηση πριν από το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία ήταν τελείως διαφορετικό από εκείνο που τελικά επικράτησε. Αντί των χαμηλών τόνων που θα επικρατούσαν και των μικρών προσδοκιών που υπήρχαν ρίχνοντας τον δείκτη των προσδοκιών, είδαμε την σκληρή αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.

Η αλλαγή στάσης που υπήρξε, εκτιμήθηκε από το Μαξίμου, πως θα δημιουργούσε σενάρια περί διάστασης απόψεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών και αυτό θέλησε να προλάβει το επικοινωνιακό επιτελείο. «Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Νίκος Δένδιας αντάλλασσαν πυρά σε live μετάδοση, ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά για την ονοματοδοσία δύο σκαφών με τα οποία θα ενισχυθεί το λιμενικό σώμα. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν μετά την συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν ξεκινήσει το ραντεβού του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενισχυμένος ο Δένδιας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Η στάση του Νίκου Δένδια απέναντι στον τούρκο ομόλογό του και μέσα στην Άγκυρα προκάλεσε αρκετά θετικά σχόλια στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα και τα κυβερνητικά στελέχη που παραδεχόντουσαν πως η εμφάνιση του ανέβασε ακόμη περισσότερο τις μετοχές του στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του έστειλαν μηνύματα για να τον συγχαρούν για τα όσα είπε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται συνεχώς στις δύο πρώτες θέσεις στις δημοτικότητες των υπουργών.

Το Μαξίμου αρχικά προσπάθησε να τον περιορίσει αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Ελένης Σουρανή ως διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού η οποία άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με διπλωματικούς συντάκτες.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το υπουργείο Εξωτερικών που επέλεξε να μην απαντήσει ούτε μέσω διαρροών, απέναντι στην συγκεκριμένη κίνηση, συνεχίζοντας τις διπλωματικές του κινήσεις ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το διεθνές του προφίλ όσο και την θέση του στο εσωτερικό της ΝΔ.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

 

Η Αθήνα έκοψε τον βήχα του Ερντογάν – Η εντολή Μητσοτάκη σε Δένδια στο Μαξίμου

Ρητή εντολή Μητσοτάκη σε Δένδια: «Αν προκαλέσουν, απάντησε αναλόγως…»

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκο Δένδια. Όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψιασμένοι. Στο ραντεβού, μάλιστα, που είχαν οι Δένδιας και Μητσοτάκης συζητήθηκε εκτενώς τι οφείλει να πράξει ο υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση από τους γείτονες.

«Ο υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε και απάντησε. Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία από την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχείρησε να παίξει ένα «ύπουλο» παιχνίδι στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος, αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να τονίζει ενώπιον του ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και ο θεμέλιος λίθος της φιλίας των δύο λαών ήδη από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά έλαβε ηχηρή απάντηση από τον Νίκο Δένδια.

Το μέλλον

Ναι μεν το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή μοιάζει να είναι ηλεκτρισμένο, ωστόσο κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει προφανής επιλογή. Σίγουρα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Σε τέτοιες καταστάσεις τα πράγματα κινούνται βήμα-βήμα, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά. Ένα από τα μείζονα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί με τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών, με την Αθήνα προς ώρας να δείχνει ότι δεν ανησυχεί.

Σε κάθε περίπτωση, η διπλωματική κόντρα σε live μετάδοση του Δένδια και του Τσαβούσογλου φάνηκε να «ενοχλεί» ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά, αφού προφανώς κανείς στην Άγκυρα δεν περίμενε τέτοια αντίδραση και μάλιστα «εντός έδρας». «Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται δίπλα-δίπλα». «Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μια μορφή διπλωματίας», έγραψε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, φανερά ενοχλημένος.

Αλέξανδρος Διαμάντης