Σόλτς: Ζητά να δοθεί στη Γερμανία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ — Οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί: Γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους

Όλαφ Σολτς: Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τον πόλεμο της Ουκρανίας - Newsbomb - Ειδησεις - News

«Ο εθνικισμός και η απομόνωση δεν δίνουν απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας»

Σόλτς: Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι η χώρα του αξίζει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό δήλωσε την Τρίτη, μιλώντας στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του παγκόσμιου οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει μεγάλη ευθύνη – πρώτα ως ένα από τα 10 εκ περιτροπής μέλη το 2027 και το 2028 και ως μόνιμο μέλος στο μέλλον», δήλωσε ο Σολτς. «Σας ζητώ να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά μας – την υποψηφιότητα μιας χώρας που σέβεται τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, που προσφέρει και επιδιώκει τη συνεργασία», είπε.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρωθυπουργός ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες και τους θεσμούς μας στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα», τόνισε ο Σολτς. «Πολύ συχνά αντιστοιχούν στον κόσμο όπως ήταν πριν από 30, 50 ή 70 χρόνια. Αυτό ισχύει και για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο καγκελάριος επεσήμανε ότι «οι πολλά υποσχόμενες, δυναμικές χώρες και περιοχές στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή». «Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, καθώς διαμορφώνει κοινή ευθύνη», δήλωσε.

«Ο εθνικισμός και η απομόνωση δεν δίνουν απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας. Περισσότερη συνεργασία, περισσότερη εταιρική σχέση, περισσότερη συμμετοχή – αυτή είναι η μόνη λογική απάντηση», δήλωσε ο Σολτς.

 

Οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί: Γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τουςΟργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί: Γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους

Δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ στο κεφάλι και η αστυνομία ήθών την σκότωσε

Οργή στο Ιράν: Δεν λέει να κοπάσει η οργή για τον θάνατο της 22χρονης που πιστεύεται ότι «βασανίστηκε μέχρι θανάτου» από τη διαβόητη «αστυνομία ηθών» της χώρας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον τραγικό θάνατο της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από τη διαβόητη «αστυνομία ηθών» της χώρας για απρεπή ενδυμασία και πέθανε τρεις μέρες αργότερα.

Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την άτυχη κοπέλα, που μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει μέχρι στιγμής να κατευνάσει το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.