“ΣΩΤΗΡΙΑ”: Ηθικό και πολιτικό θέμα με το “προνόμιο” εμβολιασμού σε κυβερνητικά στελέχη έναντι υγειονομικών

Τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τη «λησταρχίνα» στο νοσοκομείο Σωτηρία -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Διαστάσεις και πολιτικές προεκτάσεις τόσο με την επικοινωνιακή προβολή του εμβολιασμού και ειδικά τις φωτογραφήσεις (σέλφι) στελεχών της κυβέρνησης όσο και με την αναβολή του εμβολιασμού υγειονομικών στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ θέμα που έφερε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

 “ΣΩΤΗΡΙΑ”: Ηθικό και πολιτικό θέμα με το “προνόμιο” εμβολιασμού σε κυβερνητικά στελέχη έναντι υγειονομικών

Ο Πάνος Παπανικολάου σε ανάρτησή του κατηγορεί τον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια ότι «με εντολή άνωθεν αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο είχαν διατεθεί 70 δόσεις του εμβολίου και υπήρχαν 54 προγραμματισμένα ραντεβού υγειονομικών. Αιφνίδια η διοίκηση είπε ότι έρχονται 21 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οπότε ακυρώθηκαν σχεδόν ισάριθμοι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς του “Σωτηρία”.

Η απάντηση της διοίκησης του ΣΩΤΗΡΙΑ

O διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντά στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αναβολή του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Η ανακοίνωση:

«Σήμερα στο ΓΝΝΘΑ ”Η ΣΩΤΗΡΙΑ” εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά».

Σύμφωνα με το news24/7 η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν είναι απόλυτα ορθή ενώ αντικειμενικά το να μιλάμε για αστοχίες σε αυτή τη φάση ολιγάριθμων εμβολιασμών δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες.

Στη καταγγελία του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Ο κ.Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε μεταξύ άλλων: «Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σήμερα είχαν προγραμματισθεί να εμβολιασθούν 61 υγειονομικοί. Οι 5 από αυτούς δεν εμβολιάσθηκαν λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού και θα εμβολιασθούν αύριο το πρωί».

Στο θέμα, αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους με δήλωσή του.

Αναφέρει:

«Το νοσοκομείο Σωτηρία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συνολικά 195 εμβολιασμούς. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της, οι υπερβολικές αντιδράσεις δε βοηθούν κανέναν».

Πολιτικές αντιδράσεις

Την ίδια ώρα έντονη κριτική στους υπουργούς που βγάζουν φωτογραφίες την ώρα του εμβολιασμού ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, την στιγμή που τα εμβόλια “δεν επαρκούν ούτε καν για γιατρούς και νοσηλευτές”.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook, “οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι”.

Όλη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών ήταν μία συμβολική κίνηση και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες, στο οποίο συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή.

Οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους «άριστους».

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια το μήνα για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 το Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου.

Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανοσία στον κορωνοϊό από τον εμβολιασμό δεν θα έρθει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο. Το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζει να αρνείται τα αυτονόητα: Ενίσχυση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες.

Με 4.672 ανθρώπινες απώλειες από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 4.046 τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να πει πως δε γνώριζε. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχουν ήδη την υπογραφή του.

Πέτσας: “Ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια”

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός , Στέλιος Πέτσας απάντησε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας:

“Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στις θετικές ειδήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει -και μάλιστα δωρεάν- ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», δήλωνε στις 2 Νοεμβρίου 2020.

Χθες ο κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε λοιπόν από ένα εμβόλιο που ούτε έχει ανακαλυφθεί, ούτε έχει εξασφαλιστεί…

Θα ήταν για γέλια, αν δεν επρόκειτο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια.

Η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό της, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους. Τον ενοχλεί αυτό τον κ. Τσίπρα, γιατί επενδύει στην καταστροφή.

Επίσης, κανένας από την Κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν 2 εκατομμύρια εμβόλια. Αυτό που λέχθηκε -και προσποιείται ότι δεν άκουσε ο κ. Τσίπρας- είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, να εμβολιάζουν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας τον μήνα.

Αφήνουμε πίσω στον μικρόκοσμό του τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, εμβόλιο για τον κορονοϊό έκανε, όχι για τον λαϊκισμό.

Η Ελλάδα προχωράει μπροστά και με σχέδιο, ομοψυχία και αποφασιστικότητα θα κερδίσει και αυτή τη μάχη”.

Γεννηματά: “Ώρα να τελειώσει το επικοινωνιακό show της κυβέρνησης με τα εμβόλια”

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό show με τα εμβόλια του κορονοϊού και για λάθη στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της:

“Είναι ώρα να τελειώσει το επικοινωνιακό show της Κυβέρνησης με τα εμβόλια. Η δουλειά της είναι ο αποτελεσματικός εμβολιασμός και το ασφαλές άνοιγμα.

Ευθύνη του Πρωθυπουργού είναι να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σχέδιο, με διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις και παρεμβάσεις.

Θυμήθηκαν τα τεστ στο και πέντε, το ζητάμε μήνες. Περιμένουμε δημόσια αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή που ανοίγει. Όπως και καλύτερη οργάνωση προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Τα λάθη που έγιναν στο δεύτερο κύμα και τα πληρώσαμε ακριβά, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αν η Κυβέρνηση λειτουργήσει ξανά με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας το τρίτο κύμα- στο οποίο αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης- δεν θα αργήσει, με ευθύνη της, να έρθει”.

Το παρασκήνιο

Η εντολή σε υπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη να σπεύσουν να εμβολιαστούν ήρθε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη μετά από συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η εξήγηση που δόθηκε στα κυβερνητικά στελέχη είναι πως πρέπει να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα ώστε να εξασφαλιστεί η “συνέχεια” (continuity) στην λειτουργία του κράτους. Από κάποιους υπουργούς (τουλάχιστον δύο εξ αυτών γνωρίζει το libre) διατυπώθηκαν ενστάσεις καθώς, όπως είπαν, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την κοινή γνώμη, όταν η γενική αίσθηση διεθνώς είναι πως πρέπει να έχουν προτεραιότητα υπερήλικες, υγειονομικοί και άτομα ευπαθών ομάδων.

Όμως, ο κ. Κοντοζαμάνης επέμεινε λέγοντας πως η εντολή είναι…άνωθεν και αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης. Περίπου επιβλήθηκε, μάλιστα, να υπάρξουν και φωτογραφίσεις την ώρα του εμβολιασμού, αν και ορισμένοι υπουργοί φρόντισαν με ρητό τρόπο να το αποφύγουν.