Σωκράτης Φάμελλος: Αίτημα στον Τασούλα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πλημμύρες — Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κομισιόν τα αναπάντητα ερωτήματα για την τροποποίηση του σχεδίου ανάκαμψης

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλά στο βήμα της Βουλής

Αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  ο Σωκράτης Φάμελλος, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα για την ανάκαμψη της περιοχής.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος «προκύπτει συνολικά ότι η κυβέρνηση ενώ ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα, δεν ολοκλήρωσε ακόμα και τα προβλεπόμενα θεσμικά βήματα να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας ενώ δεν ανέλαβε και την πρωτοβουλία των απαραίτητων σημαντικών περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, δείχνουν ότι η χώρα έχει πολλά ελλείμματα που εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι επιπτώσεις από ακραία φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα είναι όλο και πιο μεγάλες και όλο και πιο βίαιες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά αναλυτικά να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με αντικείμενο αφενός τους άμεσους κινδύνους και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, την πρόσβαση σε ενέργεια, πόσιμο νερό, βασικές υποδομές, τη στέγαση και σίτιση, την αποκατάσταση βασικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας , αλλά και τον εντοπισμό των ελλειμμάτων της Πολιτείας, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση και ειδικότερα για τις πλημμύρες.

Αναλυτικά το αίτημα 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Θέμα: Αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα για την ανάκαμψη της περιοχής.

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η χώρα ζει μια πρωτοφανή και εκτεταμένη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, με ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, τραγικές συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία και σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής αλλά και άμεσο πρόβλημα επιβίωσης στους πολίτες της περιοχής. Ιδιαίτερα κρίσιμος όμως είναι πλέον ο κίνδυνος που αναδεικνύεται για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική λειτουργία της ευρύτερης περιοχής.

Παρότι υπήρχαν έγκαιρα προγνώσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για την ακραία επικινδυνότητα της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, και την έκταση και ένταση του φαινομένου, αυτές εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αγνοήθηκαν.

Διαπιστώθηκε ένα σημαντικό έλλειμμα αποτελεσματικότητας, επάρκειας, ετοιμότητας και εργαλείων της πολιτικής προστασίας ενώ διαπιστώθηκαν σημαντικά ελλείμματα συντονισμού που επιβεβαιώνει την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση αλλά και την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της πολιτικής προστασίας με βασικά εργαλεία το σχεδιασμό και την επιστημονική γνώση και με προϋπόθεση τη στελέχωση και τα τεχνικά εργαλεία.

Αντί αυτών των αναγκών ο νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε αναστολή,  η κυβέρνηση απέρριψε το 2019 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αντιπλημμυρικά έργα της χώρας απεντάσσονται από αυτό.

Επί τέσσερα και πλέον χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βελτίωσε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παρότι η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή εγκρίθηκε το 2016, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής σε όλες τις Περιφέρειες και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας την πολυετή καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ολοκλήρωσε και κύρωσε τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας στη χώρα (Οδηγία 2007/60/ΕΚ). Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα, σήμερα, και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων στις 31.12.2021, αυτή να αναμένεται μετά το τέλος του 2023 στην καλύτερη περίπτωση. 

Όμως τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, τα έργα υποδομής και την προτεραιότητά τους.  Για το θέμα αυτό, έχει ξεκινήσει μία ακόμη νομική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προκύπτει επομένως συνολικά ότι η κυβέρνηση ενώ ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα, δεν ολοκλήρωσε ακόμα και τα προβλεπόμενα θεσμικά βήματα να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας ενώ δεν ανέλαβε και την πρωτοβουλία των απαραίτητων σημαντικών περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, δείχνουν ότι η χώρα έχει πολλά ελλείμματα  που εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι επιπτώσεις από ακραία φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα είναι όλο και πιο μεγάλες και όλο και πιο βίαιες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ζητούμε να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με αντικείμενο αφενός τους άμεσους κινδύνους και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, την πρόσβαση σε ενέργεια, πόσιμο νερό, βασικές υποδομές, τη στέγαση και σίτιση, την αποκατάσταση βασικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας , αλλά και τον εντοπισμό των ελλειμμάτων της Πολιτείας, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση και ειδικότερα για τις πλημμύρες.

 

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κομισιόν τα αναπάντητα ερωτήματα για την τροποποίηση του σχεδίου ανάκαμψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με γένια

Την σκανδαλώδη αδιαφάνεια στις διαδικασίες και τα αναπάντητα ερωτήματα για το περιεχόμενο της πρότασης τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά. Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δίχως προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν για το  «πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά». Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως  τα έργα που αφαιρούνται από το εθνικό σχέδιο είναι ύψους 800 εκ. ευρώ και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Επιπλέον και με δεδομένη την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν την Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης. Παράλληλα, ζητούν να μάθουν για το εάν και κατά πόσο «τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Όπως αναφέρουν δεικτικά, αντί για το πλήρες σχέδιο αναθεώρησης, «κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και της παύσης εργασιών της Ελληνικής Βουλής, αναρτήθηκε ένα οκτασέλιδο κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που δεν περιείχε καμία απολύτως πληροφορία για τα έργα που αφαιρούνται από το εθνικό σχέδιο».

 Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση: 

Θέμα: Αδιαφανείς διαδικασίες τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 

Στις 31 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αναθεώρησης κατατέθηκε δίχως προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση. Αντ’ αυτών, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και της παύσης εργασιών της Ελληνικής Βουλής, αναρτήθηκε ένα οκτασέλιδο κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που δεν περιείχε καμία απολύτως πληροφορία για τα έργα που αφαιρούνται από το εθνικό σχέδιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργα ύψους 800 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτό, παρά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν ήδη μεσολαβήσει από εκτεταμένες πυρκαγιές ανά την επικράτεια και παρότι η Επιτροπή είχε καλέσει την Ελλάδα, ήδη από το 2022, να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά;  

2. Θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το δημοσιοποιήσει;  

3. Θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;