Σχολεία: Άνοιξαν τα Λύκεια με υποχρεωτικό self test. Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος – “Πράσινο διαβατήριο” για εσωτερικό τουρισμό το Πάσχα – Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ έως τις 16 Απριλίου – Καταστήματα: Πρεμιέρα για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα με click away, click in shop

Σχολεία: Άνοιξαν τα Λύκεια με υποχρεωτικό self test - Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Λυκείου από σήμερα Δευτέρα μετά από πέντε μήνες αποχής από τις αίθουσες. Με αποδεικτικό στα χέρια η προσέλευση στο σχολείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στις 8 και τέταρτο χτύπησε κάνα το πρώτο κουδούνι σε όλα τα Λύκεια της χώρας, με τους μαθητές ειδικά τηε τρίτης λυκείου να μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτική έφτασαν στα σχολικά κτίρια κρατώντας ανά χείρας τις βεβαιώσεις που αποδεικνύουν πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, μετά τα self tests που πραγματοποίησαν μόνοι τους χθες, Κυριακή. Σημειωνεται πως αρνητικά τεστ δήλωσαν 98.965 μαθητές, θετικά 236 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 50.887 και τα θετικά 172. Η θετικότητα στα self-test φτάνει στο 0,27% και τα 408 άτομα που εμφανίστηκαν θετικά, θα παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους και θα πραγματοπιησουν επαναληπτικά τεστ τις επόμενες ημέρες.

«Περιμέναμε κι εμείς τόσο καιρό να ανοίξουν τα σχολεία γιατί η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Το σχολείο μας είναι έτοιμο με όλα τα μέτρα που απαιτούνται από το Υπουργείο, έχουμε αντισηπτικά, οι αίθουσες θα καθαρίζονται ανα τακτά διαστήματα και το θέμα των self test προχωράει κανονικά και οι περισσότεροι ήδη το έχουν κάνει . Αφού θερμομετρηθούν οι μαθητές μπαίνοντας στην τάξη, στον καθηγητή που θα έχει την πρώτη ώρα μάθημα θα του δείξουν τη σχετική ταυτότητα ότι έχουν κάνει το τεστ. Αν κάποιος δεν έχει αυτή την κάρτα θα πρέπει να επιστρέψουμε το μαθητή στο σπίτι και να ειδοποιήσουμε την οικογένειά του. Δεν υπάρχει άγχος κι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε στο NEWS 24/7 ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Γλυφάδας, Γιάννης Καββαθάς.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε: «Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα έχουμε κάνει ότι χρειάζονται οι μαθητές. Καθημερινά θα κάνουμε θερμομετρηση στους μαθητές, θα έχουμε διπλές και τριπλές βάρδιες όπου χρειάζεται για την καθαριότητα . Έχουμε τα self tests και είμαστε πανέτοιμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και μακάρι να ξεκινήσουν και οι άλλες βαθμίδες των σχολείων να λειτουργούν γιατί τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη».

Πώς γίνεται το self test – Αναλυτικές οδηγίες

  1. Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται στο ρουθούνι σε βάθος 2- 2,5 εκατοστά.
  2. Περιστρέφουμε αργά στο σημείο 4 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη.
  3. Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι.
  4. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και κάνουμε 10 περιστροφές.
  5. Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.
  6. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε 4 σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.
  7. Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, το τεστ είναι θετικό.

Άνοιξαν τα Λύκεια - Υποχρεωτικό το self test

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Άνοιξαν τα Λύκεια - Υποχρεωτικό το self test

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο. Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Στο 0,27% η θετικότητα στα self-tests μαθητών και εκπαιδευτικών

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η θετικότητα των self tests αγγίζει το 0,27%, αφού μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 98.965 μαθητές είχαν βγει αρνητικοί, ενώ 236 ήταν θετικοί. Από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 50.887 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ εκείνοι που βγήκαν θετικοί ήταν 172.

 

“Πράσινο διαβατήριο” για εσωτερικό τουρισμό το Πάσχα και το δίλημμα της εστίασηςΑναχώρηση ταξιδιωτών από το λιμάνι του Πειραιά (Φωτογραφία αρχείου)Αναχώρηση ταξιδιωτών από το λιμάνι του Πειραιά

Μετά το άνοιγμα των λυκείων σήμερα και με το λιανεμπόριο ανοιχτό, η κυβέρνηση προβληματίζεται για τα επόμενα βήματα άρσης μέτρων. Πάσχα και εστίαση τα δύο μεγάλα θέματα.

Τα επόμενα βήματα άρσης μέτρων κατά του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναμένοντας βεβαίως να δει πως θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση μετά και την επιστροφή των μαθητών λυκείου στα θρανία σήμερα, ενώ ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Στόχος είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς εξάλλου το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου είναι δεδομένο ενώ ήδη καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες και θα ήταν δύσκολο η κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες γιατί εκείνοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στα χωριά τους, αλλά παραμένουν σε lockdown.

Εφόσον λοιπόν τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ, πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν λογικό και οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας να μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό με αντίστοιχα “διαβατήρια”.

Οι οριστικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση της επιτροπής, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι κινείται καθαρά με πολιτικά κριτήρια και αγνοεί τους ειδικούς. Και υπάρχουν μέλη της επιτροπής που δημοσίως έχουν ήδη αποκλείσει Πάσχα στο χωριό.

Το δεύτερο μεγάλο δίλημμα αφορά στην εστίαση. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης επανέλαβε χθες τη γραμμή για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα. Μετά τις εικόνες όμως κοσμοσυρροής σε δρόμους και πλατείες μεγάλων πόλεων το Σαββατοκύριακο, τίθεται το ερώτημα μήπως επιδημιολογικά είναι ασφαλέστερη ως “βαλβίδα εκτόνωσης” η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, μόνο για καθήμενους, η οποία όμως προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων από καταστηματάρχες και πελάτες.

Το θετικό είναι πάντως ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου δε φαίνεται να έχει αρνητικές επιδημιολογικές επιπτώσεις.

Βίκυ Σαμαρά

 

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 16 Απριλίου

Δώρο Χριστουγέννων

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 161 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως τις 16 Απριλίου.

Ξεχωρίζει σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 από τις πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, η επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που είχε ανακοινώσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις αρχές του έτους.

Ειδικότερα:

1. Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές:

13,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 24.084 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων, με κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.
23.783 ευρώ θα καταβληθούν σε 25 δικαιούχους για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας.
2. Στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, από σήμερα έως τις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

11,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 460 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
836.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.050 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).
Τέλος, 9.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.
3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν για το ίδιο διάστημα οι εξής καταβολές:

80 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων. Από το ποσό αυτό, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε δώρα Πάσχα και προκαταβολές ανεργίας.
40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
14 εκατ. ευρώ αφορούν σε 31.000 δικαιούχους που συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες καταβολές από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ.

Lockdown -Καταστήματα: Πρεμιέρα για Θεσσαλονίκη- Αχαΐα με click away και click in shop

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά την Αττική, τα καταστήματα λιανεμπορίου σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Lockdown– Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away.

Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ.: για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.
Επιπλέον, από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Τα καταστήματα αυτά ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Τέλος, από σήμερα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας περνούν οι εξής περιοχές:

η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
ο δήμος Κατερίνης
ο δήμος Αστυπάλαιας
ο δήμος Σκιάθου
Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*