Σχοινάς-Κυριακίδου για ΕΜΑ: Ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας — Ευρωπαϊκές χώρες κατά Ισραήλ για την επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη — Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια

Κοινή δήλωση Μ. Σχοινά-Σ. Κυριακίδου μετά την πολιτική συμφωνία  Συμβουλίου-ΕΚ για ενίσχυση του ΕΜΑ | We24.gr - Ενημέρωση και επικοινωνία με  διαφορετικότητα

Σε κοινή δήλωσή τους μετά την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενίσχυση του ΕΜΑ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «σήμερα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη υγειονομική κρίση».

Όπως τονίζουν «ένας ισχυρότερος ΕΜΑ σημαίνει ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση και την έλλειψη φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού και τη διασφάλιση ταχύτερων διαδικασιών έγκρισης αλλά και διαθεσιμότητας νέων φαρμάκων».

«Κάθε μέρα μετρά» καταλήγουν οι κ. Σχοινάς και Κυριακίδου.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι «η σημερινή πολιτική συμφωνία για ισχυρότερη εντολή στον ΕΜΑ θέτει τα θεμέλια μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ένωσης υγείας» και προσθέτει ότι ο ΕΜΑ θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση ελλείψεων ζωτικών φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού και θα διασφαλίσει την ταχύτερη έγκριση θεραπειών κι εμβολίων».

 

Ευρωπαϊκές χώρες κατά Ισραήλ για την επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη

Ευρωπαϊκά κράτη σε Ισραήλ: «Σταματήστε την ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική  Όχθη»

Να ανακαλέσει την απόφαση κατασκευής άνω των 3.000 νέων κατοικιών στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης καλούν το Ισραήλ 12 ευρωπαϊκές χώρες με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, Πέμπτη, από κοινού.

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα υπουργείοα Εξωτερικών της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, οι χώρες επισημαίνουν πως αντιτίθενται στην επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Καλούμε όλες τις πλευρές στηρίξουν τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας και τη μείωση των εντάσεων» τονίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Αψηφώντας την εντονότερη έως σήμερα κριτική έναντι ανάλογων σχεδίων από τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ ενέκρινε χθες την κατασκευή 3.144 κατοικιών για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης έδωσε το οριστικό «πράσινο φως» για την οικοδόμηση 1.800 κατοικιών, ενώ ενέκρινε και άλλες 1.344 κατασκευές που αφορούν σε κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς στη βόρεια και νότια Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα αφότου η αμερικανική διπλωματία επέκρινε την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει «βαθύτατα ανήσυχη».

Περίπου 475.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν σήμερα στη Δυτική Όχθη, δίπλα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία, εάν η κυβέρνηση δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το νομικό της σύστημα. «Νομίζω ότι είναι εφικτό, ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η μεταρρύθμιση είναι conditio sine qua non», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες ήταν πρόθυμες να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ήδη από τον Νοέμβριο, εάν η Βαρσοβία συμφωνούσε σε ορισμένους νομικά δεσμευτικούς στόχους ή “ορόσημα” για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Τα σχόλια της Φον Ντερ Λάιεν υποδηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες επιστρέφουν στο αρχικό τους σχέδιο – παρά τη σημαντική πρόσθετη κλιμάκωση από την Πολωνία στο μεταξύ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης που αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ. Στον απόηχο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η φον ντερ Λάιεν συνέδεσε τα κονδύλια με το κράτος Δικαίου.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια, η Πολωνία θα πρέπει «να διαλύσει το πειθαρχικό συμβούλιο [το οποίο μπορεί να τιμωρεί δικαστές για τις αποφάσεις τους] … και να ξεκινήσει μια διαδικασία για την επανεγκατάσταση των δικαστών». Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πρώτη δόση του 13% των συνολικών κεφαλαίων θα μπορούσε να αποδεσμευτεί σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση να το πράξει, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδεσμευτούν αφού η Βαρσοβία ακολουθήσει τα προβλεπόμενα.

Θα συμφωνήσει η Πολωνία; Η δεξιόστροφη κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης της χώρας εργάζεται για έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φτάσουμε εκεί, σύμφωνα με το POLITICO.

Ο Koen Lenaerts, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστήριξε ότι η Βαρσοβία είχε η ίδια συμφωνήσει με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, σε συνέντευξή του στον Karl de Meyer της Les Echos. «Τον Δεκέμβριο του 2007, όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσχώρησαν το 2004 και το 2007, υπέγραψαν δήλωση για την υπεροχή του δικαίου της Ένωσης», τόνισε ο Lenaerts. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν το εθνικό δίκαιο υποχωρήσει μπροστά στο κοινό ευρωπαϊκό δίκαιο. Η δήλωση αυτή είναι απολύτως σαφής».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες ορισμένων χωρών της ΕΕ ότι το ΔΕΕ υπερβάλλει εαυτόν, ο Lenaerts ήταν κατηγορηματικός: οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι αυτές που αναθέτουν συνεχώς νέες εξουσίες στην ΕΕ, υποστήριξε, οι οποίες απαιτούν ενιαία ερμηνεία όταν ο νόμος είναι ασαφής. «Το δικαστήριό μας συστάθηκε από τα κράτη μέλη για να διανέμει το κοινό δίκαιο και να αποφεύγονται οι διαφορετικές εθνικές ερμηνείες του ίδιου κειμένου», δήλωσε ο Lenaerts.

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμη μέτωπο στη μάχη με τις Βρυξέλλες, το πολωνικό κοινοβούλιο συζήτησε το βράδυ της Πέμπτης ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει όλες τις μορφές δημόσιου λόγου υπέρ των σεξουαλικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων και της υποστήριξης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Οι νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα για το αν θα απορρίψουν ή θα συνεχίσουν τις εργασίες επί του νομοσχεδίου.

Μαρία Ψαρά