Σχεδόν 60 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι το 2021 λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών — Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ σημείωσε η υπερθέρμανση του πλανήτη το 2021

Σχεδόν 60 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι το 2021 λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών

Η Υποσαχάρια Αφρική ήταν η περιοχή που κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων

Οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν το 2021 σχεδόν 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε άλλα μέρη εντός της χώρας τους, με το 2022 να προμυνύεται ακόμα πιο ζοφερό.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανήλθαν σε 59,1 εκατομμύρια το 2021 και οι μισοί από αυτούς ήταν κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Από χρονιά σε χρονιά, ο αριθμός αυτός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι πρόσφυγες στο εξωτερικό, δεν παύει να αυξάνεται και ένα νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγραφεί το 2022 εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο ετήσιο αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και ακολουθεί αυτόν του 2020, όταν καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ εσωτερικών εκτοπισμών λόγω μιας σειράς φυσικών καταστροφών.

«Το 2022 προαναγγέλλεται ζοφερό», κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε η διευθύντρια του IDMC Αλεξάντρα Μπίλακ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας περισσότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, σύμφωνα με τον OHE.

Η κατάσταση στον κόσμο «δεν ήταν ποτέ τόσο κακή», παρατήρησε παράλληλα ο γενικός γραμματέας του NRC Γιαν Έγκελαντ, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος καταρρέει».

«Η κατάσταση σήμερα είναι στην πραγματικότητα απίστευτα πιο κακή από αυτό που αφήνει να διαφανεί αυτός ο αριθμός ρεκόρ που έχουμε. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες να κάνουν μια τιτάνια αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους για να αποφευχθούν και να ρυθμιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτήν την απότομη αύξηση στον ανθρώπινο πόνο», υπογράμμισε.

Τα στοιχεία για την Υποσαχάρια Αφρική

Πέρυσι, η Υποσαχάρια Αφρική ήταν η περιοχή που κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων: πολλοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μόνον στην Αιθιοπία, μια χώρα που μαστίζεται από σοβαρή ξηρασία και στην οποία ξέσπασε σύγκρουση στα τέλη του 2020 στην περιοχή του Τιγκράι. Πρόκειται για τον πιο αυξημένο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο χώρα.

Άνευ προηγουμένου αριθμοί καταγράφηκαν επίσης πέρυσι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Αφγανιστάν, όπου η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν σε συνδυασμό με την ξηρασία ώθησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην Μιανμάρ, όπου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έφτασε επίσης σε επίπεδο ρεκόρ.

Στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική καταγράφηκαν αντιθέτως τα πιο χαμηλά επίπεδα νέων εκτοπισμών σε δέκα χρόνια, καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ είχαν μια κάποια αποκλιμάκωση, αλλά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στην περιοχή παραμένει υψηλός.

Ως εκ τούτου, η Συρία εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω σύγκρουσης, ήτοι 6,7 εκατομμύρια στα τέλη του 2021. Ακολουθούν η ΛΔ Κονγκό (5,3 εκατομμύρια) και η Κολομβία (5,2 εκατομμύρια), όπως και το Αφγανιστάν και η Υεμένη (4,3 εκατομμύρια έκαστη).

Φυσικές καταστροφές

Μολονότι αυτοί που εκτοπίζονται εξαιτίας των συγκρούσεων εξακολουθούν να αυξάνονται, οι φυσικές καταστροφές παραμένουν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους (23,7 εκατομμύρια εκτοπισμοί το 2021).

Τουλάχιστον το 94% αυτών των εκτοπισμών αποδόθηκε σε καιρικές και κλιματικές καταστροφές, όπως οι κυκλώνες, οι πλημμύρες και η ξηρασία, φαινόμενα ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το 70% των εσωτερικών εκτοπισμών που συνδέονται με φυσικές καταστροφές το 2021 καταγράφηκε στην Κίνα, στις Φιλιππίνες και την Ινδία.

Ωστόσο ολοένα και περισσότερο, οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές συμβαδίζουν, τόνισε ο Έγκελαντ.

Σε χώρες, όπως η Μοζαμβίκη, η Μιανμάρ, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, οι κρίσεις αλληλεπικαλύπτονται, έχουν αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και καθιστούν πιο ευάλωτους εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ σημείωσε η υπερθέρμανση του πλανήτη το 2021Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ σημείωσε η υπερθέρμανση του πλανήτη το 2021

Για γρήγορη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να σώσουμε τον πλανήτη, κάνει λόγο ο γγ του ΟΗΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας το οποίο οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή. Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έσπασαν νέα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021» που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η έκθεση αυτή αποτελεί «μια ζοφερή λιτανεία της αποτυχίας της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική απορρύθμιση. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν αδιέξοδο από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Άμεση μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας είναι κατεστραμμένο και μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή», προειδοποίησε ο ίδιος, ζητώντας «να τερματιστεί η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτού καεί το μοναδικό μας σπίτι».

«Το μόνο βιώσιμο μέλλον είναι το ανανεώσιμο. Τα καλά νέα είναι ότι η σανίδα σωτηρίας βρίσκεται μπροστά μας. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη διαθέσιμες και στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φθηνές από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Αν δράσουμε όλοι μαζί, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αναχθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

Ο WMO επεσήμανε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στη Γη, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, με βλαβερές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι τα επτά προηγούμενα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το 2021 είναι μια από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά μέσο όρο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου αυτή της προβιομηχανικής εποχής.

«Το κλίμα μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο επικεφαλής του WMΟ Πέτερι Τάαλας.

«Η ζέστη που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο θα ζεσταίνει τον πλανήτη για πολλές γενιές στο μέλλον. Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών, η ζέστη και η οξίνιση των ωκεανών θα συνεχιστούν για πολλές εκατοντάδες χρόνια αν δεν βρεθούν τρόποι να εξαλειφθεί ο άνθρακας από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Υπερθέρμανση

Οι τέσσερις δείκτες- κλειδί της κλιματικής αλλαγής «συνθέτουν μια εικόνα ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται», σημειώνει η έκθεση.

Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου έσπασε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2020, με το διοξείδιο του άνθρακα να φτάνει τα 413,2 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) παγκοσμίως, αύξηση 149% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα εξακολούθησαν να αυξάνουν το 2021 και στις αρχές του 2022. Εξάλλου και το μέσο επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε για να φτάσει το 2021 σε νέο ρεκόρ, αφού αυξανόταν κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστόμετρα ετησίως από το 2013 ως το 2021.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης ανέβηκε, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην Ανταρκτική είναι «εξαιρετικά βαθιά και εκτεταμένη», φτάνοντας τα 24,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021.

Ο Γκουτέρες πρότεινε πέντε δράσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «να τερματιστούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να καταργηθεί η γραφειοκρατία, να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός πρώτων υλών για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χαρακτηριστούν αυτές οι τεχνολογίες παγκόσμια, δημόσια αγαθά, διαθέσιμα ελεύθερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*