Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας κατά το πρότυπο του προγράμματος Kurzarbeit της Γερμανίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρατήσουν τις δουλειές τους καθώς η πανδημία του ιού πλήττει τις οικονομίες των 27 χωρών μελών της Ενωσης.
Ursula von der Leyen✔@vonderleyenThis is European solidarity in action! @EU_Commission proposes the new short-time work scheme SURE to help the most affected EU countries, including IT & ES. This will save millions of jobs during the crisis & allow us to quickly restart Europe’s economic engine afterwards.
Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα μέσω βιντεομηνύματος, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησής του, δηλώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία ένδειξη ότι είναι πιθανό να συνδεθεί με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους, αν και, αυτήν την στιγμή, δεν έχουν έσοδα. Η Ευρώπη έρχεται σε βοήθειά τους με την νέα αυτή πρωτοβουλία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά. Και αυτό θα γίνει χάρη στην αλληλεγγύη άλλων κρατών μελών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το γερμανικό σχήμα, η κυβέρνηση καταβάλλει μέρος των μισθών των εργαζομένων, όταν οι εταιρείες περικόπτουν τον χρόνο εργασίας στο πλαίσιο της επιβράδυνσης λειτουργίας για να αποτραπεί η απώλεια των θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν αύριο.
«Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δουλειά εξαιτίας ενός προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως είναι ο κοροονϊός, δεν πρέπει να απολύσουν τους εργαζομένους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Με τον τρόπο αυτόν, οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν χρήματα κατά την διάρκεια της κρίσης. Θα μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους και να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται. Και αυτό έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», είπε.
Η Γερμανία επικρίνει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας
Tη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η οποία παραχωρεί υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, κατακρίνει το Βερολίνο, μιλώντας για «λόγο ανησυχίας» και τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου – και σε περιόδους κρίσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου – αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα. Και λειτουργεί ως κοινότητα αξιών μόνο όταν όλα τα κράτη – μέλη τηρούν και υπερασπίζονται αυτές τις αξίες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ζούμε σε περίοδο έκτακτης κατάστασης και να πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά «και σε περιόδους κρίσης είναι η στιγμή εφαρμογή του κράτους δικαίου».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι «όταν σε μια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης υπάρχουν τόσοι περιορισμοί, αυτό είναι λόγος ανησυχίας».
Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο για την ώρα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες της συζήτησης.
Ο Ορμπάν συγκεντρώνει υπερεξουσίες εν μέσω κορωνοϊού
Ο Βικτόρ Ορμπάν έλαβε τη Δευτέρα το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».
Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νομοσχέδιο που χορηγεί υπερεξουσίες στον Ορμπάν αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.
Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.
«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Το νομοσχέδιο εντάσσεται θαυμάσια» στο πλαίσιο του ουγγρικού συντάγματος, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζουντίτ Βάργκα.
Όμως η πολιτική που έχει εφαρμόσει εδώ και μία δεκαετία ο Ορμπάν δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι ο 56χρονος πρωθυπουργός θα καταχραστεί τις έκτακτες εξουσίες: από το 2010, δεν έχει σταματήσει τα πλήγματα κατά του κράτους δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, όταν απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία. Και έκτοτε δέχονται κατηγορίες για «προδοσία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά από την κυβέρνηση Ορμπάν ότι «βρίσκονται με το μέρος του ιού».
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει χρονικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν, ο Ζόλταν Κόβακς, επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε».
Η εξουσία ανάκλησης του κοινοβουλίου ανήκει στην θεωρία, αφού στην πράξη το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο…
Βαθιά ανησυχία ΠΟΥ για τη «ραγδαία εξάπλωση» – 45.719 οι θάνατοι παγκοσμίως
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) διατύπωσε τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τη «ραγδαία κλιμάκωση και παγκόσμια εξάπλωση» των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που πλήττει πλέον 205 χώρες και περιοχές.
«Την ώρα που έχουμε εισέλθει στον τέταρτο μήνα της πανδημίας, ανησυχώ βαθιά από τη ραγδαία κλιμάκωση και την παγκόσμια διασπορά των κρουσμάτων».
«Τις τελευταίες 5 εβδομάδες καταγράφηκε μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ο αριθμός των θανάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα» είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγκέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
«Τις επόμενες λίγες ημέρες θα φθάσουμε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 50.000 θανάτους παγκοσμίως» επισήμανε ο Τέντρος.
«Πρόκειται για την πρώτη πανδημία που προκαλεί ένας κορωνοϊός (…) και η συμπεριφορά του δεν είναι πολύ γνωστή. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό» απηύθυνε έκκληση ο αξιωματούχος.
Οι νεκροί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, είναι 45.719.
Μέχρι τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) απόψε, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-CoV-2 905.580 άνθρωποι σε 187 χώρες και εδάφη. Από αυτούς, οι 176.500 έχουν πλέον αποθεραπευτεί.
Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν 4.708 νέοι θάνατοι και 77.241 νέα κρούσματα.
Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.036), η Ισπανία (864) και η Ιταλία (727).
Στην Ιταλία, όπου ο πρώτος άνθρωπος πέθανε από την ασθένεια Covid-19 στα τέλη Φεβρουαρίου, μετρά μέχρι σήμερα 13.155 νεκρούς και 110.574 κρούσματα. 16.847 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (9.053 νεκροί και σύνολο 102.136 κρουσμάτων) οι ΗΠΑ με 4.476 νεκρούς (203.608 κρούσματα), η Γαλλία με 4.032 νεκρούς (56.989 κρούσματα) και η ηπειρωτική Κίνα με 3.312 θανάτους (81.554 κρούσματα). Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν σήμερα μόνο 36 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι. Από τους συνολικά 81.554 ανθρώπους που προσβλήθηκαν, οι 76.238 έχουν αποθεραπευτεί.
Σε αριθμό κρουσμάτων προηγούνται οι ΗΠΑ με 203.608. Από αυτούς τους ανθρώπους οι 4.476 πέθαναν και 7.138 έχουν ιαθεί.
Από χθες την ίδια ώρα, το Κονγκό, το Ομάν, η Σλοβακία, η Μποτσουάνα, η Σενεγάλη, το Σαλβαδόρ προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των χωρών όπου έχουν αναφερθεί νεκροί από την ασθένεια.
Στην Ευρώπη, οι νεκροί ανέρχονται στους 33.245 (σύνολο κρουσμάτων 490.484), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 4.587 θάνατοι (213.134 κρούσματα), στην Ασία 3.942 θάνατοι (110.570 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 3.160 θάνατοι (59.541 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 538 θάνατοι (20.083 κρούσματα), στην Αφρική 223 θάνατοι (6.198 κρούσματα) και στην Ωκεανία 24 θάνατοι (5.579 κρούσματα).