ΣΥΡΙΖΑ: Χαμένοι στη διεύρυνση…

Αποτέλεσμα εικόνας για πολιτικη γραμματεια συριζα
Μία εβδομάδα μετά το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα «προς τους δημοκρατικούς – προοδευτικούς πολίτες της χώρας» οι διαδικασίες για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μπαίνουν στις ράγες: Πριν από λίγες μέρες ορίστηκε η επταμελής επιτροπή οργανωτικού υπό την ευθύνη της οποίας θα βρίσκεται ο συντονισμός των διαδικασίων για το άνοιγμα του κόμματος, ενώ εντός του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη μαζική ηλεκτρονική εγγραφή χιλιάδων νέων μελών.

Μια διαδικασία η οποία θα τρέξει παράλληλα «με τη δημοκρατική πορεία στο λαό», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε, αρχής γενομένης από την Πάτρα, με την εκεί παρουσία του, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο συμβολισμού, για τη νέα εποχή στην οποία επιχειρεί να εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ: Με την ηγεσία του, να προσβλέπει στην εδραίωση κυρίαρχης θέσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία «της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της νέας εποχής» όπως ίδιος πρόεδρος του την είχε προσδιορίσει στην πρόσφατη ομιλία του, στο συνέδριο της νεολαίας, η επικείμενη διεύρυνση αποτελεί αναγκαία συνθήκη.

Το «ανοιχτό, δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» που είναι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, απατεί εκτός των άλλων κατακόρυφη αύξηση νέων οργανωμένων μελών, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην αντιστοίχηση του εκλογικού ποσοστού και της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η επιχειρούμενη διεύρυνση για ένα μαζικό κίνημα που θα έχει ρίζες στην κοινωνία, προυσκρούει σε εσωκομματικές διαφωνίες, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπουν όλοι την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πολιτική φυσιογνωμία και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του, με τον ίδιο τρόπο.

Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να ενέκρινε ομόφωνα την πολιτική διακήρυξη για κάλεσμα νέων μελών, ωστόσο μια μαζική διεύρυνση δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή κυρίως από την ομάδα των 53. Ως βασική αντίρρηση σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσσεται, ότι «η προοπτική μίας μαζικής διεύρυνσης «θα χαλάρωνε τα ιδεολογικά αντανακλαστικά και τις δεσμεύσεις της Αριστεράς». Ωστόσο, στελέχη του κόμματος, αναφέρουν ότι «ο κίνδυνος απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον αριστερό ριζοσπαστικό προσανατολισμό που επικαλούνται κυρίως η ομάδα των 53, είναι καθαρά προσχηματικός και η πραγματική πρόθεση είναι να μη χαθούν κεκτημένα και προνόμια». Αναφέρουν δε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσίευση στο commonality στην ιστοσελίδα που προβάλλει τις θέσεις των 53, αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς το πιθανολογούμενο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ονομάτων της επταμελούς επιτροπής οργανωτικού, στην σύνθεση της οποίας υπήρχε ένα μόνο ένα στέλεχος των 53.

Ακόμη πιο δηκτικά αναφέρουν, ότι «Οι κομματικοί δε θέλουν τη διεύρυνση γιατί δεν τους ενδιάφερει τόσο η επανακατάληψη της εξουσίας, αλλά η διατήρηση ενός ισχυρού πόλου,ακόμη και γύρω στο 20%».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «μοιραία, η αθρόα εισροή νέων μελών στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι οπαδοί του προέδρου, κι αυτό δεν αρέσει στην άλλη πλευρά. Όχι μόνο γιατί αποδυναμώνονται, αλλά, κυρίως γιατί γνωρίζουν, οτι νέα πρόσωπα θα διεκδικήσουν ρόλο και δικαίωμα στη νομή της εξουσίας: « Οι καινούριοι, είναι προφανές, ότι δεν θα έρθουν να κάνουν τους νεροκουβαλητές. Είναι λογικό ότι θα μπουν με ορμή και θα διεκδικήσουν ρόλους και είναι λογικό».

Η κριτική υπάρχει και για την άλλη πλευρά, την αυλή των προεδρικών και δη τους πασοκογενείς: « Δεν κάνεις παρέμβαση στην κοινωνία, παίζοντας απομονωμένα με μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ότι κόσμο φέρνουν αυτοί. Αντίθετα πρέπει να δημιουργήσουν μία ορμή από κάτω προς τα πάνω», λένε στελέχη της άλλης πλευράς.

Τα ζήτημα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το οποίο δυσχεραίνει το άνοιγμα του κόμματος και την παρέμβαση στην κοινωνία, είναι η διαδικασία εκλογής του αρχηγού . Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το περιβάλλον των προεδρικών, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εκλογής του Προέδρου από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες όπως γίνεται σε ΠΑΣΟΚ κα ΝΔ. Η δυναμική της εκλογής του Προέδρου και εν προκειμένω του Τσίπρα, που είναι «λίρα 100″ και δεν αμφισβητείται, από το κόμμα του, παρά τα όποια προσκόμματα, από εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους τον καθιστά απόλυτο κυριάρχο του παιχνιδιού και τον αποδεσμεύει από την υποχρέωση να λογοδοτεί στους κομματικούς». Προς το παρόν ο Α. Τσίπρας φαίνεται ότι έκανε πίσω. Κατά τις πληροφορίες, ίσως να φοβήθηκε ακόμη και τη διάσπαση.  «Γιατί ξέρει ότι είναι συγκάτοικος και όχι ιδιοκτήτης του κόμματος, όπως ήταν ο Α. Παπανδρέου».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένος να μην κάνει πίσω και να το τολμήσει :Θα πάει στο συνέδριο να αλλάξει το καταστατικό και να πάει σε εκλογή προέδρου από τη βάση. Αφού προηγουμένως έχει προβλεφθεί να ελέγξει το συνέδριο, ανοίγοντας το πολύ. Γιατί όσο πιο πολύ το ανοίξει, τόσο πιο δύσκολο είναι να παίξουν οι γραμμές και τόσο πιο εύκολα θα αποδυναμώσει τους μηχανισμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*