ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγαλύτερο βάρος στις προτάσεις για την ακρίβεια — Κατρούγκαλος: Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη επιχείρησε να μολύνει και το κινητό του Ανδρουλάκη

Αλέξης Τσίπρας (Eurokinissi)

 Δεν δόθηκαν απαντήσεις από κυβέρνηση και ΕΥΠ για το Predator

Με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων να εξακολουθεί να αφήνει πολλά ερωτηματικά και κενά ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ξεκινά ο ΑλέξηςΤσίπρας διακοπές ολίγων οικογενειακών ημερών στη Λισαβόνα. Κατά τις πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται πάλι πίσω στην Αθήνα μετά την Τετάρτη.

Στην Κουμουνδούρου επέλεξαν τελικώς να μην προχωρήσουν σε μερική ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, όπως αρχικώς προγραμματιζόταν κάτι που θεωρήθηκε απολύτως λογικό από την στιγμή που τον Σεπτέμβριο δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Θεωρούν ότι στην παρούσα φάση που οι πολίτες ταλανίζονται από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους με πρώτιστο αυτό της ακρίβειας, είναι προτιμότερο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνεχίσει να ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στις προτάσεις του για την προστασία της κοινωνίας και στην επεξεργασία του κυβερνητικού του προγράμματος που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από τη Eurostat για τα στοιχεία του πληθωρισμούοι αρμόδιοι τομεάρχες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης σχολίασαν πως ο κ. Μητσοτάκης και οι επιλογές του καθοδηγούν τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών προστατεύοντας και ενισχύοντας την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ. Με την προσθήκη πως «η κυβέρνηση φέρει ακέραιες τις ευθύνες και για το ακραίο επίπεδο ακρίβειας και για τη μη προστασία της κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά το μείζον πολιτικό θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predatorστην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις. Η κυβέρνηση λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιορίστηκε σε δηλώσεις ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ ο ίδιος ο εκπρόσωπός της Γιάννης Οικονόμου άρχισε να απαριθμεί περιπτώσεις παρακολουθήσεων στο εξωτερικό για να σχολιάσει πως χρειάζονται παγκόσμιες απαντήσεις σ’ ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Κι αυτό στη λογική πως παντού συμβαίνουν αυτά. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουν επίσης πως τον χορό των αοριστιών άνοιξε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ο οποίος επεδίωξε να δείξει πως ξένες δυνάμεις δρουν στο εσωτερικό και πραγματοποιούν παρακολουθήσεις σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα απαλλαγής της κυβέρνησης. Για να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και ο διοικητής της ΕΥΠ ο οποίος υποστήριξε χθες ότι η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών!

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως προφανώς και αυτές δεν είναι αντιδράσεις μιας σοβαρής κυβέρνησης, ειδικά δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιδεικνύει μόνο αδράνεια αλλά και διάθεση διαστρέβλωσης. «Πρωθυπουργός και διοικητής της ΕΥΠ οφείλουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, ή μήπως δεν θέλουν» διερωτώνται στην αξιωματική αντιπολίτευση με την επισήμανση πως ούτως ή άλλως ο «κοριός» έχει ταχθεί στην υπηρεσία του επιτελικού κράτους.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της κυβέρνησης τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής να ζητά απαντήσεις για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Βούλα Κεχαγιά

 

Κατρούγκαλος: Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη επιχείρησε να μολύνει και το κινητό του ΑνδρουλάκηΟ τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος (Eurokinissi)

Για συνέχεια της προσπάθειας συγκάλυψης από την κυβέρνηση των παρακολουθήσεων ατόμων, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου είχε προσέλθει για ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

Πυρά κατά της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της για το φαινόμενο αυτό των πολλαπλών παρακολουθήσεων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που την συνδέουν με αυτά, ενδεικτικά αναφέρω  στοιχεία γνωστά και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως 3 εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, της Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού “Aρπακτικό” (Predator) σε, επί λέξει, “φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα”» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε:

«Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί».

«Από τα στοιχεία δε που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος  παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας».