ΣΥΡΙΖΑ: Το καθοριστικό timing του 3ου Συνεδρίου — «Ο πόλεμος δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος «Ο πόλεμος δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος

ΣΥΡΙΖΑ: Το καθοριστικό timing του 3ου Συνεδρίου

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  

Ευκαιρία για ένα θετικό momentum που θα γύρει αποφασιστικά την πλάστιγγα στην κατεύθυνση της πολιτικής αλλαγής «βλέπουν» στην Κουμουνδούρου

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγει» τις εργασίες του αύριο στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 6.30 το απόγευμα και αποτελεί την κορυφαία εσωτερική διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πώς η περίοδος στην οποία γίνεται παρέχει την ευκαιρία να αποτελέσει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.

Η πολιτική συγκυρία

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως αν και πανδημία του Covid 19 οδήγησε στην αναγκαιότητα το 3ο Συνέδριο να πραγματοποιείται σχεδόν δύο χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό, αυτό τελικά μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Κυρίως γιατί η συνεδριακή διαδικασία συμπίπτει χρονικά με μία κομβική πολιτική συγκυρία.

Σε αυτήν, η κυβέρνηση βρίσκεται σε σαφώς καθοδική πορεία αφού οι πολιτικές της επιλογές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- να έχει συνεχή αύξηση της πολιτικής του επιρροής.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει στο «νεοφιλελεύθερο δόγμα» των αυτορυθμιζόμενων αγορών που καθορίζει την πολιτική της. Έτσι ουσιαστικά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Αντικειμενικά λοιπόν – τονίζουν στην Κουμουνδούρου- δημιουργείται η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει (και) μέσω του Συνεδρίου του την εναλλακτική πολιτική του πρόταση. Αυτή που βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων δομών όπως και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ακόμη περισσότερο να προβάλλει την προοπτική της εκλογικής νίκης της Αριστεράς και την δημιουργίας μιας προοδευτικής κυβέρνησης με προγραμματική σύγκλιση όμορων δυνάμεων, από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Με λίγα λόγια ο ΣΡΥΙΖΑ θα επιδιώξει το συνέδριό του να συμβάλλει στην δημιουργία ενός «θετικού μομέντουμ» που θα πολλαπλασιάσει τους ρυθμούς ενίσχυσης της απήχησής του στην κοινωνία. Στοιχείο που προφανώς σχετίζεται με την άτυπη προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε μόλις έναν χρόνο «και κάτι» πριν τις εκλογές, ακόμη και αν η παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσει τις συνταγματικές προθεσμίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Το καθοριστικό timing του 3ου Συνεδρίου

Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλο

Ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News» ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ερωτώμενος για το βασικό επίδικο του 3ου Συνεδρίου, τόνισε ότι είναι «η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Σημείωσε πως «με βάση αυτό θα συζητήσουμε για το πολιτικό πρόγραμμα και τις άμεσες αιχμές που μπορούν να δώσουν το σήμα της ανατροπής όπως οι προτάσεις μας για το ιδιωτικό χρέος, τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Τόνισε όμως παράλληλα πως «οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές χρειάζονται και ένα ζωντανό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εργατικά σωματεία, στους επιστημονικούς φορείς, πρέπει να συγκροτηθούν ευρύτερες προοδευτικές πλειοψηφίες. Το Συνέδριο θα συμβάλει θετικά σε αυτούς τους στόχους».

Ανάλογη εκτίμηση ως προς αυτό διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα και ο κονοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη αν κοιτούν προς τα “έξω”, δηλαδή εάν μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στα μέλη του κόμματος στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα του τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πανδημία, ανισότητες». Πρόσθεσε μάλιστα πως σε ένα συνέδριο οι συζητήσεις για τα ζητήματα αυτά πρέπει «να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις και σε ένα σχέδιο απάντησης. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόταση για το συνέδριό μας και εκεί θα κριθεί εάν θα είναι παραγωγικό».

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς ρεαλιστικές προτάσεις, λύσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο, όραμα για το μέλλον, συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας και ενωμένο και ισχυρό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής» επισήμανε σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως είπε βασικό ζήτημα είναι το «τι πρέπει να κάνουμε για να ηττηθεί και να φύγει το συντομότερο δυνατό η πλήρως αποτυχημένη και εχθρική προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας κυβέρνηση της ΝΔ».

 

«Ο πόλεμος δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης

 Ο πόλεμος δεν βοηθάει στη συνεννόηση των κρατών αλλά δείχνει παράλληλα ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος, αν μη τι άλλο λόγω των γεωπολιτικών εκβιασμών που εκτυλίσσονται με τεράστιο κόστος και ηθικά διλήμματα εξαιτίας της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  τονίζει την ανάγκη «να απεξαρτηθούμε με την επίσπευση της υλοποίησης της πράσινης συμφωνίας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το repower.EU που προβλέπει επιτάχυνση προς τις ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών. Ηθικά είναι ασήκωτο ότι με την εισαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων στην ΕΕ, αποτελούμε την κύρια χρηματοδότηση του καθεστώς Πούτιν και της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας».

«Η εκρηκτική αύξηση τιμών είναι μια κρίση ορυκτών καυσίμων και χρηματιστηρίου και δεν οφείλεται σε καμία μείωση της προσφοράς, για να δικαιολογηθεί από τα παραδοσιακά οικονομικά. Ο τρόπος που έχουμε δομήσει τις αγορές ενέργειας τα τελευταία 30 χρόνια με την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση των πάντων, με ευθύνη και προοδευτικών δυνάμεων, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αδιαφάνεια με αποτέλεσμα ακόμη και η κυβέρνηση να μπορεί να επικαλείται πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει αισχροκέρδεια» σχολιάζει ο ευρωβουλευτής.

Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι για την ώρα η Ευρώπη «έχει φανεί λιγότερο αποφασιστική σε σύγκριση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο η απόφαση για κοινή προμήθεια αερίου είναι πολύ θετικό βήμα, όπως και η νομική υποχρέωση αποθήκευσης των κρατών-μελών και ο κανονισμός αλληλεγγύης απ’ αυτές τις αποθήκες, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών και η ρύθμιση των τιμών των αγορών λιανικής και χονδρικής. Αυτά είναι οδηγίες προς τα Κράτη-Μέλη και είναι στο χέρι του κάθε κράτους να τα εφαρμόσει. Η εποπτεία των τιμών της λιανικής είναι δουλειά του κάθε κράτους και είναι αυτό που κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Από τη θέση του μέλους της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ, εκφράζει την αισιοδοξία ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες οι προτάσεις που διατύπωσαν οι Ευρωπαίοι Πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα δώσουν ώθηση στην Πράσινη Συμφωνία γιατί είναι ρεαλιστικές και η τεχνολογία για την οικονομία μηδενικού άνθρακα είναι στα χέρια μας. Θεωρεί επίσης ότι «οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απαιτούν συνεργασίες που θα οδηγήσουν στην πολιτική ενοποίηση της ΕΕ».