ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό “είναι πολύ λίγα και…” – “Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη στον χώρο της υγείας”

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κ. Μενδώνη «να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει “να αυτορυθμιστεί η αγορά”.

«Πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά» τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ“, με ανακοίνωσή του.

«Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά». «Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας», προσθέτει.

Συνεχίζοντας την ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κ. Μενδώνη «να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει “να αυτορυθμιστεί η αγορά”, όπως μας ενημέρωσε», προειδοποιώντας πως «η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

“Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη στον χώρο της υγείας”

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός

«Για να υπάρξει “παρακαταθήκη” στο Ε.Σ.Υ. μετά την πανδημία, απαιτείται σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσής του, τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ.

Επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ).

Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ επιβεβαιώνουν “αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο πρωθυπουργός ότι «έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»”.

Ακολούθως παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία: “Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4%”.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση σήμερα των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και κράτη, για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι “είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού. Είναι θετικό επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών… Αν ο κ.Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες»”.