ΣΥΡΙΖΑ στους προκλητικούς πανηγυρισμούς και τον αυτοθαυμασμό Μητσοτάκη πάνω στις 20.000 στρέμματα στάχτες. Η Πεντέλη κάηκε — Ο «λεκές» παίρνει διαστάσεις (της Ελένης Τσερεζόλε)

Σκληρή απάντηση στους προκλητικούς πανηγυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε».

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες.

Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

«Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν.

Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας» καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κάηκαν 20.350 στρέμματα στην Πεντέλη

Με βάση την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη (20/7) στις 12:05 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε στις 21:00 το ίδιο βράδυ η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

 

Ο «λεκές» παίρνει διαστάσεις (της Ελένης Τσερεζόλε)

Αντί να καταλαγιάζει, η υπόθεση Λιγνάδη γιγαντώνεται, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, με περίεργη επιμονή, ταυτίζεται με τον καταδικασμένο για δύο βιασμούς ανηλίκων, σκηνοθέτη και πρώην Διευθυντή (διορισμένου από τη σημερινή κυβέρνηση) του Εθνικού Θεάτρου. Ο «λεκές» παίρνει διαστάσεις και μπορεί να μετατραπεί στην χαριστική βολή σε μια εξουσία, που μέχρι τώρα έχει καταφέρει, με τη βοήθεια των «πετσωμένων» ΜΜΕ, να βγει αλώβητη από την πανδημία και με μικρές απώλειες, από την κρίση της ακρίβειας.

Καθημερινά και νέες φωνές υιοθετούν τις δύο λέξεις «βιαστής είναι», που φαίνεται ότι προκαλούν τόση αλλεργία στην υπουργό Πολιτισμού, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κρύβεται πίσω από αυτές τις αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών, με μπροστάρηδες τους καλλιτέχνες. Σε αυτό, το πρωτόγνωρα αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα εγγράφεται και η χθεσινή, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, παρέμβαση στη Βουλή, του Πρωθυπουργού.

Έτσι, μετά το μάθημα περί «εκτσογλανισμού» της δημόσιας ζωής με υπαίτιο κατά τον Κ. Μητσοτάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο ίδιος βρήκε την αφορμή για μια δήθεν «κατευναστική» τοποθέτηση. Όμως ο πραγματικός στόχος ήταν η σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα διάφορα σενάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο περί «ευρύτερου κυκλώματος συγκάλυψης» του σκανδάλου και τις αιτίες της κυβερνητικής στήριξης στο πρόσωπο του καταδικασθέντα για τους δύο βιασμούς. Αντί να απολογηθεί για την ενοχική στάση της κυβέρνησής απέναντι στον καταδικασθέντα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε… «ενότητα», «ευθυκρισία», «ευαισθησία» απέναντι στη χυδαιότητα, παρατηρώντας ότι: «Η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».

Αλήθεια είναι.

Για αυτό και σύντομα θα βρεθεί, με τη ψήφο των πολιτών, εκτός εξουσίας. Γιατί η κυβέρνησή του ενσαρκώνει στο έπακρο τη χυδαιότητα, τη φαυλότητα, την υποκρισία, την ιδεοληψία: προκαλεί ανήκεστο βλάβη στον τόπο.