ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη οι τόνοι αντιπαράθεσης για ακρίβεια, Τατόι, Στάσση. Ορόσημο εκλογών η 15η Μαΐου — Ο Αλέξης ως εφιάλτης του Μητσοτάκη, του Μαρινάκη αλλά και του Ανδρουλάκη

Φωτογραφίες: Το σημάδι από κραγιόν στο μάγουλο του Τσίπρα

Από τον Κάρολο της Βρετανίας μέχρι τον Στάσση της ΔΕΗ η Κουμουνδούρου για κάθε ζήτημα που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα εντάσσει στην κριτική της στην κυβέρνηση της ΝΔ και την οικονομική του διάσταση με αιχμή την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που έχουν επωμιστεί με ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη όπως σημειώνουν.

Με την ολοκλήρωση του 3ου Συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει και τον οδικό χάρτη μέχρι τις εθνικές εκλογές.

  • Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη συγκρότηση της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης δίπλα στο στόχο του ανοίγματος σε ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας που πλήττονται από τις πολιτικές της ΝΔ η Κουμουνδούρου βάζει ως προμετωπίδα της τακτικής του κόμματος μέχρι τις κάλπες την ακρίβεια σε όλες τις διαστάσεις της, από την ενέργεια μέχρι τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τους ασήκωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε τουλάχιστον δυο ανακοινώσεις της η Κουμουνδούρου χτύπησε για το ζήτημα της ακρίβειας ακόμη κι αν το θέμα για το οποίο επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν φαινομενικά άσχετο.

Τα πρώτα πυρά ήρθαν μέσω του κτήματος Dumfries του Πρίγκιπα Κάρολου οπου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει ιδέες για την αξιοποίηση των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι.  

Δίπλα στο αλήστου μνήμης unafair του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το δημοψήφισμα του 1974 που έκρινε το μέλλον των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα με την «βασιλική» περιουσία να κάνει στη συνέχεια φτερά από την Ελλάδα το 1991, η Κουμουνδούρου δεν χαρίστηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μέγιστη προσβολή, όπως χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Σκοτία, «για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση… βασιλικών κτημάτων την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειας του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια».

«Παλάτια»

Τα πυρά για την ακρίβεια και την παλατιανή… λογική που χρεώνει η Κουμουνδούρου στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθαν και μέσω της υπόθεσης Στάσση, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ για την «επένδυση» στην Τζιά.

  • «Όσο τα golden boys του κ. Μητσοτάκη ζουν στη χλιδή, τόσο οι πολίτες θα πληρώνουν τα σπασμένα τους στους λογαριασμούς του ρεύματος» έγραψε ο εκπρόσωπος του Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση προτάσσοντας και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά τρέμουν να ανοίξουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ακρίβεια και έχοντας πάρει το πράσινο φως από το συνέδριο για το άνοιγμα του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις εξορμήσεις του στις γειτονιές της Αθήνας, στις πόλεις και στα χωριά της περιφέρειας. Πλέον ο στόχος είναι διπλός.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα μελών και η νίκη στις εκλογές.

Ορόσημο η 15η Μάη και στις 20 ημέρες που απομένουν ο στόχος είναι η μετατροπή της κομματικής κάλπης σε ένα προσκλητήριο στους δυσαρεστημένους πολίτες που θέλουν να στείλουν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόμμα μελών

Από την Κουμουνδούρου αποφεύγουν για την ώρα να προβούν σε εκτιμήσεις για το που μπορεί να φτάσει η συμμετοχή και πόσο υψηλότερα από τα 61.500 μέλη μπορεί να φτάσει η εγγραφή νέων μελών.

Ωστόσο καταλυτικό ρόλο για την εγγραφή των ψηφοφόρων και υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα ως νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου θα διαδραματίσει το εργαλείο που θεσμοθετήθηκε στο Συνέδριο για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

Ουσιαστικά η καμπάνια που αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα δίνει το κίνητρο της συμμετοχής στις κρίσιμες και θεσμικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές μέσω των ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.

Κορυφαία στιγμή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ερώτημα για την κυβέρνηση  συνεργασίας με τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί συμμετέχοντας στις εσωκομματικές κάλπες να είναι εκείνα που θα ανατροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση δίνοντας ακαριαία την απάντησή τους στο ερώτημα της ηγεσίας καθώς απαιτείται σύμφωνα με κομματικές πηγές απλά ο αποκλειστικός κωδικός μέλους για να πουν το ναι ή το όχι.

 

Ο Αλέξης ως εφιάλτης του Μητσοτάκη, του Μαρινάκη αλλά και του Ανδρουλάκη

Να εξαφανιστεί αν είναι δυνατόν ο Τσίπρας από προσώπου γης. Είναι η κοινή εδώ και καιρό γραμμή αλλά και ο πόθος του Μητσοτάκη, των ολιγαρχών που τον αγιογραφούν και τον στηρίζουν και πρώτα από όλα του Μαρινάκη

Του ΣΕΒ, των ελίτ και όλων των παρατρεχάμενων. Κατανοητό απολύτως. Το ταξικό τους κριτήριο δεν πέφτει καθόλου  έξω. Ο Αλέξης  έχει γίνει ο εφιάλτης τους. Για φανταστείτε τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Θα έχουν ουκ ολίγα ντράβαλα μαζί του που λέει και ο Καρτερός. Έτσι εξηγείται και η λυσσαλέα επίθεσή τους που δεν στοχεύει απλά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον Τσίπρα.

Αντίθετα θα ήθελαν ένα ΣΥΡΙΖΑ βολικό, συνεννοήσιμο. Ένα ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα τους χαλάει τα γιουρούσια που κάνουν στο εισόδημα, στα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, στη Δημοκρατία. Ένα ΣΥΡΙΖΑ softπου δεν θα απειλεί την εξουσία τους.

Και εντάξει ο Μητσοτάκης, οι Μαρινάκηδες και οι ελίτ. Ο Ανδρουλάκης όμως; Λένε ότι ακροβατεί πολιτικά. Πράγματι ακροβατεί με το «υπάρχουν  σημεία  που συμφωνούμε με όλα τα κόμματα» που επαναλαμβάνει τελευταία μη αποκλείοντας συνεργασία με την ΝΔ.   Όμως με τον Τσίπρα δεν ακροβατεί καθόλου.  Είναι σταθερότατος και συγκεκριμένος.  Ακούει Τσίπρας και … σκιάζεται. Ακούει Πολάκης και φεύγει μακριά.

Δεν θα είμαι κακοπροαίρετος να πω ότι τα έχει βρει με τον Μαρινάκη.’Η το δίδυμο Λοβέρδου-Βενιζέλου που βγάζουν  σπυράκια στο όνομα  Τσίπρας και γλυκοκοιτάνε τον Μητσοτάκη. Άλλωστε παρόμοια  κομπρεμίβγαίνουν στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα. Το μέγα θέμα με τον Ανδρουλάκη είναι ότι από την μια δεν ζητάει εκλογές για να φύγουν οι «άριστοι» του Μητσοτάκη και από την άλλη κρύβεται πολιτικά και αποφεύγει να μιλήσει προγραμματικά  και να πάρει θέση για μία σειρά προτάσεις που διατύπωσε ο Α. Τσίπρας για την ακρίβεια πρώτα από όλα που ταλανίζει την κοινωνία.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο Ανδρουλάκης και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. χρησιμοποιούν  την ίδια μεθοδολογία διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ   όπως ακριβώς κάνουν τόσο  τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει ο Μαρινάκης όσο και το Μαξίμου. Έτσι απαντώντας σε συνέντευξη του Α.Τσίπρα στο OPENανακάλυψε στο συνέδριο «φιλοπουτονικές θεωρίες», «αντιεμβολιαστικά κηρύγματα», «αντιδημοκρατικούς παροξυσμούς» κτλ.

Σε τελευταία ανάλυση φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης ερωτοτροπεί με μία αντί-Τσίπρα στάση. Ένα μέτωπο δηλαδή που συγκροτούν πρώτοι από όλους οι Μητσοτάκης και Μαρινάκης.  Αν επιμείνει σε αυτή τη στάση είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτεί πολύ όταν δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα με διαφορά και τον Τσίπρα πρωθυπουργό.