Γιατί κρύβει την επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας;
Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που επισημαίνει: «Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση»
Με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρει ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας», το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει:
«Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός.
Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”».
Εμβολιαστική καμπάνια μόνο για… Έλληνες – «Αποκλεισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες – Καταγγελίες για συλλήψεις
Εξοργίζει η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας – Απίστευτες καταγγελίες
«Αποκλεισμένοι» από την ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Η καμπάνια δεν έχει δημιουργηθεί σε γλώσσες που κατανοούν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση, καθώς συνδέεται με το νομικό καθεστώς του κάθε πολίτη τρίτης χώρας. Μάλιστα, υπάρχουν και καταγγελίες για συλλήψεις μεταναστών εργατών που συνελήφθησαν στην προσπάθεια τους να πάνε να εμβολιαστούν!
Αυτή η πραγματικότητα παρουσιάστηκε χθες (29.09.2021) κατά τη συνέντευξη Τύπου για την καμπάνια για την πρόσβαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την οποία έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα η ΜΚΟ InterSOS Hellas, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
Η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Άντλα Σασάτη μετέφερε ότι έχουν καταγγελίες πως μετανάστες στην Πελοπόννησο συνελήφθησαν ενώ πήγαιναν στο ΚΕΠ για να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ για εμβολιασμό.
Τόνισε ότι άλλη μια φορά οι μετανάστες δεν συμπεριλήφθηκαν στην εθνική στρατηγική εμβολιασμού σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα η ενημέρωση του κοινού για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο γίνεται μόνο στα ελληνικά ή και τα αγγλικά «και η επιμέρους πληροφόρηση αφήνεται στην καλή διάθεση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».
Προβλήματα στη συνταγογράφηση
Την ανάγκη ενημέρωσης σε γλώσσα που κατανοούν ανέφερε και ο διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, καθώς οι αιτούντες άσυλο είναι ευάλωτοι σε fake news, ενώ ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν προβλήματα με τη χρήση του ΠΑΑΥΠΑ (προσωρινού αριθμού ασφάλισης), καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί δεν δέχονταν να συνταγογραφήσουν με το ΠΑΑΥΠΑ ή η πλατφόρμα ραντεβού δεν δεχόταν στο πεδίο ΑΜΚΑ τον αριθμό ΠΑΑΥΠΑ.
Ο γενικός διευθυντής της InterSOS Hellas Απόστολος Βεΐζης, παρουσιάζοντας την καμπάνια και την αναγκαιότητά της, υπογράμμισε ότι είναι ευκαιρία να σταματήσουν οι διακρίσεις και ως προς την πρόσβαση στον εμβολιασμό, αλλά και προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως συμβαίνει τώρα.
Υπενθύμισε δε μαζί και με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Τάκη Παναγιωτόπουλο την πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού.
Όπως είπαν και οι δύο, “δεν υπάρχει δημόσια υγεία αν δεν υπάρχει υγεία προσφύγων και μεταναστών”. Επιπλέον και οι δύο τόνισαν την ανάγκη -αλλά και την έλλειψη- δημόσιων στοιχείων για τον εμβολιασμό και τη νόσηση του πληθυσμού.