Αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις τις Αρχής Προστασίας Δεδομένων για το Predator. Καταρρίπτεται το αφήγημα «παρακολούθησης ιδιώτη από ιδιώτες».
Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τους 92 στόχους του Predator που αποκάλυψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα sms που σχετίζονται με το Predator, ενώ μερικά από αυτά φάνηκε αρχικά να σχετίζονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης, το emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, έχουν ταυτοποιηθεί 92 στόχοι του κακόβουλου λογισμικού της Intellexa, καθώς τους έστειλε αναλυτική ενημέρωση.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με αυτή, 92 συμπολίτες μας έλαβαν SMS με σύνδεσμο επιμόλυνσης που εμπεριείχε Predator, το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης της εταιρείας Intellexa.
Στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίσθηκαν πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με επιμολύνσεις με Predator και κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν οι χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS που εμπεριείχε το κακόβουλο λογισμικό.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι αυτό που αρχικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε χαρακτηρίσει ως «παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτες», αποδεικνύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση συστηματικής υποκλοπής προσωπικών δεδομένων δεκάδων στόχων.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις πως στελέχη της Intellexa είχαν αναπτύξει τέτοια σχέση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε διόρθωναν ακόμη και προσχέδια μνημονίων συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας, είναι η πλέον τρανή απόδειξη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις των 92 αυτών ατόμων.
Σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στις Intellexa και Krikel για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώνουν πλήρως την εικόνα των ευθυνών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σιωπά» για όλα τα παραπάνω. Δεν έχει καν σχολιάσει το ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα επικρίνεται από το διεθνή Τύπο και τα ευρωπαϊκά όργανα ως διεθνές κέντρο διάχυσης του παράνομου λογισμικού, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε τις Intellexa και Cytrox σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως το Predator λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Καλούμε για ακόμη μια φορά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενισχύσει με όλα τα δυνατά μέσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών , ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την έρευνα της δυσώδους αυτής υπόθεσης.
Παράλληλα, καθώς ήδη έχει αποδειχθεί πως στόχοι του Predator είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και με τον συμβατικό τρόπο από την ΕΥΠ, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, αναμένουμε πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο κάποια από τα 92 άτομα που ταυτοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν παρακολουθηθεί και με εντολή της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να πέσει άπλετο φως και η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το παρακράτος των υποκλοπών.
Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει από τη δημιουργική αντιπολίτευση σε κυβερνητική τροχιά
Το πλάνο της για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Εφη Αχτσιόγλου. Τι είπε για την εσωκομματική δημοκρατία και η απάντηση που έδωσε στην αναφορά Πολάκη περί «καλιστείων»
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση του να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και σύντομα να έρθει «σε κυβερνητική τροχιά». Την επισήμανση αυτή έκανε η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη.
Μάλιστα επισήμανε ότι πλουραλισμός στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να συνοδεύεται από ένα σαφές στίγμα στον τρόπου που θα απευθύνονται τα στελέχη του στην κοινωνία.
Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει «όλο τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από την διακυβέρνηση της Ν.Δ» σημειώνοντας πως «η Ν.Δ έχει φτιάξει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών».
Όπως είπε «θες ένα κόμμα πλειοψηφικό να εκφράζει την μεγάλη μάζα από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» τονίζοντας πως «το δίλλημα είναι πως θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο ώστε να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση» και «πώς μπορεί να επανέλθει στο εγγύς μέλλον σε κυβερνητική τροχιά».
Όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» έτσι «όταν συμφωνείται μια κοινή θέση όλοι πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με έναν σαφή τρόπο» αφού αυτό απαιτεί η κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως «υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία όμως υπάρχουν και κανόνες».
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών ικανών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής του Γαβριηλ Σακελλαρίδη επισήμανε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον ίδιο. Τόνισε όμως πως «με τον κ.Σακελλαρίδη έχουμε στενή σχέση και συζητάμε συχνά την υποψηφιότητα μου».
Προσθέτοντας πως «ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα, την αριστερά και ένα κόμμα της αριστεράς. Με εξαιρετικά θετικές γνώμες στην κοινωνία» και «θετική αποτύπωση σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη».
Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε έμμεση απάντηση και στον Π.Πολάκη που είχε χαρακτηρίσει «καλλιστεία» την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Όπως σχολίασε η εκλογή προέδρου «είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία» στην οποία «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τον πολιτικό χρόνο».
Επισήμανε μάλιστα πως για τα ζητήματα αυτά «δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια γλώσσα που είναι προσβλητική για αρκετούς συμπολίτες μας». Επίσης αναφερόμενη στο αν ήρθε η ώρα για μία γυναίκα πρωθυπουργό σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να είναι καν ερώτημα το αν ένας πολιτικός είναι άντρας η γυναίκα» αλλά να εστιάζεται το ενδιαφέρον στις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις τους.