ΣΥΡΙΖΑ: Ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος με ορίζοντα τις εκλογές — Με το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες η συνεδρίαση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Copyright: Eurokinissi

Σε τροχιά έντονων πολιτικών διεργασιών εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ορίζοντα αρχικώς το συνέδριό του και σε δεύτερο χρόνο τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι έχει στρατηγική κυβερνησιμότητας με στόχο την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη ημέρα των εκλογών εφόσον θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη «έστω και με μία ψήφο διαφορά». Μάλιστα στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ φέρεται να είπε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να παίρνει υπόσταση η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι πως στον δρόμο προς τις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει την επανασύνδεση του κόμματός του με την κοινωνία και την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους προοδευτικούς πολίτες που δείχνουν πως δυσφορούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιθυμούν την πολιτική αλλαγή. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και των προτάσεών του βρίσκεται άλλωστε σταθερά η μεσαία τάξη που φροντίζει να υπενθυμίζει ότι εξαπατήθηκε προεκλογικά από τη ΝΔ με υποσχέσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Εξ αυτού του λόγου και με αφορμή και το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα περιοδείες στην περιφέρεια οι οποίες θα πλαισιωθούν και από 13 μίνι περιφερειακά συνέδρια που θα λειτουργήσουν ως γέφυρες για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Εκ παραλλήλου ο σχεδιασμός θέλει και τα στελέχη του κόμματος θα «οργώσουν» την Ελλάδα ώστε να αφουγκραστούν τις ανάγκες των πολιτών και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Η έξοδος προς την κοινωνία φαίνεται πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα που ήδη έχει δηλώσει από το βήμα της ΔΕΘ πως προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτήν για το έργο τους και τη συμβολή τους θα πλαισιώσουν και μία μελλοντική κυβέρνησή του η οποία δεν θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή μόνο κομματικών στελεχών. Σ’ αυτήν την ανάγκη εντάσσεται εξάλλου και η συμμετοχή 150 αριστίνδην αντιπροσώπων στο 3ο συνέδριο του κόμματος καθώς επιθυμία της ηγεσίας είναι η ανώτατη κομματική διαδικασία να αποτελέσει ένα εξωστρεφές και ανοιχτό γεγονός. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο μυαλό του μία δεξαμενή αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων που έχουν διακριθεί στον χώρο της επιστήμης, των κοινωνικών φορέων και του πολιτισμού και στις οποίες θα γίνει κρούση για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν συμμετάσχει άλλωστε και στις επιμέρους εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων.

Εκ παραλλήλου βεβαίως θα ξεκινήσει και η εγγραφή νέων μελών προκειμένου να ανοίξουν οι νέες οργανώσεις του κόμματος και να επιταχυνθεί η προσπάθεια αντιστοίχισης του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα για το συνέδριο είναι να μην εξελιχθεί σε μία μάχη μηχανισμών, κάτι που έθιξε και κατά την πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΑ, εξέλιξη που θα προκαλούσε εσωστρέφεια και δεν θα λειτουργούσε προωθητικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόσφατη ψηφοφορία στο Πολιτικό Συμβούλιο φανέρωσε μία διάσταση των στελεχών της «Ομπρέλας» ως προς τα διαδικαστικά και μία διάθεση να «παγώσει» η διεύρυνση, κάτι που κατά τις πληροφορίες έχει προκαλέσει δυσφορία σ’ ένα κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας που διεκδικεί ρόλους και καθήκοντα στο νέο γίγνεσθαι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπαίνει στον πειρασμό να «εμπλακεί» στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ μολονότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εσωτερικές εξελίξεις ειδικά μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Για την Κουμουνδούρου έχει βεβαίως σημασία το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής, γιατί από την εκλογή του θα φανεί και ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα θελήσει να πάρει ο χώρος, όμως αυτό είναι ένα στοιχείο που θα απασχολήσει την ηγεσία του κόμματος στην πορεία και όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.

Εκείνο που προέχει για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η πολιτική ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η πρόκληση ενός ισχυρού ρήγματος στο λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, εξέλιξη στην οποία εκτιμάται ότι θα «συνεισφέρουν» οι ίδιες οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγούν την οδηγία σε αδιέξοδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο η αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα: Από τα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας για τα οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» έως τα ζητήματα της παιδείας, της εργασίας, ζητήματα ασφάλειας και τα εθνικά θέματα.

Βούλα Κεχαγιά

 

Με το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες η συνεδρίαση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς και άλλα διαδικαστικά θέματα θα τεθούν προς συζήτηση στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που θα γίνει τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά θέματα είχαν παγώσει μετά την επιδείνωση της κατάστασης υγείας της Φώφης Γεννηματά που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών δεν αλλάζει, με τις κάλπες να στήνονται στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Έτσι, η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα συζητηθεί –μεταξύ άλλων– η εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, ωστόσο για το θέμα αυτό υπάρχουν ήδη διαφοροποιήσεις, με ζητούμενο πλέον να αποτελεί η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης χωρίς «αναταράξεις». Σημειώνεται ότι ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε την περασμένη Παρασκευή, να ασκεί ο ίδιος τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, ενώ τα κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Σημειώνεται επίσης ότι τη Δευτέρα θα ορκιστεί νέα βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών η Τόνια Αντωνίου, αντικαθιστώντας την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά.