ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός ψεύδεται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία του – Ηλιόπουλος: Το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για τη μη στήριξη του ΕΣΥ

Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. “Όχι μόνο ψεύδεται δημόσια, αλλά δεν διστάζει να εκθέσει αυτοδιοικητικούς παράγοντες”, τονίζει.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή του ανακοίνωση, καταλογίζοντάς του ότι «προκειμένου να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία του να ελέγξει την κατάσταση, όχι μόνο ψεύδεται δημόσια, αλλά και δεν διστάζει να εκθέσει αυτοδιοικητικούς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».

Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μιλώντας για την παντελή απώλεια ελέγχου στη Θεσσαλονίκη που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές καθημερινά, είχε πει: “Δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό”.

Σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς διαψεύδει τον πρωθυπουργό και παραδέχεται πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας είχε εισηγηθεί καθολικό lockdown και ακύρωση των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου έγκαιρα, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε».

Κλείνοντας αναφέρει: «Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται οι ίδιοι οι κυβερνητικοί θα αναγκάζονται να ξεσκεπάζουν ο ένας τον άλλον παραδεχόμενοι τα εγκληματικά λάθη και την ολιγωρία τους».

 

Ν. Ηλιόπουλος: Το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει κυβερνητικό άλλοθι για τη μη στήριξη του ΕΣΥ

Ν. Ηλιόπουλος: Ο εκλεκτός των φιλελέδων για αντιΤσίπρας

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, τη στιγμή που μέσα σε ενάμιση μήνα θρηνούμε πάνω από 3.000 ανθρώπινες απώλειες, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών».

«Το μείγμα ανικανότητας και ιδεοληψίας της κυβέρνησης», τονίζει, «δεν της επιτρέπει να ενισχύσει το σύστημα υγείας, να αυξήσει τα τεστ, να επιτάξει ιδιωτικές ΜΕΘ» προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μείωσε τις δαπάνες για την υγεία το 2021 στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ «άφησε τον κόσμο να στοιβάζεται καθημερινά στα ΜΜΜ» και «δεν πραγματοποιεί ελέγχους στους χώρους εργασίας».

Δεν πρόκειται για «παραλείψεις», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά για «επικίνδυνη και συνειδητή ‘ανεμελιά’ του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε το καλοκαίρι να πείσει τους πάντες ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό», χωρίς να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Όσον αφορά το εμβόλιο, υπογραμμίζει ότι «θα ήταν ευχής έργον να το κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την πανδημία», όμως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι «διάτρητος», καθώς «ο κ. Πέτσας τέλη Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει πως θα έρχονταν 2 εκ. εμβόλια το μήνα από τον Ιανουάριο» ενώ τελικά ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα έρθουν «μόλις 300.000 εμβόλια».

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με ωμό εμπαιγμό των πολιτών», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «είναι εγκληματική η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην πάρει σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τονίζει ότι «δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά» τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν προβλέπει «4,5% ανάπτυξη για το 2021, χωρίς ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας» και μέσα «σε συνθήκες lockdown, σε συνθήκες ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης ανεργίας και σε συνθήκες που τα λουκέτα πληθαίνουν».

Τέλος, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν ζητά πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κιόλας ότι η Δημοκρατία θα γίνει πολυτέλεια», προσθέτει. «Έχουμε πει: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά να ασκεί κριτική, να πιέζει για επιπλέον υγειονομικά και οικονομικά μέτρα προστασίας και να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο καθημερινά. Αυτό χρειάζονται αυτή τη στιγμή και οι πολίτες», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.