ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μίλησε ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο – Λάππας: Χωρίς… διαφάνεια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

ΣΥΡΙΖΑ : Εξοργιστικό το θράσος Γεωργιάδη - Κοροϊδεύει τους πολίτες ...

«Μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας» το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τονίζει η Κουμουνδούρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

“Το σημερινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται.

Ήταν ένα μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας.

Ανακάλυψε τώρα την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, ο άνθρωπος που μέχρι χθες ήθελε να το αποτελειώσει για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες της υγείας.

Μας είπε ότι έκανε σε πέντε εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όταν επι τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως κρατιστές που προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσομομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι μόλις 2.000 που εκτάκτως εξήγγειλε για την κρίση.

Μας είπε για δήθεν παροχές σε εργαζόμενους, την ώρα που πολλές χιλιάδες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, είναι σε αναστολή και επί ξύλου κρεμάμενοι. Και από τους οποίους βεβαίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί αύριο “αλόγιστα αιτήματα και άσκοπη σπατάλη”.

Επίσης, ξαναθυμήθηκε την αγαπημένη των κυβερνήσεων της δεξιάς δημιουργική λογιστική, λέγοντας πως η κυβέρνησή του έχει διαθέσει 14 δις για τη κρίση, ενώ είναι ουραγός σε όλη την Ευρώπη με λιγότερο από 2% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική επέκταση.

Κάθε πολίτης όμως ξέρει ότι η αλήθεια δεν έχει σχέση με όσα διαστρεβλώνει και υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης. Και με την αλήθεια θα πρέπει να αναμετρηθεί στηρίζοντας τη κοινωνία και την οικονομία τώρα, πριν να είναι πολύ αργά και κατρακυλήσει ο τόπος μας σε μια νέα οδυνηρή κρίση με αποκλειστικά δική του ευθύνη”.

Λάππας: Χωρίς… διαφάνεια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

  • A-
  • A+

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του προέδρου και των μελών του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εν μέσω πανδημίας, εστιάζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Υπενθυμίζεται πως σε «οικογενειακό» κλίμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκρινε με υπουργική απόφαση ότι τώρα πρέπει να καλέσει κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες αίτηση προκείμενου να στελεχωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα η Γενική Αρχή Διαφάνειας. Η μεγάλη βιασύνη αυτής της απόφασης χωρίς την απαραίτητη δημοσιοποίησή της σε όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά και οι προχειρότητες (;) στην κατάρτισή της εύλογα δημιουργούν σκέψεις για τον τρόπο στελέχωσης και της συγκεκριμένης Αρχής, που ήδη διοικείται από πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση.

Όπως τονίζει, λοιπόν, σήμερα (Δευτέρα) ο κ. Λάππας «σε ένα υγειονομικό περιβάλλον στο οποίο οι πάντες  αγωνιούν πρωτίστως για την επιβίωσή τους… δεν κρίθηκε αναγκαίο να προσδοθεί ούτε η ελάχιστη δημοσιότητα στην εν λόγω πρόσκληση» και θέτει το ερώτημα για το πώς οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν σε θέση να προμηθευτούν να φωτοτυπήσουν, να επικυρώσουν, να μεταφράσουν και να υποβάλουν εντός της προθεσμίας της 02.04.2020 τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Στο ίδιο ύφος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «μυρίζει» μεθόδευση η τακτική αυτή και διερωτάται «μήπως κάποιοι υποψήφιοι  γνώριζαν εκ των προτέρων την επικείμενη δημοσίευση και το περιεχόμενο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και  είχαν ήδη εγκαίρως προμηθευτεί, φωτοτυπήσει, επικυρώσει και μεταφράσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφά τους».

Η δήλωση του Σπ. Λάππα

Είναι γνωστό ότι με την από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α’)ελήφθησαν, για έως και την 10.04.2020 τουλάχιστον(και ήδη παρατάθηκαν μέχρι 27.04.2020), κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19, και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, τα οποία μέτρα μεταξύ άλλων προβλέπουν άδειες ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις τηλεργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ πλήθος εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα είτε νοσεί από τον ιό είτε είναι σε καραντίνα, με αποτέλεσμα τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας να έχουν παραλύσει.

Σε αυτό το περιβάλλον, που έχουν ανασταλεί οι πιο σημαντικές και κρίσιμες διαδικασίες του κράτους, κρίθηκε ως ανυπέρβλητη ανάγκη να δημοσιευθεί στις 12.03.2020 (με ορθή επανάληψη στις 13.03.2020), δηλαδή μια ημέρα μετά την δημοσίευση της παραπάνω  ΠΝΠ, η υπ’  αριθμ. ΔΙΔΚ/7873 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων την 02.04.2020 (!!!), προθεσμία κατά την οποία έπρεπε να υποβληθούν σε έγγραφη  μορφή(αποκλειόμενης της ηλεκτρονικής), σύμφωνα με την παραπάνω Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, τόσο η αίτηση όσο και τα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τις  απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις και τα προσόντα (!!!).

Έτσι σε ένα υγειονομικό περιβάλλον στο οποίο οι πάντες  αγωνιούν πρωτίστως για την επιβίωσή τους και το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στην προστασία της υγείας και της ζωής τους, δεν κρίθηκε αναγκαίο να προσδοθεί ούτε η ελάχιστη δημοσιότητα στην  υπ’  αριθμ. ΔΙΔΚ/7873 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μέσω –κατ’ ελάχιστον- της δημοσίευσής της στα αδιαλείπτως δραστήρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και linkedin) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας(!!!). Διαφάνεια χωρίς πλήρη και χωρίς αστερίσκους δημοσιότητα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, και όταν δεν υπάρχει ασφαλώς η Αρχή Διαφάνειας δεν θέλει και πολύ διαφάνεια.

Έτσι αυτονόητα γεννάται το ερώτημα: πώς οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν σε θέση να προμηθευτούν από τους αρμόδιους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής, να φωτοτυπήσουν, να επικυρώσουν, να μεταφράσουν και να υποβάλουν εντός της προθεσμίας της 02.04.2020 τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, που έπρεπε να συνοδεύουν την αίτησή τους, όταν τα παραπάνω  κατεπείγοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας  είχαν διάρκεια έως την 10.04.2020 τουλάχιστον, και ήδη έχουν παραταθεί μέχρι τις 27.04.2020; Mε ποια και πόση αξιοπιστία μπορεί να εκληφθεί μία τέτοια «κουτοπόνηρη» τακτική από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού με ουσιαστική αναστολή λειτουργίας ή υπολειτουργία βασικών τομέων της δημόσιας διοίκησης, κλειστά τα δικαστήρια  και τα υποθηκοφυλακεία, αξιώνεται από τους υποψήφιους που πρέπει να «μυρίσουν τα νύχια τους» για την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος από μία Αρχή που θα έπρεπε να μην αφήνει καμία υπόνοια μεροληψίας και αδιαφάνειας, την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί;

«Μυρίζει» μεθόδευση η τακτική αυτή και ερωτάται: Μήπως κάποιοι υποψήφιοι  γνώριζαν εκ των προτέρων την επικείμενη δημοσίευση και το περιεχόμενο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και  είχαν ήδη εγκαίρως προμηθευτεί, φωτοτυπήσει, επικυρώσει και μεταφράσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφά τους; Τα οποία  πολλοί άλλοι, που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι, αδυνατούν να προσκομίσουν ανεξάρτητα από τη θέλησή τους, και η αδυναμία αυτή είναι αντικειμενική και εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση της Πολιτείας για τα μέτρα περιορισμού και αναστολής λειτουργίας δημόσιων αρχών και φορέων. Εάν η Αρχή Διαφάνειας πράγματι επιδιώκει και πραγματώνει τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια, την καλούμε, ενόψει των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλεται-κατ’ ελάχιστον-να  προβεί σε τροποποίηση της σχετικής Προκήρυξης, ώστε:

(α) να οριστεί μια νέα προθεσμία και  ως την παρέλευσή της να αρκεί μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και την αίτηση σε έγγραφη μορφή να δύνανται να υποβληθούν και μετά την λήξη των κατεπειγόντων μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για προστασία της δημόσιας υγείας,

ή  (β) όπως συνέβη με πλήθος άλλων προκηρύξεων, να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε χρονικό σημείο μετά την λήξη των κατεπειγόντων μέτρων.

Εάν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τίποτα από τις εναλλακτικές αυτές μορφές δεν αποδεχθεί, τότε θα κατανοήσει η ελληνική κοινωνία ότι ακόμα και η Αρχή Διαφάνειας μόνο διαφάνεια και δημοσιότητα δεν επιθυμεί, και ότι προβαίνει σε μεθοδεύσεις που αντιβαίνουν και προσβάλλουν βαρύτατα την έννοια της διαφάνειας που θα έπρεπε αδιαπραγμάτευτα να υπηρετεί μία τέτοια Αρχή. Οψόμεθα και θα επανέλθουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*