ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε 15 μέρες, με την ησυχία του – Υπόθεση Λιγνάδη: Πέντε ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη

Periodista.gr - ΕΚΤΑΚΤΟ: Άλλαξε το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτό είναι το νέο  λογότυπο (ΦΩΤΟ)

Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, όμως είχε 15 ημέρες καιρό να προετοιμαστεί σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ  

«Συνήγορος» του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή οι κυβερνητικές καθυστερήσεις εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχουν ερευνηθεί κατοικία, υπολογιστές κι επικοινωνίες

Η 15νθήμερη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη, δεν έχει επιπτώσεις μόνον σε ζητήματα δημοκρατίας, αλλά και στον τρόπο που θα εξελιχθεί ποινικά η υπόθεση. Αυτή την πλευρά αναδεινύει ο ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα πριν την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που αναμένεται στην Βουλή για το θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως κρίνει ότι το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» που επέλεξε η κυβέρνηση θα αποτελέσει «συνήγορο» του Δημήτρη Λιγνάδη ενώ δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει την θέληση για την διερεύνηση της υπόθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε 15 μέρες, με την ησυχία του

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει πως η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση που αρχικά συνοψίζονταν στο «δεν υπάρχει θέμα» και στην συνέχεια ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» αντικειμενικά προσμετρά υπέρ της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη. Όπως επισημαίνεται άλλωστε και σε ανακοίνωση του κόμματος ο κατηγορούμενος για βιασμό, Δημήτρης Λιγνάδης κέρδισε 15 ημέρες «ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα».

Στο ζήτημα της αργοπορίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας πως «οι ευθύνες που προκύπτουν δεν αφορούν στη γνωριμία του πρωθυπουργού ή της κας Μενδώνη με τον κ. Λιγνάδη, αλλά στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την υπόθεση», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η αλαζονεία της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη τον έκανε να πιστεύει ότι θα αποσιωπηθεί και αυτή η υπόθεση».

Κυβερνητική απροθυμία

Το ανησυχητικό στοιχείο όμως που επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως βρίσκει ακόμη και τώρα απρόθυμη την κυβέρνηση να δώσει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Τέτοιο που να έχει αποδέκτη τον κρατικό μηχανισμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την βούλησή της να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες που σχετίζονται με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Θεωρεί μάλιστα ότι η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε από έναn από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του στην Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε 15 μέρες, με την ησυχία του
Το ερώτημα του γιατί δεν έχουν ερευνηθεί η οικία, οι υπολογιστές και οι επικοινωνίες του Δ.Λιγνάδη έθεσε στην Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης  EUROKINISSI

Η αντιπαράθεση Ραγκούση – Γεραπετρίτη

Το θέμα της ταχύτητας και της ποιότητας των ερευνών έθιξε ευθέως χθες στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Σημείωσε πως «αναμένουμε όλοι από τις ανακριτικές αρχές να κάνουν το έργο τους ως οφείλουν με βάση τον νόμο και ανάμεσα στα άλλα να άρουν και το τηλεφωνικό απόρρητο των συνομιλιών του κ. Λιγνάδη».

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – που έχει θητεύσει και τομεάρχης για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη – επισήμανε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει διαταχθεί κατ’ οίκον έρευνα κατά τη διάρκεια σύλληψης του κ. Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να μην έχουν κατασχεθεί όλα τα ηλεκτρονικά πολύ κρίσιμα αντικείμενα, που είναι απολύτως γνωστό σε όλους ότι τις περισσότερες φορές αυτά είναι που οδηγούν στην εξεύρεση της αλήθειας. Επίσης, δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση στο κινητό του τηλέφωνο». Σημειώνοντας πως αυτές είναι ενέργειες που αυτονόητα πρέπει να γίνουν ώστε «να επιβληθεί κάθαρση σ’ αυτήν την συγκλονιστική, τη δύσοσμη, την αποτρόπαιη, την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δει το φως της δημοσιότητας».

Η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ενισχύθηκε από την απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «εάν θέλετε να το πείτε ευθέως, η κυβέρνηση να δίνει εντολές στη δικαιοσύνη. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Μάλιστα η τοποθέτηση της κυβέρνησης δεν άλλαξε όταν ο Γιάννης Ραγκούσης επανέφερε λίγο αργότερα το ζήτημα λέγοντας: «Εγώ δεν σας είπα να δώσετε εντολή στους ανακριτές πώς θα κάνουν τη δουλειά τους. Σας έδωσα την ευκαιρία να τοποθετηθείτε επί αυτών των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ήθελα, κύριε Γεραπετρίτη, να γίνει ακριβώς αυτό που έγινε, να τοποθετηθείτε και να καταγραφεί πώς ακριβώς τοποθετηθήκατε σε καταγγελίες ότι δεν έχει προχωρήσει η κατ’ οίκον έρευνα, δεν έχει γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, δεν έχει καν κατασχεθεί το κινητό του τηλέφωνο. Όπως κρίνατε εσείς, τοποθετηθήκατε και έχει καταγραφεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε 15 μέρες, με την ησυχία του
“Τερατολογίες” τα περί μείωσης των ποινών για βιασμό επι ΣΥΡΙΖΑ, δηλωνει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος  EUROKINISSI

Ο ποινικός κώδικας για το αδίκημα του βιασμού

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει απαντήσεις και για την φημολογία που καταγράφεται, κυρίως στο διαδίκτυο αλλά και σε τοποθετήσεις φιλοκυβερνητικών παραγόντων. Αυτή αφορά αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση του βιασμού που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης αρμόδιος για ζητήματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε «τερατολογίες» αυτούς τους ισχυρισμούς. Ιδίως αυτούς που θέλουν τον βιασμό να έχει μεταβληθεί σε πλημέλλημα Σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Μάλιστα, έχει θεσπιστεί και νέα μορφή βιασμού χωρίς βία, αλλά βεβαίως χωρίς τη συναίνεση του παθόντος που αποτελεί κακουργηματική πράξη».

Στο θέμα αναφέρθηκε όμως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επισήμανε πως «άκουσα, από έναν δημοσιογράφο εχθές να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον βιασμό πλημμέλημα και συντόμευσε την παραγραφή. Η παραγραφή ήταν και παραμένει δεκαπέντε χρόνια για τα κακουργήματα και πέντε για τα πλημμελήματα. Μάλιστα, ο βιασμός από το 1950 ήταν και παραμένει κακούργημα».

 

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Λιγνάδη: Πέντε ερωτήματα προς τον κ. ΜητσοτάκηΛίνα Μενδώνη - Κυριάκος Μητσοτάκης (Αρχείο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πέντε ερωτήματα σχετικά με τη μέχρι σήμερα διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη από την κυβέρνηση, για τα οποία περιμένει απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

«Η πρωτοφανής στήριξη του κ. Γεραπετρίτη στην “άξια υπουργό” με το “άριστο έργο” κα Μενδώνη επιβεβαιώνει πως οι χειρισμοί της Υπουργού Πολιτισμού ήταν όχι μόνο σε γνώση αλλά κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και υποστηρίζει ότι «η πολιτική του ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης είναι προφανής και απαράγραπτη».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πέντε ερωτήματα για τα οποία περιμένει απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη:

1. Γιατί δεν υπήρξε προσφυγή στη Δικαιοσύνη στις 6/2 όταν έγινε η καταγγελία του Νίκου Σ. , εφόσον έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση παραδέχεται πως οδήγησε στην παραίτηση Λιγνάδη, διαψεύδοντας τους προηγούμενους ισχυρισμούς Ταραντίλη και Μενδώνη;

2. Γιατί η κα Μενδώνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι την ίδια μέρα, στις 19/2, κατατίθεται μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα;

3. Κέρδισε ή όχι πάνω από 2 εβδομάδες ο κ. Λιγνάδης ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα;

4. Έχει γίνει έρευνα στο σπίτι και τους ηλεκτρικούς υπολογιστές του κ. Λιγνάδη από τις Αρχές, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σχετικών αδικημάτων για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία;

5. Έχει γίνει κατάσχεση του κινητού του και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του για να δουν οι Αρχές με ποιους ανθρώπους είχε επικοινωνία;