ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωμένο σχέδιο η τροπολογία του Αυγενάκη – Χαρίτσης: Με την απόφαση κόλαφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καταρρέει…

 ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωμένο σχέδιο η τροπολογία του Αυγενάκη

Για «οργανωμένο σχέδιο άλωσης και κομματικού ελέγχου των Αθλητικών Ομοσπονδιών και του Αθλητικού Ολυμπιακού κινήματος από τη ΝΔ» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά στην τροπολογία, την οποία κατέθεσε χθες (26/6) το βράδυ, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Οι χθεσινές εκπρόθεσμες τροπολογίες του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελούν την κορύφωση ενός οργανωμένου σχεδίου άλωσης και κομματικού ελέγχου των Αθλητικών Ομοσπονδιών και του Αθλητικού Ολυμπιακού κινήματος από τη ΝΔ.

Το μόνο που ξέχασε να κάνει ο κ. Αυγενάκης είναι να καταθέσει μαζί με τις τροπολογίες και τις φωτογραφίες των επίδοξων κομματικών του φίλων που είχαν ασυμβίβαστα ως προς τη δυνατότητα εκλογής τους σε Δ.Σ. Ομοσπονδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές αφορούν τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες Ομοσπονδίες του Ελληνικού αθλητισμού, οι διοικήσεις των οποίων, δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της ΝΔ ή δεν είναι αρεστές.

Ειδικά, οι διατάξεις που αναφέρονται σε κωλύματα συμμετοχής προσώπων, σε σχέση με τις εις βάρος τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επαναφέρουν τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο στις προ του 2015 -αλήστου μνήμης-καταστάσεις και δημιουργούν νέο τοπίο διαπλοκής και αδιαφάνειας.

Παράλληλα, κλιμακώνεται το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, με την άρση θεσπισμένων κωλυμάτων που είχαν στόχο τη διαφύλαξη της οικονομικής ακεραιότητας, της διαφάνειας και την αποτροπή δημιουργίας κάθετων οικονομικών σχέσεων στο αθλητικό οικοδόμημα. Με τις τροπολογίες Αυγενάκη καταλύονται θεμελιώδεις αθλητικές αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι φωτογραφικές τροπολογίες αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο, τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαιτίας του οποίου ο κ. Αυγενάκης κατάφερε, σε πολύ σύντομο χρόνο, να στρέψει εναντίον του, σύσσωμο το αθλητικό κίνημα και για πρώτη φορά η ΕΟΕ να τον καταγγείλει δημοσίως.

Καλούμε όλο το αθλητικό κίνημα σε πανδημοκρατική συσπείρωση για να μη περάσει το αυταρχικό κομματικό μοντέλο που θέλει να εγκαθιδρύσει η ΝΔ στον αθλητισμό και τον υφυπουργό αθλητισμού να αφήσει κατά μέρος τα φτηνά νταηλίκια. Να αποσυρθεί πάραυτα η επαίσχυντη τροπολογία και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς του αθλητισμού.

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!».

 

Χαρίτσης: Με την απόφαση-κόλαφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καταρρέει το αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί σκευωρίας

 Χαρίτσης: Με την απόφαση-κόλαφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καταρρέει το αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί σκευωρίας

«Καμία κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα και την μόλις χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για το μέγα σκάνδαλο Novartis», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή CNN NOW, ενώ υποστήριξε ότι «καταρρέει πλέον το αφήγημα περί σκευωρίας -αντί σκανδάλου- που επιχείρησε να στήσει το παλιό πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Η χθεσινή “απόφαση-κόλαφος” των αμερικανικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis αποδεικνύει ότι τα 9/10 όλης της υπόθεσης αφορούν στην Ελλάδα, την περίοδο 2012-2015», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αποκαλύφθηκε ότι η χώρα μας υπήρξε το κέντρο της διαφθοράς με κυβερνητικούς αξιωματούχους να πρωταγωνιστούν. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα και όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν επί αυτού», επισήμανε και κάλεσε «τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν δημόσια», αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους πρώην υπουργούς Υγείας, Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, όπως είπε, «έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου».

«Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της παράνομης υποκλοπής συνομιλιών, κάναμε λόγο για μια χυδαία κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη -αντιπερισπασμού από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας, πέρα από το σκάνδαλο Novartis, και «στην υπόθεση της αδιαφανούς και χωρίς κριτήρια χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης με 20 εκατ. ευρώ, τις εξελίξεις στην προανακριτική και τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του συζύγου της κ. Ράικου στο σκάνδαλο Novartis, που ζημίωσε το δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ, την μαρτυρία που συνδέει με δωροδοκία τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου».

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες των κ.κ. Παππά και Μιωνή, επανέλαβε ότι «ο κ. Παππάς έχει αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη και έχει απαντήσει πως τίποτε δεν ήταν σε γνώση του Αλ. Τσίπρα». Ακόμη, ο Αλ. Χαρίτσης γνωστοποίησε πως η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά για τις παράνομες υποκλοπές και τις παρακρατικές μεθοδεύσεις «που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο και που η Ελλάδα έχει πληρώσει και στο παρελθόν, πάλι με την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Από την πρώτη στιγμή, εμείς λέμε “όλα στο φως”», τόνισε, και εστίασε, τέλος, στο ζήτημα της οικονομίας, καθώς «ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ύφεση για το β΄ τρίμηνο του 2020 στο 16%, αφού η κυβέρνηση δεν έλαβε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας όπως εξαρχής επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και στα «μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι στην Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ντόκος», κατέληξε.