ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, η καθυστερημένη εξαγγελία τεστ στους χώρους εργασίας – Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα παιχνίδια με τον αριθμό των αποδήμων

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, η καθυστερημένη εξαγγελία τεστ στους χώρους εργασίας

«Χρειάστηκαν 11 μήνες πανδημία, 6.000 ανθρώπινες απώλειες, χιλιάδες κρούσματα, η διάλυση του ΣΕΠΕ και η επιβολή και τρίτου καταστροφικού lockdown για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, στην οποία θερίζει ο κορονοϊός».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει:

Όταν από την αρχή της πανδημίας όλοι οι επιστήμονες και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούσαν διαρκείς ελέγχους και στοχευμένα μαζικά και δωρεάν τεστ σε εργασιακούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, η κυβέρνηση δια του κ. Ταραντίλη απαντούσε πως στη δουλειά δεν κολλάει, λέγοντας ότι «δεν έχει προκύψει επισήμως ένας τέτοιος συσχετισμός».
Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση τόσο καιρό ήταν να νομοθετεί αντικίνητρα για τους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους σε απλήρωτη εργασία εάν τολμήσουν να μπουν σε καραντίνα για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.
Η καθυστερημένη εξαγγελία του Υπουργού Εργασίας για τεστ στους χώρους εργασίας συνιστά ομολογία της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης που οδήγησε στην εκρηκτική διασπορά της πανδημίας.​

 

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα παιχνίδια με τον αριθμό των αποδήμων

Ερώτηση στη Βουλή για τον ακριβή αριθμό όσων αποδήμων έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «δεξαμενή 800.000 ψηφοφόρων».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» έκανε λόγο για «κρυφό χαρτί για τις κάλπες». Παράλληλα, σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκαν 407.000 ενεργά ΑΦΜ κατοίκων εξωτερικού. Στη συνέχεια, κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία του νομοσχεδίου διευκρινίστηκε ότι «οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που κάνουν ενεργό φορολογική δήλωση κάθε χρόνο είναι 340.000».

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τους απόδημους είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σωρευτικά τα ακόλουθα:

«α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β΄ εφόσον: αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Σημειώνεται ότι «Η ΑΥΓΗ» είχε αναδείξει εγκαίρως το θέμα το καλοκαίρι του 2019, όταν η ΝΔ έθετε ελάχιστα κριτήρια για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς όμως να αλλοιώνεται με τεχνητό τρόπο και με κόλπα η βούληση των ψηφοφόρων που ζουν στη χώρα και βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Πόσους ψηφοφόρους αριθμεί τελικά η «δεξαμενή» των αποδήμων, δηλαδή των εκτός Επικρατείας εκλογέων, της επόμενης κάλπης;

Σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με υπερτίτλο «Έτοιμη Δεξαμενή 800.000 Ψηφοφόρων» και τίτλο «Το Κρυφό Χαρτί για τις κάλπες» της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας «ΤΑ ΝΕΑ» αλλά και το σχετικό άρθρο στο εσωτερικό της εφημερίδας, η «δεξαμενή» των αποδήμων με δικαίωμα ψήφου στην «επόμενη κάλπη» αριθμεί «σύμφωνα με τους πιο ψύχραιμους» 800.000 ψηφοφόρους.

Ωστόσο, κατά τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για εξεύρεση κοινής συνισταμένης για το νομοσχεδίου της ψήφου των αποδήμων, γινόταν λόγος, αρμοδίως, για 407.000 ενεργά ΑΦΜ κατοίκων εξωτερικού και άρα εν δυνάμει ψηφοφόρων/εκλογέων.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε περαιτέρω κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων (και πλέον νόμου 4648/2019 (Α’ 205) για τη «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας»), εξασφαλίζοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση:

«οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που κάνουν ενεργό φορολογική δήλωση κάθε χρόνο είναι 340.000».

Επειδή, σύμφωνα με τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, απαραίτητη προϋπόθεση για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, εκτός από το να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σωρευτικά τα ακόλουθα:

«α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β΄ εφόσον: αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.»

Επειδή πόρρω απέχουν οι αναφορές στο ως άνω δημοσίευμα περί 800.000 εν δυνάμει ψηφοφόρων του ν. 4648/2019 από τις 340.000 για τις οποίες έκανε λόγο το Υπουργείο

Εσωτερικών με βάση τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.,

Επειδή το ζήτημα άπτεται πρόδηλα του δημοσίου συμφέροντος για διαφάνεια ενώ ενδέχεται περαιτέρω να απασχολήσει αρμοδίως τη Διακομματική Επιτροπή του της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, η οποία μετά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θεσμοθετήθηκε ακριβώς για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς τους:

1. Ποιο είναι το πλήθος των ενεργών ΑΦΜ και άρα των εκτός Επικρατείας εν δυνάμει εκλογέων κατά την περ. β της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019;

2.  Από το ως άνω πλήθος ενεργών ΑΦΜ των εκτός Επικρατείας εν δυνάμει εκλογέων, ποιο το πλήθος εκείνων που έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά τα τελευταία 35 έτη κατά την περ. α της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 κι άρα ποιο το σύνολο των εκτός Επικρατείας εκλογέων σήμερα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*