ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά καμπάνια για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Τι θα γίνει με το debate των υποψήφιων αρχηγών — Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Συνάντηση είχαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία των δύο γραμματέων του κόμματος. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν.

Με στόχο την ανάδειξη της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά κεντρική καμπάνια στα τέλη Ιουλίου.

Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, με τη γραμματέα της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη.

Στόχος να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών στην κάλπη για την εκλογή προέδρου, αλλά και να εγγραφούν και νέα μέλη καθώς, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό -όπως έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα- όποιος δεν είναι μέλος και επιθυμεί να ψηφίσει για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να εγγραφεί μέλος ακόμα και ανήμερα της ψηφοφορίας, τη στιγμή που θα προσέλθει για να ψηφίσει σε κάποιο εκλογικό κέντρο.

Στη σύσκεψη, που συγκάλεσαν η γραμματέας της ΚΕ και ο αναπληρωτής γραμματέας και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και ενωτικό κλίμα, αποφασίστηκε ότι το κόμμα θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις του ώστε η διαδικασία εκλογής να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό γεγονός, καθώς συνιστά κορυφαία διαδικασία, αλλά και στοίχημα για το κόμμα η συμμετοχή.

Η κεντρική καμπάνια του κόμματος που αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος και την αύξηση της συμμετοχής εξυπακούεται ότι θα «τρέχει» παράλληλα με τις καμπάνιες των υποψηφίων. Επιπλέον, το κόμμα θα συμβάλει με τις δυνάμεις του στην ισότιμη προβολή των θέσεων των υποψηφίων.

Οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του debate, αλλά και για τυχόν λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία εκλογής, θα ληφθούν -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσεχές διάστημα. Από τη σημερινή συνάντηση διεφάνη σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να είναι ένα και να πραγματοποιηθεί μετά το διαρκές συνέδριο το οποίο έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παππάς έχει και δημόσια τοποθετηθεί για διεξαγωγή δύο debate, ένα τώρα και ένα μετά. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται η κατεύθυνση να διεξαχθεί όχι με τους συνηθισμένους στενούς όρους, αλλά με όρους που θα διευκολύνουν να υπάρξει πιο ελεύθερη και ουσιαστική συζήτηση.

 

Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοιΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που υπογράφεται από όλους τους βουλευτές και προβλέπει 4 περιφέρειες στο εξωτερικό.

Την δική του αντιπρόταση για το πώς θα διευκολυνθούν να ψηφίσουν οι έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Κ.Ο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο και όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην τροπολογία προτείνεται μεταξύ άλλων να εκπροσωπούνται όσοι διαμένουν στο εξωτερικό από 4 βουλευτές επικράτειας που θα κατανέμονται ανά μία σε 4 περιφέρειες. Αυτή είναι η πρώτη τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αναμένεται και πρόταση για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων του εσωτερικού που εργάζονται και δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας «με την παρούσα ρύθμιση, σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι (Βλ. Έκθεση Προεδρείου του ΣΑΕ «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» της 23ης Ιουλίου 2009), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με Έκθεση της, κατόπιν, μάλιστα, εισήγησης του νυν Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2017. Ενόψει των ανωτέρω, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του νόμου 4648/2019 και κάθε άλλη γενική ή ειδική ρύθμιση καταργούνται».

Η ακριβής διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης έχει ως εξής:

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται, χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».