ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με κόκκινες γραμμές και δίχως αυταπάτες — Τζανακόπουλος: Η αστόχαστη πολιτική Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με κόκκινες γραμμές και δίχως αυταπάτες

Υπέρ της προοπτικής μιας συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, τάχθηκε την προηγούμεη Τρίτη στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενισχυμένη η θέση της Τουρκίας από την πολιτική “επιτήδειου ουδέτερου” στον πόλεμο της Ουκρανίας εκτιμά η αξωματική αντιπολίτευση

Με μία λιτή αλλά θετική ανακοίνωση «υποδέχθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική μιας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και στην Κουμουνδούρου παρατηρούν πώς -όχι για πρώτη φορά- η πληροφορία ανέκυψε από τουρκικά ΜΜΕ. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» την εξέλιξη αυτή και υπό το πρίσμα της λογικής που διέπει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στην ουκρανική κρίσιμη με την οποία διαφωνεί.

Το “ναι” του Τσίπρα, πρίν μία εβδομάδα

Η προτρεπτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία δεν αποτελεί έκπληξη. Όχι μόνο γιατί η αντίληψη περί «ανοιχτών διαύλων» με την γειτονική χώρα είναι πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία εξέφρασε ακόμη και το καλοκαίρι του 2020 παρά τις προκλήσεις του Oruc Reis. Επίσης γιατί πριν λίγες ημέρες στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε θετικά διακείμενος σε μια τέτοια εξέλιξη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση που έγινε με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε την πιθανότητα συνάντησης με τον Τ.Ερντογάν: «Να χαιρετίσω το γεγονός ότι δηλώσατε ανοιχτός στον διάλογο με την Τουρκία» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας «δεν ξέρω αν αυτό ικανοποιεί κάποια από τις πτέρυγες του κόμματός σας, αλλά πιστεύω ότι είναι μια ορθή στρατηγική για τη χώρα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το «Χόρα» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το «Σισμίκ» ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η θέση και στάση είναι ορθή». Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισήμανει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να προσέλθει στην συνάντηση «χωρίς αυταπάτες» ενώ έθεσε και την προϋπόθεση η Ελλάδα να συζητήσει «με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές μας για τα θέματα της αναθεώρησης των συνθηκών, όπως της Λοζάνης, της αποστρατικοποίηση των νησιών μας, απαράδεκτες διεκδικήσεις». Επίσης σημείωσε ότι συνολικά στα ελληνοτουρκικά πρέπει «να θέσουμε εμείς ατζέντα στη γείτονα, να λειτουργήσουμε ως αυτό-εκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με κόκκινες γραμμές και δίχως αυταπάτεςΠάγια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμα ανοιχτούς διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Φώτο από συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν το 2019

Τι ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει πάντως την ανησυχία του για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την Ουκρανία. Έχει επισημάνει προς την κυβέρνηση ότι η πολιτική του «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δυσης και του «δεδομένου συμμάχου» δεν προσπορίζει οφέλη στην ελληνική πλευρά. Αντιθέτως η Τουρκία που ακολουθεί διαφορετική τακτική ενισχύει την διεθνή της θέση.

Όπως επισήμανε στην συνέντευξη που έδωσε τη προηγούμενη Πέμπτη στον Αντέννα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Νομίζω ότι όλοι όσοι είχαν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλήσουν για μια απομονωμένη Τουρκία διεθνώς, για ένα Ερντογάν σε αδιέξοδο, έκαναν λάθος. Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων, και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης πρόσθεσε πως «η στάση του επιτήδειου ουδέτερου δίνει πόντους στην Τουρκία και στο δυτικό μπλοκ ενδεχομένως δεν χάνει πόντους» ενώ «έχει μια σχέση λυκοφιλίας μεν, αλλά τη διατηρεί χρόνια με τη Ρωσία».

Επίσης στην ίδια συνέντευξη επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να ασκείται αποκλειστικά με εξοπλισμούς. Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας «αν μπούμε σε μια λογική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με κομμένους τους διαύλους επικοινωνίας και μιας κούρσας εξοπλισμών δίχως όριο, αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα μας φέρει σε λύση». Τονίζοντας μάλιστα πως «τους εξοπλισμούς πρέπει να τους κάνεις για να αποτρέπεις την πιθανότητα να φτάσεις σε επίπεδο θερμού επεισοδίου, για να είσαι στο τραπέζι του διαλόγου με ισχυρότερα χαρτιά. Όταν κόβεις τον διάλογο, δεν προσφέρεις υπηρεσία στον εθνικό στόχο».

 

Δ. Τζανακόπουλος: Η αστόχαστη πολιτική Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

«Σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη που εδώ και δυόμιση χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μύδρους εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο “Κόκκινο” 105,5 FM σχετικά με την ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία: “Η εισβολή είναι παράνομη και καταδικαστέα, τίποτα δεν το αλλάζει αυτό. Είναι αναγκαία η άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία”.

“Δυστυχώς η αστόχαστη πολιτική Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”, δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Η Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργεί με όρους γέφυρας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να λειτουργεί διαμεσολαβητικά και να αυξάνει έτσι το ειδικό της βάρος μέσα σε τέτοιες κρισιακές καταστάσεις. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι δύναμη ειρήνης”.

“Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία είναι απαράδεκτος. Ο πρωθυπουργός ενέπλεξε την Ελλάδα στον πόλεμο. Πρόκειται για μια επιλογή που καθοδηγείται από οπτική γωνία του λεγόμενου “προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, και διευκρίνισε: “Δεν υπάρχει καμία κοινή απόφαση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ούτε όλες οι χώρες της ΕΕ προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία, μια προσχηματική επιχειρηματολογία, του κ. Μητσοτάκη για να υποστηρίξει μια επιλογή που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις”.

“Μάλιστα, ο ζήλος του κ. Μητσοτάκη να παραστήσει τον πρόθυμο τελικά φαίνεται πως υπερβαίνει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Είναι άγνωστες οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής -είδαμε ήδη τις δηλώσεις της Ρωσίδας ΥΠΕΞ”, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, ενώ αντιπαρέβαλε: “Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ κρατάει αυτή τη στάση, η γειτονική Τουρκία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική λογική και ενισχύει τον ρόλο της και το ειδικό της βάρος μέσα στην πολεμική κρίση”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια δήλωσε τα εξής: “Σήμερα αναμένουμε ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος, πρόκειται να φτάσει τα 600 ευρώ η μεγαβατώρα και αυτό είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει την κοινωνία. Όμως να μην ξεχνάμε ότι εδώ στην Ελλάδα η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει εδώ και αρκετούς μήνες και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης”.

“Σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη που εδώ και δυόμιση χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης. Για παράδειγμα η επιλογή της απολιγνιτοποίησης την ώρα που το φυσικό αέριο έχει 20πλασιάσει την τιμή του αποδεικνύεται μοιραία”, σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως “ένα διαφορετικό μείγμα, μια διαφορετική πολιτική μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα οδηγούσε σε καλύτερα απoτελέσματα”. “Απαιτείται αλλαγή, πλήρης στροφή και στην πολιτική για τους μισθούς, και για την εργασία, και για την ενέργεια”, δήλωσε.

“Και βέβαια ο Κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από το 2019 η λογική της κυβέρνησης ήταν να πορεύεται με βάση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ -που δεν είναι πια δημόσια. Αύξησε έτσι από τότε τα τιμολόγια κατά 15%. Αυτά ήταν παγωμένα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, είπε.

“Πλέον το πρόβλημα είναι μια άλυτη εξίσωση για τους καταναλωτές και τους πολίτες, και όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξέρει μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση. Δυστυχώς εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση”, κατέληξε, και υπογράμμισε: “Είναι επιτακτική η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής γι’ αυτό ζητάμε άμεσα διενέργεια εκλογών”.