ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη. «Βάζει μπροστά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας» – Γ. Κατρούγκαλος: Πατριωτική στάση είναι η επιδίωξη έντιμης λύσης με την Τουρκία

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη – «Βάζει μπροστά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του, ότι «πριν καλά – καλά περάσει η πανδημία, βάζει πάλι μπροστά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ότι περνάμε στην de facto αλλαγή χαρακτήρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το ρεπορτάζ του Έθνους, σύμφωνα με το οποίο «η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Εξέλιξη που, εκτός από υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα πάρτι δισεκατομμυρίων με συμμετέχοντες τους γνωστούς “ημέτερους”».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «στην κατεύθυνση υλοποίησης του ίδιου πολιτικού σχεδίου αναμένεται επίσης η πρόσληψη καλοπληρωμένων golden boys (managers) για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με δημόσια Νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα καταργεί με τον τρόπο αυτό τη σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΟΠΥΥ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όχι μόνο δεν θα είναι δεδομένη, αλλά θα εναπόκειται στην κατάληξη των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διορισμένων διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και των manager με τον ΕΟΠΥΥ».

Κλείνοντας καταλογίζει στον πρωθυπουργό: «Λιγότερες κρατικές (που λέει και ο Πρωθυπουργός) υπηρεσίες υγείας, περισσότερος χώρος στους ιδιώτες “επενδυτές” και στην αδιαφάνεια.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν αυτός είναι ο πραγματικός της σχεδιασμός».

 

Γ. Κατρούγκαλος: Πατριωτική στάση είναι η επιδίωξη έντιμης λύσης με την Τουρκία

Η πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής: Εάν η Τουρκία επιστρέψει στον δρόμο της επιθετικότητας και της έμπρακτης ή ρητορικής αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι μονόδρομος.

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη

Ποια είναι η αποτίμησή σας στην “ιδιωτική επίσκεψη” Τσαβούσογλου;

Καταρχάς ποτέ οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Θράκη δεν είναι πραγματικά ιδιωτικές. Και δημόσιο χαρακτήρα έχουν και δημόσιες δηλώσεις γίνονται. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν «βάφτισε το κρέας ψάρι» και είχε χαρακτηρίσει επίσημη την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν το 2017. Με τον τρόπο αυτό η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν συνεχής στο πεδίο και υπήρχε η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση υπέρβασης των εσκαμμένων. Από κει και πέρα ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας», αγνοώντας όχι μόνον τη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και την ίδια την αποδοχή του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα το 2017 ότι η μειονότητα εθνοτικά είναι «τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης.”

Επί της ουσίας, πρέπει να είναι σαφές ότι οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Θα πρέπει να συνεχισθούν τα θετικά μέτρα πλήρους ενσωμάτωσης της μουσουλμανικής μειονότητας στις τοπικές κοινωνίες, σε κλίμα πλήρους ισονομίας και ισοτιμίας.

Αν κρίνουμε από τον τουρκικό Τύπο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πέτυχε τους στόχους του. Η Ελλάδα πέτυχε τους δικούς της;

Οι στόχοι και των δύο πλευρών ήταν κοινοί, η αποφυγή έντασης ώστε να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Προφανώς η ένταση δεν εκπορεύεται ποτέ από την δική μας χώρα, αλλά και η Άγκυρα την περίοδο αυτή θα την απέφευγε ούτως ή άλλως, γιατί τελεί υπό ένα ιδιόμορφο καθεστώς «εξετάσεων» από ΗΠΑ και ΕΕ, ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου. Άλλωστε, η οικονομία της έχει μεν βάθος, αλλά την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, ιδίως ως προς στην διακύμανση της ισοτιμίας λίρας με ευρώ και δολάριο και δεν θα άντεχε μία νέα πολιτική κρίση.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε σημαντικό στρατηγικό λάθος ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη θετική αυτή συγκυρία για να προωθήσει ουσιαστικά το διάλογο, αντί να θέσει στο τραπέζι αποκλειστικά θέματα οικονομίας και «μικρής πολιτικής». Άλλωστε, αυτή την κριτική δεν την διατυπώνουμε μόνον εμείς αλλά και έμπειρα στελέχη της ΝΔ. Και η κυρία Μπακογιάννη μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη «επιθετικής διπλωματίας» και ο κύριος Κουμουτσάκος για «πιο ενεργητική διπλωματία». Άλλωστε, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: εάν η Τουρκία δεν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τώρα, με εγγυητή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στην ίδια επιθετική τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, γιατί δεν έχει αλλάξει την αναθεωρητική της στρατηγική.

Ο κ. Τσαβούσογλου (και η Τουρκία) προβάλλουν μία αναθεωρητική ατζέντα, γι αυτό άλλωστε και επέμεινε να αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα “τουρκική”. Θέτει δε ως προϋπόθεση για την παραπομπή στην Χάγη έναν συνολικότερο διάλογο. Μπορεί η Ελλάδα να μπει σε έναν παρόμοιο διάλογο που θα συμπεριλάβει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων και τα χωρικά ύδατα;

Για την μειονότητα σας απάντησα ήδη γιατί δεν αποτελεί διμερές θέμα. Ως προς τα υπόλοιπα: Εννοείται ότι δεν νοείται οποιαδήποτε συζήτηση για κυριαρχικά

δικαιώματα, όπως για τις υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» ή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ασκείται, κατά το διεθνές δίκαιο, μονομερώς. Στο πλαίσιο των διερευνητικών πράγματι στο παρελθόν συζητήθηκαν άτυπα διάφορα σενάριαγια την επέκταση τους, στο πλαίσιο όμως πάντα της συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Μόνον για το τελευταίο μπορεί να γίνει παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη. Υπενθυμίζω, άλλωστε, ότι με βάση δήλωση της χώρας μας του Ιανουαρίου 2015 στο Δικαστήριο, ρητά αποκλείσαμε τα θέματα κυριαρχίας από την δικαιοδοσία του.

Η πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής: Εάν η Τουρκία επιστρέψει στον δρόμο της επιθετικότητας και της έμπρακτης ή ρητορικής αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι μονόδρομος. Εάν, αντιθέτως, επιλέξει το δρόμο της βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ, ζητώντας αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η χώρα μας πρέπει να απαιτήσει η ενεργοποίηση όποιας τυχόν νέας συμφωνίας να έχει ως προϋπόθεση τη συμφωνία της Τουρκίας να παραπεμφθεί η διαφορά για τις υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στη  Χάγη. Έχω χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή ως «Ελσίνκι plus», ως ενεργητική δηλαδή  διπλωματία κίνησης χωρίς τις «σκιές» της αναφοράς σε «συνοριακές διαφορές», που περιείχαν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι

Εν τέλει η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια; Θα συναινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία υποχώρηση από αυτό που έχει επικρατήσει να θεωρείται “πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής”;

Ήταν ιδιαίτερα ατυχής η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας στην οποία αναφέρεστε. Αντανακλούσε την αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει την πρωτοφανή, ως προς την διάρκεια της, προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας για μήνες από το Ορουτς Ρέις. Ανάλογα απαράδεκτη ήταν η πρόσφατη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, της φωνής του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η παρενόχληση γαλλικού πλοίου που διενεργούσε έρευνες εντός της πρόσφατα οριοθετηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο από τουρκικά πολεμικά ήταν «υπόθεση της Γαλλίας».

Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη ευθύνης. Ναι μεν ποτέ δεν θα καταφύγουμε σε εθνικιστική δημαγωγία ανάλογη, π.χ. με αυτή τη ΝΔ έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και ποτέ δεν θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για το λόγο αυτό επιμένουμε και στην λογική της παραπομπής της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη, που αποτελεί εθνική στρατηγική από το 1975, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον τούρκο πρωθυπουργό Ντεμιρέλ. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, η πατριωτική στάση είναι η επιδίωξη έντιμης λύσης με την Τουρκία.

Θα είναι χρήσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Θα είναι χρήσιμη, αν έχει συγκεκριμένη στοχοθεσία και καλή προετοιμασία. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.  Όχι μόνον στερείται συγκεκριμένης στρατηγικής η κυβέρνηση, όπως προανέφερα, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με επικοινωνιακά κυρίως κριτήρια. Δείτε το παράδειγμα της Λιβύης: μετά τις τυμπανοκρουσίες κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη ότι, τάχα, επέστρεψε η Ελλάδα στην περιοχή, ήρθε η ψυχρολουσία του αποκλεισμού της χώρας μας από την διαδικασία του Βερολίνου. Η «αποκλεισμένη», κατά την κυβερνητική ρητορική, Τουρκία, θα είναι, αντιθέτως, παρούσα.

Μπορεί να έχει προσδοκίες η Ελλάδα από την προεδρία Μπάιντεν στις ΗΠΑ;

Προφανώς η προεδρία Μπάιντεν είναι διαφορετική και πολύ θετικότερη από την προεδρία Τραμπ, ιδίως στα μεγάλα διεθνή θέματα, όπως η κλιματική κρίση. Στα καθημάς, ναι μεν εκλείπει η ειδική προσωπική σχέση Τραμπ-Ερντογάν, ας μην αυταπατόμαστε όμως για το ποιες είναι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ: είναι να κρατήσουν την Τουρκία στην Δύση, μακριά από τη Μόσχα. Προς στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, ώστε να εξασφαλίσουν ένα νέο modus vivendi. Πρέπει να επιδιώκουμε, συνεπώς, τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στη βάση όμως πάντα της αμοιβαιότητας συμφερόντων και χωρίς αυταπάτες. Έτσι πράξαμε εμείς, αναβαθμίζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου.

Που αποδίδετε ότι καθυστερούν να έλθουν προς ψήφιση τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία;

Είναι προφανές ότι κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει να κινείται στο μείζον αυτό θέμα όχι με κριτήριο τα εθνικά συμφέροντα αλλά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πώς κρίνετε την “επιστροφή στην κανονικότητα” μετά από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας; Υπάρχει κανονικότητα με την βουλή ακόμη να λειτουργεί σε καθεστώς “πανδημικών περιορισμών”;

Προφανώς και όχι, και για το λόγο αυτό θέσαμε με επίταση την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Και μάλιστα υποδείξαμε και τις τεχνικές λύσεις που, για το σκοπό αυτό, εφαρμόζουν άλλα κοινοβούλια, ιδίως δε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συναίνεση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα που απειλεί την Δημοκρατία; Θα την προσφέρετε;

Ζητά στα λόγια συναίνεση, επιμένει όμως σε μια ιδεολογική ατζέντα που δεν επικεντρώνει στα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, όπως η αντιμετώπιση της «βαρειάς» αλλά και της καθημερινής εγκληματικότητας. Αντιθέτως, προσλαμβάνει χίλιους ειδικούς φρουρούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, όμοια της οποίας δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Γενικότερα, η ρητορική «Νόμου και Τάξης» της κυβέρνησης απηχεί λογικές Σαλβίνι και Τραμπ, ότι τις αξίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε στις λογικές αυτές.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Δεν αποκλείω να θελήσει να αποδράσει από τις ευθύνες του ο κ. Μητσοτάκης, ιδίως όταν θα φανούν οι συνέπειες της οικονομικής πολιτικής του στην οικονομία. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πώς θα δικαιολογήσει αυτή την επιλογή, όταν ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει ανήθικη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος;  Που αποδίδετε τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων και το μεγάλο προβάδισμα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αυτή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξη του: μας ικανοποιεί ιδιαίτερα να διαψεύδουμε τις δημοσκοπήσεις εκεί που μετρά, στις κάλπες.

Πότε θα κάνει το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει εσωτερική συζήτηση για την φυσιογνωμία του κόμματος και για το λεγόμενο “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” με όσους ασκούν κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δημοκρατικό κόμμα και ο Πρόεδρος του ένας προοδευτικός και δημοκρατικός ηγέτης. Σε άλλα κόμματα επικρατούν λογικές ξεκαθαρίσματος. Εμείς, ακόμη και εκεί που υπάρχουν έντονες διαφορές, που δεν τις κρύβουμε, επιδιώκουμε συνθέσεις.