ΣΥΡΙΖΑ: Μονομέτωπος εναντίον της Ν.Δ, αλλά και “στενό μαρκάρισμα” στο ΠΑΣΟΚ — Πυρά Ηλιόπουλου σε Ν.Δ. Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για την Uber

ΣΥΡΙΖΑ: Μονομέτωπος εναντίον της Ν.Δ, αλλά και "στενό μαρκάρισμα" στο ΠΑΣΟΚ

Μόνος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ του Μητσοτάκη, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας 

Δεν γίνεται “σοσιαλδημοκραιτκή κυβέρνηση” και Ν.Δ, έχει επισημάνει ο Τσίπρας. Ο λαός δεν θα συγχωρήσει όσους δώσουν μετεκλογικά δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη προειδοποιούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασικό στόχο την κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στην Κουμουνδούρου «ξεχνούν» το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως από την στιγμή που η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής προϋποθέτει – αντικειμενικά- ευρύτερες συμπράξεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική σύγκλιση ώστε να μπει τέλος στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη αφορά το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων. Όμως πρωταρχικό ρόλο έχει η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ κυρίως εξ αιτίας των πιθανολογούμενων συσχετισμών. Επίσης λόγω της ειδικής σχέσης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλιστές καθώς και την τάση που διαφαίνεται σε όλη την Ευρώπη, όπου καταγράφεται πτωτική πορεία των συντηρητικών κομμάτων.

Η έκκληση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις δημόσιες τοποθετήσεις του συχνά δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τον λόγο που η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά δεν ξεκαθαρίζει την θέση που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά. Εννοώντας προφανώς ότι εντάσσεται στην προεκλογική τακτική του κόμματος για την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ψηφοφόρων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεχίσει την τακτική του «στενού μαρκαρίσματος». Ιδίως από την στιγμή που ακόμη και στις δημοσκοπήσεις (όπως η πρόσφατη που δημοσιοποίησε η MRB) το ποσοστό των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που προκρίνει την μετεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε μεγαλύτερο από αυτό που επιθυμεί συγκυβέρνηση με την Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονομέτωπος εναντίον της Ν.Δ, αλλά και
Σαφέστατη προειδοποίηση Τσίπρα στην Χ.Τρικούπη στην συζήτηση που έγινε στις 6 Ιουλίου στην Βουλή 

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι είναι ασύμβατο να μιλά για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και την ίδια στιγμή να μην αποκλείει –δημόσια- την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με την Ν.Δ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όσοι διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλώς μια προοδευτική, αλλά μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και μάλιστα, από την πρώτη Κυριακή, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική και συνέπεια οι προτάσεις σας». Μάλιστα ζήτησε στο θέμα αυτό μια σαφέστατη απάντηση, η οποία δεν δόθηκε στην Βουλή από τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, ούτε και στις δημόσιες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν η βλάβη για την πατρίδα καταστεί ανήκεστος».

Θα το βρούν μπροστά τους

Αυτά την ίδια στιγμή που τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τις υπόλοιπες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές πως το ερώτημα του αν θα παραμείνει την εξουσία η Ν.Δ θα βρεθεί «μπροστά τους» μετεκλογικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονομέτωπος εναντίον της Ν.Δ, αλλά και
Ο λαος δεν θα συγχωρήσει όποιον δώσει δεύτερη ευκαιρία στην Ν.Δ τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, υπεύθυνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε σε συνέντευξή του στην Αυγή ότι «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει μετεκλογικά τις συντεταγμένες και θα μεταθέσει το πρόβλημα αλλά και την λαϊκή πίεση στις υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και ξέρετε σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός δεν θα συγχωρήσει συστημικές αναδιπλώσεις που θα έδιναν στον κο Μητσοτάκη και τη δεξιά δεύτερη ευκαιρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι «ως πρώτο κόμμα, θα λάβουμε την διερευνητική εντολή και με τη νέα δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Αν όχι, τη λύση θα τη δώσει πάλι ο λαός και άλλοι θα είναι οι χαμένοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ακόμη πιο δυνατός».

 

Πυρά Ηλιόπουλου σε Ν.Δ. και Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για την Uber

Τις συκοφαντίες κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος προς την κυβερνητική παράταξη, στον απόηχο των μεγάλων αποκαλύψεων για την εταιρεία Uber.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσε πυρά και προς τον πρωθυπουργό προσωπικά σημειώνοντας με νόημα « ο Κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να μιλήσει ξανά για σκευωρία και να χαρακτηρίσει “υπόκοσμο” τους δημοσιογράφους που ανέδειξαν το θέμα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Πού χάθηκαν οι θερμοί υποστηρικτές της Uber από την ΝΔ αλλά και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης; Αυτοί δηλαδή που είχαν επιδοθεί σε έναν απίστευτο αγώνα κατασυκοφάντησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε αρνηθεί να ευνοήσει σκανδαλωδώς τη συγκεκριμένη εταιρεία παρά τις πιέσεις της Τρόικας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να μιλήσει ξανά για σκευωρία και να χαρακτηρίσει “υπόκοσμο” τους δημοσιογράφους που ανέδειξαν το θέμα.