ΣΥΡΙΖΑ: Μετάθεση του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο Κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο για διεύρυνση και μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία: Κατάργηση εξίσωσης κολεγίων-ΑΕΙ |  Alfavita

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν ντόμινο εξελίξεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου για τις αρχές του 2022. Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η διεύρυνση και ενίσχυση της προοδευτικής Συμμαχίας. Το μπρα ντε φερ θα είναι σκληρό στην Κουμουνδούρου με το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης να προδιαγράφεται από τώρα θερμό μεταξύ Ομπρέλας – Προεδρικών και εκπροσώπων της Γέφυρας και όσων προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.

Την Τετάρτη θα κλειδώσει κατά πάσα πιθανότητα και η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου με τη μετάθεσή του από τα τέλη του 21 στις αρχές του 22 να αποδίδεται αποκλειστικά σε λόγους αμιγώς διαδικαστικούς και καταστατικών προϋποθέσεων. Γιατί όπως σημειώνουν με νόημα ένα Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαδικασία που εκκινεί από τη βάση του κόμματος με τον προσυνεδριακό διάλογο να απαιτεί χρόνο διεξαγωγής στις οργανώσεις του κόμματος ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις να συζητηθούν στο κορυφαίο όργανο του κόμματος.

  • Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο έλεγχος των αποφάσεων στα νέα όργανα που θα εκλεγούν. Η νέα ΚΕ επισημαίνουν τα στελέχη που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να τους δίνει αρκετό χώρο και περιθώριο δράσης και για το λόγο αυτό θα διεκδικήσουν και την ανάλογη ποσόστωση στα όργανα του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά πληροφορίες θέλουν την λεγόμενη και εσωκομματική αντιπολίτευση των στελεχών που συγκρότησαν την Ομπρέλα τα νέα όργανα να είναι πιο ολιγομελή διεκδικώντας ουσιαστικά μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν τις αποφάσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας και το ισχυρό μπλοκ των προεδρικών δεν θα αφήσουν τα πράγματα να ανατρέψουν όλα όσα έχουν γίνει από το ΄19 μέχρι και σήμερα στο θέμα της διεύρυνσης. Ο κ. Τσίπρας μετά το περίφημο δείπνο Φλαμπουράρη φρόντισε να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα στελέχη της ΠΣ τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω από τις δεσμεύσεις του απέναντί τους για την προσχώρησή τους στο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως ως προς το σκέλος της εκπροσώπησης στο κόμμα.

Το «παζάρι» αναμένεται σκληρό και επίπονο.

Ο… χαρακτήρας του κόμματος

Εξάλλου το ζήτημα της διεύρυνσης και του χαρακτήρα κυριότερα του κόμματος είχε απασχολήσει έντονα και τη μάζωξη στου Φλαμπουράρη με τους προεδρικούς να διαβλέπουν καθαρά την πρόθεση των 53+ και των άλλων ιστορικών στελεχών να παραμείνει ή πιο σωστά να επανέλθει ο όρος «Ριζοσπαστική Αριστερά» στα κείμενα και στο χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας το κείμενο διακήρυξης της σύστασης της Ομπρέλας στις αρχές του 21.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως είχε γράφει πριν αρκετές ημέρες το libre η προεδρική φρουρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα κείμενα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του 2019 και είχαν εγκριθεί με ευρεία αποδοχή.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στο ζήτημα της εξωστρέφειας του κόμματος.

Την κρίσιμη συγκυρία φαίνεται να την αντιλαμβάνονται όλοι στην Κουμουνδούρου και την ανάγκη μέσα στις δύσκολες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να μη βουτήξει στην εσωστρέφεια την ώρα που κυβέρνηση υφίσταται ραγδαία φθορά και ανά πάσα στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί των εκλογών.