ΣΥΡΙΖΑ: Μίνι προγραμματικό συνέδριο στην καρδιά του καλοκαιριού με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Τσίπρας: «Η πίστη καθενός, ελπίδα για τις μέρες που περνάμε»

Στο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με την υλοποίηση της στρατηγικής ανάκαμψης του κόμματος ετοιμάζονται και για την προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Πολλοί είναι αυτοί εντός του κόμματος οι οποίοι θα ήθελαν την πραγματοποίηση μια σημαντικής κομματικής εκδήλωσης παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα και η συνδιάσκεψη τείνει αναπόφευκτα να πάρει χαρακτήρα ενός μίνι συνεδρίου μέσα στην καρδιά του καλοκαιρού.

Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές για μια πιο άρτια προετοιμασία του γεγονότος και μάλιστα με φυσική παρουσία.

Το προηγούμενο της τελευταίας παρουσίασης του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον σε ανοιχτό χώρο δίνει περιθώριο για μια πιο άρτια εκδήλωση με μεγαλύτερη φυσική παρουσία των στελεχών του κόμματος κάτι που θα επενεργήσει θετικά στην ψυχολογία των στελεχών καθώς η ζύμωση είναι το οξυγόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων στην Αριστερά.

Εκτόνωση

Η κομματική εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει και μια βαλβίδα εκτόνωσης για το κόμμα μετά από ένα μακρό χρονικό διάστημα που μπήκαν στην άκρη διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών πρώτης γραμμής. Είχε χρειαστεί η παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη το περασμένο Φθινόπωρο προκειμένου να χαλιναγωγηθούν τα εσωκομματικά πάθη και οι παραφωνίες, με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις να ρίχνουν σε εσωστρέφεια το κόμμα.

Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής απέναντι στα κορυφαία στελέχη του κόμματος  αναφερόμενος στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την επόμενη διακυβέρνηση σημειώνοντας εμφατικά ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα αυτή τη φορά «μαζί θα το γράψουμε και μαζί θα το συνυπογράψουμε» θέτοντας άπαντες πλέον προ των ευθυνών τους για την ενιαία και συμπαγή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στις εκλογές για τις οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα διαρκείας στην Κουμουνδούρου.

Φυγή προς τα μπρος

Οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί το μίνι συνέδριο του καλοκαιριού αναμένεται να αποτυπωθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η οποία τοποθετείται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

  • Η πολιτική απόφαση του κορυφαίου οργάνου θα είναι τροχιοδεικτική του ύφους και της κατεύθυνσης που θα πάρει η κομματική εκδήλωση.

Το μίνι συνέδριο θα πρέπει σύμφωνα με αρκετά στελέχη της προεδρικής κυρίως τάσης να πάρει χαρακτήρα ενός προγραμματικού και πολιτικού restart και μιας ανανέωσης το στόχου του μετασχηματισμού του κόμματος σε αυτό που έχει συμφωνηθεί ως προοδευτική συμμαχία.

  • «Χρειαζόμαστε μια αριστερά η οποία να είναι λαϊκή, ταξική, δημοκρατική, πλατιά και να είναι ταυτόχρονα πολυσυλλεκτική δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει διαφορετικά πολιτικά ρεύματα, διαφορετικές πολιτικές καταγωγές έχοντας πάντα στο νου της ότι το κύριο ζήτημα είναι να εκπροσωπεί συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα στο πολιτικό πεδίο» ανέφερε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει και πάλι τα ινία της διακυβέρνησης.

Προοδευτικές δυνάμεις

Η Κουμουνδούρου δεν προτίθεται να επιτρέψει να διασκεδαστούν οι επιπτώσεις από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελευταία παρουσίαση προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία.

Η δέσμευση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής για κατάργηση των βαθιά αντεργατικών διατάξεων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Και εδώ για πολλούς είναι το κλειδί το εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ δεν περνούν απαρατήρητες και η πίεση στη Φώφη Γεννηματά και το Γιώργο Παπανδρέου αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη.

  • Πολιορκητικός κριός δεν είναι άλλος από την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Το ερώτημα «ναι ή όχι με τις προοδευτικές δυνάμεις» αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πιεστικό για τη Χαριλάου Τρικούπη το ερχόμενο Φθινόπωρο κατά τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Για την Κουμουνδούρου ο Ανδρέας Λοβέρδος στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ένα ΚΙΝΑΛ δορυφόρος της ΝΔ.

  • Η Φώφη Γεννηματά όμως με την αντι-δεξιά ρητορική των τελευταίων μηνών και εκφράζοντας την «ψυχή» του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ένα ΚΙΝΑΛ με το οποίο μπορεί να υπάρξει αυτή η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων που θα εκθρονίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν μέσω μάλιστα και της συζήτησης στην ΕΕ για την αποδέσμευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αρχικά προς τις χώρες του Νότου η πρόσκληση που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να παραστεί ως παρατηρητής τόσο στην προσύνοδο όσο όμως και στη Συνάντηση των Ηγετών του PES την επόμενη ημέρα στο Βερολίνο έρχεται να ενισχύσει το κεντροαριστερό προφίλ του.