ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική ομολογία 8μηνης αδράνειας η ακύρωση χειρουργείων – Αν. Ξανθός: Το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με…

Για «κυνική ομολογία 8μηνης αδράνειας» της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενο στην ακύρωση του 80% των χειρουργείων, ενώ τονίζει ότι «άφησαν το ΕΣΥ απροετοίμαστο».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνες, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Απαιτούνται:

· Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών

· Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ

· Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ

· Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία.»

 

Αν. Ξανθός: Το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με αποτέλεσμα όλοι να ανησυχούν για τις αντοχές του

Aυτό που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί είναι το «εσωτερικό lockdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία. Γιατί αυτό θα αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Συνέντευξη του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, στην εφημερίδα Realnews (01/11/2020)

 – Είναι η έλλειψη ευθύνης των νέων ο βασικός λόγος της έξαρσης της πανδημίας ή οι παραλείψεις της κυβέρνησης;

Η έξαρση είναι παγκόσμια, αφορά οριζόντια όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι πολυπαραγοντική και έχει αποδειχθεί ότι όντως οι χώροι συνάθροισης νέων ανθρώπων αποτελούν, μεταξύ άλλων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εργοστάσια, οι κλειστές δομές, «εστία υπερμετάδοσης». Υπάρχουν προφανώς ευθύνες στην κυβέρνηση για την τάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα στην οικονομία και στον τουρισμό και κυρίως για το γεγονός ότι δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα το ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλοι να ανησυχούν για τις αντοχές του. Υπάρχει ένα έλλειμμα συνειδητής συμμόρφωσης μερίδας της κοινωνίας στα περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με πειθώ, έγκυρη ενημέρωση, τεκμηρίωση του κινδύνου, σοβαρό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας. Και σε κάθε περίπτωση όχι με στοχοποίηση και στιγματισμό. Από άγνοια και ανασφάλεια και όχι από ανευθυνότητα συμπεριφέρονται έτσι κάποιοι άνθρωποι. Είναι συλλογική κοινωνική ευθύνη η αναχαίτισης της πανδημίας. Ούτε αποκλειστικά ατομική, ούτε μόνο κυβερνητική.

– Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το θέμα των τεστ σε ότι αφορά τον αριθμό, την τιμή και τη διεξαγωγή από τον ιδιωτικό τομέα;

Η κριτική που κάνουμε για τα τεστ δεν αφορά τόσο τον αριθμό τους, ο οποίος πράγματι έχει αυξηθεί, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αφορά το ότι δεν υπάρχει σχέδιο στοχευμένης πρόληψης σε δομές, χώρους και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, το ότι δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως τα δημόσια εργαστήρια και άρχισε μια αδιαφανής συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως, ότι εξακολουθεί να μην συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ το μοριακό τεστ, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους μια ακριβή εξέταση που σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία και τη συστήνουν οι γιατροί και η Πολιτεία.

– Οι ενισχύσεις του ΕΣΥ, όπως οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία ή η ενίσχυση των κλινών covid, είναι επαρκείς; Πιστεύετε ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας ή θα χρειαστεί lockdown εντός του ΕΣΥ ή ακόμη και επιλογές ασθενών;

Η αντοχή του ΕΣΥ θα κριθεί από τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στο γενικό πληθυσμό μέσω εύκολης και δωρεάν πρόσβασης σε ιατρική εξέταση και τεστ, καθώς και από τη γενναία ενίσχυση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος όπως η ΠΦΥ, η κατ’ οίκον φροντίδα, τα ΤΕΠ, οι κλινικές covid και οι ΜΕΘ-covid. Αυτό που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί είναι το «εσωτερικό lockdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία. Γιατί αυτό θα αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

– Πως κρίνετε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στο θέμα των ΜΕΘ;

Προβληματική είναι επιεικής όρος. Βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον σίγουρα. Είναι απαράδεκτο σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης οι κλινικάρχες να απαιτούν και η κυβέρνηση να αποδέχεται διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλείου στις ΜΕΘ. Όπως επίσης είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς να μπορούν οι επιχειρηματίες υγείας να αυξήσουν 40% τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό, με πολύ χαμηλά δηλαδή standards στελέχωσης και ποιότητας. Αυτή είναι η περιβόητη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθεί η κυβέρνηση;

– Η χώρα εκμεταλλεύεται την αφορμή της πανδημίας για μια μόνιμη ενίσχυση του συστήματος υγείας;

Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής κριτικής που κάνουμε στην κυβέρνηση. Ότι δεν εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία μιας μεγάλης και μακροπρόθεσμης επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που όλοι πλέον κατάλαβαν την αξία του. Η αιτία φυσικά δεν είναι η ανικανότητα αλλά η ιδεοληψία. Στην πραγματικότητα η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο ΕΣΥ και στη δημόσια περίθαλψη, γι’ αυτό άλλωστε μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία δεν είχε κάνει τίποτα για να ενισχύσει τις δημόσιες δομές ή τις ΜΕΘ. «Παρακαταθήκη» από την πανδημία σημαίνει σχέδιο 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας με αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων, αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, εθνικό πρόγραμμα υποδομών υγείας, ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, αναβάθμιση μισθολογίου γιατρών-υγειονομικών, ειδικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, για τις άγονες – νησιωτικές περιοχές και για τις «άγονες» ειδικότητες (αναισθησιολογία, εντατικολογία, επειγοντολογία, οικογενειακή ιατρική, Δημόσια Υγεία, κλπ). Και πάνω απ’ όλα ενίσχυση του «δημοσιονομικού χώρου» για το ΕΣΥ και σταδιακή σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ από 5% που έχει η Ελλάδα σήμερα). Τέτοιο σχέδιο μόνιμης «θωράκισης» του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας δεν υπάρχει.

– Γιατί «τσακώνεστε» με τη ΝΔ για το ζήτημα των δωρεάν μαστογραφιών;

Γιατί η παραποίηση της αλήθειας και η προπαγάνδα έχουν τα όρια τους. Η εξαγγελία Μητσοτάκη είναι σκέτη κοροϊδία. Ανερυθρίαστα παρουσίασε ως «κατόπιν ενεργειών του» παροχή, κάτι που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται εδώ και 2 χρόνια. Το σημαντικό βήμα ήταν αυτό που έκανε το Υπουργείο Υγείας το 2017, δηλαδή η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας που μέχρι τότε την πλήρωναν οι γυναίκες από την τσέπη τους. Στη συνέχεια το 2018 ήρθε ο ΕΚΠΥ(κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ) που προβλέπει ρητά και για μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα (και όχι μόνο για τις γυναίκες 49-50 χρονών) τη δωρεάν μαστογραφία για προληπτικούς λόγους. Άγνοια ή συνειδητή εξαπάτηση με το θράσος της μιντιακής ασυλίας;

– Πως απαντάτε στο επιχείρημα της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν χιλιάδες πλειστηριασμοί και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που αναδείχθηκε στην τριήμερη συζήτηση στη βουλή;

Νομίζω ότι αποδείχθηκε αδιαμφισβήτητα στη Βουλή πως δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός 1ης κατοικίας στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, και παρά τις πιέσεις των δανειστών, υπήρξε παράταση στο καθεστώς προστασίας με εισοδηματικά κριτήρια που αφορούσαν όχι μόνο τη χαμηλά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη. Η ΝΔ αυτό το ανέτρεψε. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή: Η προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και η έξοδος από την κρίση με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.