ΣΥΡΙΖΑ: Ηθικός αυτουργός της ασέλγειας κατά της δημοκρατίας ο Μητσοτάκης — Εκλογές: Ονόματα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Απάντηση στην πρηγούμενη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «εδώ και έναν μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή και χαρακτηρίζει δια του εκπροσώπου του μυθεύματα όλες τις αποκαλύψεις» σχετικά με τις πληροφορέις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για μία ακόμα φορά δεν έδωσε απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποκαλύπτεται ότι και αυτός βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει:

«Θα είχε ενδιαφέρον, βέβαια, αν αντί να χαρακτηρίζει τον κ. Βαξεβάνη Αίσωπο, ενθάρρυνε έστω και έναν εκ των υπουργών του που φέρονται να έχουν πέσει θύματα του παρακρατικού του σχεδίου, να κάνει μια μήνυση στον «Αίσωπο», αντί να τον απειλούν με εικοσαετή φυλάκιση αν δημοσιοποιήσει αποδείξεις.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε αν είχε τα κότσια να χαρακτηρίσει ομοίως και τον εκδότη και τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αποκάλυψε τη ταύτιση του παράνομου λογισμικού predator με την ΕΥΠ και το παρακρατικό κέντρο στο Μαξίμου που οργάνωσε την εκτροπή.

Ή τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Καθημερινή που σήμερα αποκαλύπτουν στο ρεπορτάζ τους ότι οι εισαγγελικές αρχές «έχουν σχηματίσει βεβαιότητα για την αποκάλυψη και στοιχειοθέτηση των παράνομων παρακολουθήσεων».

Και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν είχε το θάρρος να χαρακτηρίσει παραμυθάδες και τους βουλευτές του, αντί έντρομος να σπεύδει να τους αντικαταστήσει από την επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας.

Σε κάθε περίπτωση το ποιος αγωνία να διασωθεί πολιτικά, αλλά και ποινικά, την επόμενη ημέρα είναι εμφανές και δια γυμνού οφθαλμού.

Ότι και να κάνει, όμως, ο ηθικός αυτουργός της ασέλγειας απέναντι στη δημοκρατία, ο βασικός υπεύθυνος της λεηλασίας της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και των εργαζόμενων, από το πρωτοφανές κύμα της αισχροκέρδειας, πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη κρίση του ελληνικού λαού.

Και τότε θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που στο μυαλό του σήμερα μοιάζει με διαφυγή, στη πραγματικότητα είναι «σάλτο μορτάλε».​

 

Εκλογές: Ονόματα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκλογές: Ονόματα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην Αττική, θεωρούν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει «πάρει κεφάλι σημαντικό» σε λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και των ψηφοδελτίων του ευρύτερα στην Αττική.

Τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να εξετάζουν τα ονόματα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ στον χάρτη βάζουν βελάκια για τις εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν κεντρικό εκλογικό στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξάλλου, όπως λένε στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις του τις τελευταίες ημέρες, τόσο με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όσο και με τις περιοδείες του αλλά και τις εξορμήσεις βασικών κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και του γραμματέα του κόμματος Παύλου Μαρινάκη, δείχνει ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε. Ως εκ τούτου στην Κουμουνδούρου είναι «έτοιμοι για όλα» ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ στο ημερολόγιο υπάρχουν και ημερομηνίες σε κύκλο, με μία από αυτές να είναι η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου!

Αρα η ανακοίνωση ονομάτων και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα κάνει και το ΠαΣοΚ τις επόμενες ημέρες, είναι μονόδρομος, με την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου να θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για να δοθεί στη δημοσιότητα ένας μεγάλος κατάλογος ονομάτων ανά περιοχή.

Από το επιτελείο του κ. Τσίπρα λένε ότι υπήρξε μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων που έκανε και τη διαδικασία επιλογής ιδιαίτερη. Μάλιστα, τονίζουν πως θα εμφανιστούν στις λίστες πρόσωπα με πολύ ενδιαφέρον και τα οποία έχουν καλή δημόσια εικόνα και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.

Πριν από τις λίστες όμως υπάρχει και η στρατηγική επικέντρωση που γίνεται σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει βάρος στην Αττική, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς περίπου οι μισοί ψηφοφόροι ψηφίζουν στις τρεις Περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β’ Αθήνας (Βόρειος, Νότιος και Δυτικός Τομέας), στην Α’ Αθηνών, στην Α’ και Β’ Πειραιώς και στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Οι περιφέρειες με καθαρή πρωτιά

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς όπως η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και Αρτα όπου υποχωρεί η ΝΔ σύμφωνα με συνεργάτες του.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται για συμβολικούς λόγους και στον τόπο καταγωγής του, στην τριεδρική Αρτα (υποψήφια εδώ η νυν βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη), όπου έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά από το κυβερνών κόμμα, και μάλιστα θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις – εξαρτάται από την εκλογική δύναμη του ΠαΣοΚ – θα κερδίσουν και δεύτερη έδρα εάν κατακτηθεί η πρωτιά.

Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης

Βάρος πέφτει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε άλλες τριεδρικές, όπως η Κέρκυρα, η Βοιωτία και η Λέσβος, ενώ είναι λογικό να δίνει μεγάλη σημασία στο να διατηρήσει τις δυνάμεις του στην Κρήτη, όπου λόγω εντοπιότητας του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δέχεται πίεση. Επίσης, οι εκλογικές περιφέρειες Εύβοιας και Κοζάνης είναι στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι περιοχές με πάρα πολλά προβλήματα και δεν υπήρξε από την κυβέρνηση ιδιαίτερη μέριμνα, ενώ δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μεγάλη υποχώρηση,ιδίως στην Κοζάνη.

Στην Αττική, θεωρούν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει «πάρει κεφάλι σημαντικό» σε λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και των ψηφοδελτίων του ευρύτερα στην Αττική.

Το μείζον όμως είναι για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή η καλή εικόνα που καταγράφεται, όπως τα ίδια ηγετικά στελέχη λένε, να παγιωθεί και σε αυτό τονίζουν ότι θα βοηθήσουν και τα ονόματα των υποψηφίων που θα αρχίσουν να εμφανίζονται λίαν προσεχώς.

Αυτονόητο είναι ότι οι νυν βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, θα είναι στα ψηφοδέλτια και δεν θα συμμετάσχουν η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ το ενδιαφέρον εδώ να εστιάζεται στο εάν θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.

Ο νυν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι πιθανότατα στο Επικρατείας και όχι στην Α’ Αθηνών, ενώ στην ίδια λίστα πολλοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν -υπάρχουν και σχετικές εισηγήσεις – ορισμένα στελέχη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Η περίπτωση του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη απασχολεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την παρουσία του στο Κοινοβούλιο και μένει να οριστικοποιηθεί πού θα είναι υποψήφιος. Εξάλλου, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μετακινούνται η Εφη Αχτσιόγλου που θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και ο Πάνος Σκουρλέτης στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα πολιτευθεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ονόματα από αθλητισμό, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγορά και νεολαία

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι μόνο κομματικά στελέχη και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά θέλοντας να δοθεί το μήνυμα της «γείωσης» με την κοινωνία, θα υπάρχουν υποψήφιοι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά, τον πολιτισμό, τη νεολαία, κ.λπ. Π.χ. ονόματα όπως του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και νυν προπονητή του Θεσπρωτού Χουάν Ραμόν Ρότσα που έχει εκφραστεί πολλές φορές ιδιαίτερα θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι σε πρώτη θέση είτε για εκλογική περιφέρεια είτε για το Επικρατείας.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Εμφαση δίνεται και στη «βιτρίνα» του κόμματος και θα υπάρξει συμμετοχή στα ψηφοδέλτια από τη «δεξαμενή σκέψης», το άτυπο think tank «σοφών» που συγκροτήθηκε εδώ και έναν χρόνο περίπου. Π.χ. ένα όνομα που έχει σχεδόν «κλειδώσει» για υποψήφιος της διασποράς και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ο Οθων Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center των ΗΠΑ.

Για εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας επίσης φέρεται σχεδόν κλεισμένο το όνομα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και υπευθύνου του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο Ανατολικό Παρίσι.

Ο Οθων Ηλιόπουλος

Σχεδόν βέβαιη είναι η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, όπως και του Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο ∆ίκαιο Ενέργειας, στην Κεφαλλονιά.

Πρόσωπα της επικαιρότητας, όπως ο δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Μαντζουράνης, θα είναι υποψήφιος στη λίστα του Νότιου Τομέα της Β΄ Αθηνών. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης με την κυρία Δούρου, δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.

Παράλληλα, άτομα με γνώση του παρασκηνίου λένε ότι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι και ο δικηγόρος (εργατολόγος) και μέλος της ΚΕ Διονύσης Τεμπονέρας και μάλλον σε περιφέρεια της Αττικής και όχι στην Αχαΐα, όπου δεν θα είναι υποψήφιος αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας. Συζήτηση γίνεται και για τη δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγο του εκλιπόντος ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που διετέλεσε και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα, την ευθύνη σύνταξης του οποίου έχει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ολοκληρώνεται, ενώ λίαν συντόμως θα ενεργοποιηθεί περισσότερο η Επιτροπή Πολιτικού Αγώνα, συντονιστής της οποίας είναι ο Νίκος Μπίστης και συμμετέχουν ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα, η επιτροπή θα έχει και συνεργασία με τον Στέφανο Τζουμάκα, τον επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.