ΣΥΡΙΖΑ: Δεκάδες χιλιάδες μαθητές αποκλεισμένοι από την τηλεκπαίδευση, θύματα πρωτοφανούς ανικανότητας του υπ. Παιδείας – Στον Ιβάν Σαββίδη το «Πόρτο Καρράς»

ΣΥΡΙΖΑ: Δεκάδες χιλιάδες μαθητές αποκλεισμένοι από την τηλεκπαίδευση, θύματα πρωτοφανούς ανικανότητας του υπ. Παιδείας

Κι εκεί που τα σχολεία κατέγραφαν τις ανάγκες των μαθητών τους, βάσει των οδηγιών που είχαν λάβει, ήρθε η ανατροπή στο τρίτο επεισόδιο της 9ης Απριλίου, σημειώνει η ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως αναφέρει με νέα εγκύκλιο, η κυρία Κεραμέως αναίρεσε όλα τα προηγούμενα, ενώ μια νέα ΠΝΠ μεταβιβάζει την ευθύνη στους Δήμους. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης. Οι Δήμοι τώρα -και όχι το υπουργείο- είναι εκείνοι που πρέπει να αγοράσουν φορητούς υπολογιστές για τα σχολεία!

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ και του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές αποκλεισμένοι από την τηλεκπαίδευση, θύματα της πρωτοφανούς ανικανότητας του υπουργείου Παιδείας. Το σίριαλ του εμπαιγμού της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ζήτημα της προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών για μαθητές και καθηγητές που τους έχουν ανάγκη, συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Αποκαλύπτοντας, για μια ακόμη φορά, την ασχετοσύνη και την «επιτελική» ανικανότητα της αριστούχου στο είδος αυτό, υπουργού Παιδείας.

Η υπουργός μιας κυβέρνησης που επαίρεται και αυτο-συγχαίρεται ότι αποτελεί «παγκόσμιο παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», αδυνατεί εδώ και ένα μήνα να βρει τρόπο να καταγράψει και να καλύψει τις ανάγκες μαθητών και καθηγητών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες μαθητές που ανήκουν στα πιο φτωχά, λαϊκά στρώματα στερούνται την πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κι ας κομπάζει η υπουργός για «υψηλή συμμετοχή», δίνοντας νούμερα που δεν αντιπροσωπεύουν λειτουργικά μαθήματα και μαθητές.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, το υπουργείο Παιδείας «το σκάει» και μέσω ΠΝΠ πασάρει την ευθύνη στις σχολικές επιτροπές των Δήμων! Αυτές πλέον καλούνται να βγάλουν το φίδι της προμήθειας υπολογιστών από τη μαύρη τρύπα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο, αφότου η υπουργός και το εκλεκτό επιτελείο της πνίγηκαν σε μια κουταλιά νερό.

Από το πρώτο επεισόδιο με την εγκύκλιο της 7ης Απριλίου, με τίτλο «υπολογιστές σε όλους όσοι έχουν ανάγκη», στις 8 Απριλίου πήγαμε στο δεύτερο, όπου σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη στη Βουλή, η υπουργός διαβεβαίωνε την εθνική αντιπροσωπεία πως, έστω και μετά από τρεις μήνες αδράνειας, η προμήθεια ήταν επί θύραις και ότι «λεφτά υπήρχαν» (20 εκατ. € από το ΕΣΠΑ).

Κι εκεί που τα σχολεία κατέγραφαν τις ανάγκες των μαθητών τους, βάσει των οδηγιών που είχαν λάβει, ήρθε η ανατροπή στο τρίτο επεισόδιο της 9ης Απριλίου. Με νέα εγκύκλιο, η κυρία Κεραμέως αναίρεσε τα προηγούμενα και εμβρόντητοι οι διευθυντές σχολείων ενημερώθηκαν ότι ο εξοπλισμός «επ’ ουδενί» δεν αφορούσε τους μαθητές τους, αλλά… τα σχολεία τους. Προμήθεια στα σκαριά, «επείγουσα» μάλιστα, αν και με τα σχολεία κλειστά!

Προφανώς, αυτό το ρεσιτάλ ανικανότητας έγινε αντιληπτό από τα άγρυπνα υπερκείμενα κλιμάκια «της καλύτερης κυβέρνησης όλων των εποχών» και προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα, αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί η ευθύνη στους Δήμους.

Μεταβίβαση ευθύνης, χωρίς όμως καμία πρόβλεψη ανάλογων πιστώσεων. Έτσι, με ένα άρθρο σε μια ΠΝΠ, η κυρία Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας κηρύχθηκαν αγνοούμενοι και στην ουσία απαλλάχτηκαν των καθηκόντων τους.

Το μπαλάκι της ευθύνης πέρασε στους Δήμους, με τα γνωστά προβλήματα στα οικονομικά τους, που έχουν οξυνθεί το διάστημα που η αγορά είναι κλειστή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Οι Δήμοι τώρα -και όχι το υπουργείο- είναι εκείνοι που πρέπει να αγοράσουν φορητούς υπολογιστές για τα σχολεία!

Το μήνυμα των «αρίστων» προς τους μαθητές και τις οικογένειες είναι διπλό: «μην τον είδατε τον φορητό υπολογιστή» και «τα παράπονά σας στον δήμαρχο».

Κατόπιν του άνευ προηγουμένου επιτελικού φιάσκου, είναι λογικό η κυρία Κεραμέως να έχει πάρει «τα όρη και τα βουνά» των φιλικών της ΜΜΕ, προκειμένου να μετριάσει τις εντυπώσεις. Και να έχει μετατραπεί από υπουργός Παιδείας σε διαφημίστρια και σύμβουλο επικοινωνίας των παρόχων της ψηφιακής εκπαίδευσης. Με άξιο παρτενέρ, εσχάτως, τον τηλεκπαιδευόμενο κ. Μητσοτάκη.

Της πάει πολύ αυτός ο ρόλος της κυρίας Κεραμέως, αφού τις ανάγκες της Παιδείας τις αντιμετωπίζει κι αυτές εικονικά και εξ αποστάσεως…

 

Στον Ιβάν Σαββίδη το «Πόρτο Καρράς» – Deal €205 εκατ.

Νέα ισχυρή δύναμη στον τουριστικό τομέα καθίσταται ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αποκτώντας την κυριότητα του μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος “Πόρτο Καρράς” στη Χαλκιδική, το οποίο περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, παραθεριστικές βίλες, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αμπελώνες, οινοποιεία και ιδιόκτητο λιμάνι για σκάφη αναψυχής.

Μετά από πολύμηνες επίπονες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Στέγγου/Τεχνικής Ολυμπιακής στον οποίο ανήκει τώρα το “Πόρτο Καρράς, επετεύχθη συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών όλων των εταιρειών που  κατέχουν και διαχειρίζονται τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος.

Οπως ανακοινώθηκε, η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των νομικών και οικονομικών ελέγχων. Νέος ιδιοκτήτης θα είναι η Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη, που διαχειρίζεται το «Μακεδονία Παλλάς», ενώ έχει εξαγοράσει μεγάλη τουριστική έκταση στη Χαλκιδική για τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος και ετοιμάζεται να ανακαινίσει και να επαναλειτουργήσει το παλιό «Ξενία» της περιοχής.

Το τίμημα συμφωνήθηκε σε 205 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανειακών υποχρεώσεων 54 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει εγγυηθεί η “Τεχνική Ολυμπιακή” και θα τις αποπληρώσει άμεσα ο όμιλος Σαββίδη. Το υπόλοιπο ποσό των 151 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στην Τ.Ο. Investment Holding (του ομίλου της “Τεχνικής Ολυμπιακής”), σε μέλη της οικογένειας Στέγγου και σε μικρομετόχους.

Η συμφωνία γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση της “Τεχνικής Ολυμπιακής”, η οποία έχει ως εξής:

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.» (εφεξής Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μεταξύ αφενός της θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία «T.O. International Holding Ltd» και αφετέρου της εταιρείας με την επωνυμία «BELTERRA INVESTMENTS Ltd» ολοκληρώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» που ανήκουν στην «ΤΟ International Holding Ltd» και αναμένεται κατ’ αρχήν η άμεση σύναψη της συναλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει την πώληση

  1. των μετοχών θυγατρικών εταιρειών της Εταιρείας που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» και δη των εταιρειών «ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.» και
  2. περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» καθώς και των μετοχών όλων των ως άνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την Εταιρεία πρόσωπα.

Στο παρόν στάδιο και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσής της, τα κύρια σημεία της σχεδιαζόμενης συναλλαγής έχουν ως ακολούθως:

Το κατ’ αρχήν συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η εταιρεία με την επωνυμία «BELTERRA INVESTMENTS Ltd» για την απόκτηση όλων των ως άνω περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 205.000.000 Ευρώ, ενώ το τίμημα που αντιστοιχεί εν τέλει στην Εταιρεία (“Τεχν. Ολυμπιακή”) και στη θυγατρική της «T.O. International Holding Ltd» για τα περιουσιακά στοιχεία που τους αντιστοιχούν ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168.884.530 Ευρώ (εάν ελεύθερα υποχρεώσεων /debt free basis).

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά του συνόλου των μετοχών της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» μειώνεται κατά ποσό ανερχόμενο σε 53.994.360 Ευρώ που θα καταβληθεί για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» για τις οποίες έχει εγγυηθεί η Εταιρεία. Παράλληλα, στους όρους της σχεδιαζόμενης συναλλαγής στο παρόν στάδιο περιλαμβάνονται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την Αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των Πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των ως άνω διαπραγματεύσεων, ο κατασκευαστικός κλάδος της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» δεν αποτελεί τμήμα της συναλλαγής και πρόκειται να εισφερθεί εν τέλει σε θυγατρική εταιρεία”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*