ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία μια πράσινη επανάσταση – Σύγκληση Επιτροπής Θεσμών για τις τις δημοσκοπήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία μια πράσινη επανάσταση

Στην αναγκαιότητα της προσαρμογής στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή εκδήλωση 

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την κλιματική αλλαγή παρουσιάζει σήμερα στις 20.00 ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιοί θα μετέχουν στην εκδήλωση

Την αναγκαιότητα μιας «πράσινης επανάστασης» αναμένεται να επισημάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας σε ειδική εκδήλωση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εναρκτήρια ομιλία του στις 20.00 το απόγευμα θα δώσει το στίγμα των θέσεων του κόμματος παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε εθνικό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα θα αναφερθεί στις συνθήκες και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται διεθνώς. Από την παρέμβασή του δεν θα λείψει η κριτική στην κυβέρνηση αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ως σήμερα πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και για την περιβαλλοντική πολιτική της.

Η εκδήλωση

Ακολουθώντας το μοντέλο των αντίστοιχων εκδηλώσεων παρουσίασης θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει αναλυτικός διάλογος με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που δεν σχετίζονται οργανωτικά με την αξιωματική αντιπολίτευσης,και σημαντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην συζήτηση θα μετάσχουν φυσικά και τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται η Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα, τ. Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης. Επίσης ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Επίσης θα τοποθετηθούν ο πρόδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά. Ιδιαίτερα αξιόλογες και οι παρουσίες πανεπιστημιακών που θα πάρουν τον λόγο μια και θα μιλήσει ο Μανώλης Πλειώνης. Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπως και ο Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών. Παρόντες θα είναι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την σχτεική αρμοδιότητα όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα καθώς και η αρμόδια για ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ρένα Δούρου. Επίσης θα παρέμβει ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να σταθεί στις διεθνείς εξελίξεις και να τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην πολιτική που έχει εγκαινιάσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν επιστρέφοντας στις διεθνείς συμφωνίες από τις οποίες είχε αποχωρήσει επί διακυβέρνησης Τράμπ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην ατολμία των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή. Θεωρώντας ότι και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία μια πράσινη επανάσταση

Ένα επίσης κομβικό στοιχείο των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είναι η σύνδεση των προτάσεων για το περιβάλλον με το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Όπως επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση «Ποιότητα Περιβάλλοντος, Δίκαιη Κοινωνία και Ισχυρή Οικονομία δεν μπορούν παρά να γίνουν πραγματικότητα όλα μαζί και από κοινού. Αν ένα από τα τρία λείπει θα αποτύχουμε σε όλα.Το πραγματικό ζήτημα με οικονομικούς όρους δεν είναι αν πρέπει να υλοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση αλλά πως θα το κάνουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεν θα μειωθεί αντίθετα η πράσινη μετάβαση πρέπει να αξιοποιηθεί για να βρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές οι εργαζόμενοι, περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Παράλληλα σημειώνεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δίνεται «με τους Πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ για ένα νέο «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο για μα ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία». Τέλος επισημαίνεται πως ζητούμενο δεν είναι μόνον η κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή ο περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον αλλά η ύπαρξη υγιών οικοσυστημάτων.

Στο θεσμικό «δια ταύτα» να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ενός νέου κλιματικού νόμου και μάλιστα άμεσα. Θέμα που αναμένεται να θίξει στην ομιλία του Αλέξης Τσίρας. Προκρίνει όμως αυτος να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και όχι πολιτικών συνεννοήσεων σε επίπεδο κορυφής. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου νόμου είναι – σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση – το να «εισάγει το κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία».

 

Σύγκληση Επιτροπής Θεσμών για τις τις δημοσκοπήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων και να ελεγχθεί η αντικειμενικότητα τους, ζήτησαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Με αίτημα τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, οι πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν το αίτημα, επικαλούνται «πρόσφατη δημοσκόπηση για την οποία δεν προκύπτει ο εντολέας της» και τονίζουν ότι «είναι μείζον θέμα για την δημοκρατία ο ουσιαστικός έλεγχος των εταιριών που τις διεξάγουν».

«Θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέσα ελέγχου που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών», αναφέρουν οι βουλευτές, ενώ σημειώνουν ότι «έχουν ήδη υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ανάλογες ερωτήσεις, με αίτημα κατάθεσης εγγράφων, οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί».

Το αίτημα υπογράφουν οι βουλευτές: Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θανάσης Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης.