ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο πλιάτσικο η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει – Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση δημιουργεί περιβάλλον για νέα μνημόνια

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο πλιάτσικο η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει

Σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις τελευταίες παλινωδίες στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει βέλη για το άνοιγμα των καταστημάτων με click away και το νέο κλείσιμό τους από αύριο, τις ντροπιαστικές εικόνες με εμβολιασμό των «αρίστων», αλλά και τα προβλήματα στο ΕΣΥ που δεν αντιμετωπίστηκαν.

Αναλυτικά

Αντί να διασφαλίσουν την επιβίωση της οικονομίας, έστησαν τη μέθοδο του click-away, δημιουργώντας μια αγορά δύο ταχυτήτων με χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται πλέον στα όρια της κατάρρευσης και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε «αναστολή».

Αντί να διασφαλίσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, έστησαν ομάδα “taskforce” γιατρών για να ενισχύσει τα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, αποδυναμώνοντας τα ήδη επιβαρυμένα Νοσοκομεία της Αττικής.

Αντί να διασφαλίσουν την άμεση υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, έτρεξαν πρώτοι-πρώτοι να εμβολιαστούν πανηγυρίζοντας προκλητικά στα socialmedia για τη σπουδαιότητα του εμβολίου. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ακύρωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών σε Νοσοκομεία της χώρας ενώ για τον εμβολιασμό κλειστών δομών και ευπαθών ομάδων, ούτε κουβέντα.

Αντί να διασφαλίσουν την ασφαλή έναρξη των σχολείων στις 11 Γενάρη με αραίωση μαθητών στις τάξεις και προσλήψεις εκπαιδευτικών, χρησιμοποιούν τους μαθητές ως άλλοθι για να  ξαναβάλουν στον «πάγο» μια ολόκληρη κοινωνία, επαναφέροντας αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης από αύριο.

Για μια ακόμη φορά παίζουν με μια ολόκληρη κοινωνία. Πουλάνε ελπίδα με την επιχείρηση «Ελευθερία» που πριν ακόμα ξεκινήσει έχει ήδη μετατραπεί σε φιάσκο και επικοινωνιακό σόου. Τα 2.000.000  εμβόλια που υποσχόταν ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, πολύ γρήγορα έγιναν 100.000 ενώ είναι αμφίβολο αν μέσα στο Γενάρη θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 συμπολίτες μας.

Ένα πράγμα όμως δεν έχει καταλάβει ακόμα η  κυβέρνηση της Ν.Δ. Ότι πλέον «παίζει άμυνα» όχι με τον ιό αλλά με τις αντοχές των πολιτών. Γιατί άλλο πλιάτσικο η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει.

 

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση δημιουργεί περιβάλλον για νέα μνημόνια

“Το δραματικό είναι ότι η χώρα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες”.

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή στη Β1 βορείου τομέα Αθηνών, στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” και στον Παντελή Περιβολάρη:

Ακούσαμε στη Βουλή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και από την πλευρά της Κυβέρνησης καταλάβαμε ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια και από την αντιπολίτευση καταλάβαμε ότι πρέπει να πηδήξουμε από την Ακρόπολη. Τι ισχύει κύριε Ζαχαριάδη;

Αφήστε τι λέει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση… Δεν βλέπετε τι βιώνουν οι πολίτες; Δεν βλέπετε την καθημερινότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών; Η πτώση της οικονομίας για το 2020 θα είναι βαθύτερη και πιο σκληρή από την ύφεση που είχαμε σε στα πιο σκληρά χρόνια των μνημονίων. Αν σε αυτό συνυπολογίζετε ότι έχουμε περάσει και την μνημονική περιπέτεια τότε τα πράγματα πραγματικά είναι αδιέξοδα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πως θα περιγράφατε εσείς την κατάσταση αυτή; Το δραματικό είναι ότι η χώρα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες. Έτσι λοιπόν πάμε πολύ χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ύφεση, θα είμαστε πολύ πάνω στην αύξηση της ανεργίας, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη έκρηξη των ανισοτήτων. Η κυβέρνηση απαντά στην ύφεση, με ύφεση, δημιουργεί ένα περιβάλλον για νέα μνημόνια.

Είναι ήττα τελικά η απόφαση της τελευταίας Ευρωσυνόδου σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και με την οποία οι κυρώσεις για την Τουρκία πάνε από Μάρτιο;

Δεν θέλω να λέω τέτοιες εκφράσεις σε τόσο σοβαρά θέματα. Είναι σοβαρή και σημαντική υποχώρηση. Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη σε διατυπώσεις είναι πίσω από το κείμενο του Οκτώβρη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προβαίνει σε καμία αυτοκριτική για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και δικαιολογίες να δημιουργήσει μια τεχνητή επικοινωνιακή φούσκα. Η εξωτερική πολιτική, η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για τέτοια τεχνάσματα και τέτοιους πειραματισμούς. Η χώρα χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα στην βάση του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην εξωτερική πολιτική δεν εκτιμά σωστά μεταξύ άλλων την διάσταση του χρόνου που φαίνεται από την άθλια, προκλητική, απαράδεκτη στάση της Τουρκίας ότι λειτουργεί σε βάρος μας.

Η κυβέρνηση αντί να επενδύσει στο εσωτερικό της χώρας στο διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, επενδύει σε ένα κούφιο αφήγημα περί «απομονωμένης Τουρκίας» το οποίο κανείς δεν πιστεύει στην ΕΕ και στο διεθνές περιβάλλον ευρύτερα.

Ο κος Πολάκης λέει προς τη ΝΔ «θα σας ρίξουμε». Κάποιοι άλλοι μιλούν για Ειδικά Δικαστήρια για την διαχείριση της πανδημίας. Εσείς τι έχετε να πείτε;

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα και ελπίδα να διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπάρχουν ούτε ιδιοκτήτες, ούτε κληρονόμοι της διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί να είναι ο κορμός της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στη μετά-πανδημία περίοδο.

Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν μιλά για ειδικά δικαστήρια. Υγειονομικός, οικονομικός και πολιτικός απολογισμός θα γίνει και θα γίνει με αυστηρότητα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατίες που λογοδοτούν στους πολίτες. Όλοι θα κριθούν και η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της και η αντιπολίτευση για τη στάση της και τις αντιπροτάσεις της. Η κοινωνία ξέρει, βλέπει, παρακολουθεί, κρίνει.

Είναι μήπως η ώρα να ζητήσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ώρα υπευθυνότητας για όλους. Βλέπετε σε καμία χώρα του κόσμου να συζητούν για εκλογές; Βλέπετε κάπου στην Ευρώπη να ζητούν ή να οργανώνουν πρόωρες εκλογές; Νομίζω έχουμε μπει σε μια πολύ λαθεμένη συζήτηση. Η αγωνία μας σήμερα είναι μέρα με τη μέρα οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, οι διασωληνομένοι που δίνουν τη μάχη, η οικονομία που καταστρέφεται και σβήνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή την συγκυρία κάνει κριτική αλλά οργανώνει και θετική ατζέντα αντιπροτάσεων προετοιμάζοντας την προγραμματική του πρόταση που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως χώρα.

Έχετε δίκιο όμως, πρόωρες εκλογές μπορεί να γίνουν, μπορεί να γίνουν ως επιλογή του κ.Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Τα πάει καθημερινή όλο και χειρότερα, πόσο καιρό θα αντέξει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία όταν αυτή είναι δραματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η προοδευτική παράταξη και η αριστερά διαχρονικά γνωρίζουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα.

Γιατί υπάρχει αυτή μεγάλη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ και Σύριζα. Είναι «στημένες» οι δημοσκοπήσεις;

Όχι, δεν είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον πολλές απ’ αυτές. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων στο βάθος αυτών των μηνών δείχνουν σαφή και σταθερή αποδυνάμωση της εικόνας της κυβέρνησης. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα και αποτυπώνονται οι συνέπειες των πολιτικών της ΝΔ, η εικόνα της κυβέρνησης θα χειροτερεύει. Σύντομα, συντομότερα απ όσο αρκετοί υπολογίζουν θα αρχίσουν να αναζητώνται εναλλακτικές απαντήσεις στα αδιέξοδα που παράγει και αναπαράγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εργαζόμαστε ώστε οι απαντήσεις να είναι από το προοδευτικό φάσμα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis πρέπει να βρεθεί ο «ηθικός αυτουργός, του ηθικού αυτουργού», εννοώντας προφανώς τον κ. Τσίπρα. Εσείς τι απαντάτε;

Νομίζω πρέπει όλοι να διαβάσουμε ξανά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ. Η απόφαση δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι σαφής. Το δικαστήριο επέβαλε στην πολυεθνική πρόστιμο 345 εκατομμυρίων δολαρίων για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Τα 310 εκατομμύρια αφορούν τις πρακτικές της εταιρίας στην Ελλάδα. Καραμπινάτο διεθνές σκάνδαλο με απολήξεις και στη χώρα. Τέτοιες υποθέσεις αφορούν τη δικαιοσύνη και όλη η κοινωνία αναμένει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η χώρα και το δημόσιο σύστημα Υγείας ζημιώθηκαν από συγκεκριμένες επιλογές στο χώρο της Υγείας, κι αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Τα νούμερα και η τρύπα του χρέους στην Υγεία μιλούν από μόνα τους.

Εάν πραγματικά θέλουμε να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή του σκανδάλου, εάν θέλουμε να δώσουμε τέλος στην κακοδιαχείριση και στις καταστροφικές συνέπειες που είχαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και στην Υγεία και στην οικονομία μας συνολικά, θα πρέπει και η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της και οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν εποικοδομητικά σε αυτό.

Όσο για την ερμηνεία σας στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, ο Τσίπρας ήταν πάντα σαφής στη Βουλή για το θέμα. Δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.