Συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν ισραηλινή επίθεση πάνω από τη Χομς, Ταρτούς — Ρουμανία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους Ρουμάνους να εμβολιαστούν — Λουκασένκο όπως… Ερντογάν: Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προκαλεί χάος στα σύνορα της ΕΕ

Συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν ισραηλινή επίθεση πάνω από τη Χομς και την Ταρτούς

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν σήμερα ισραηλινή επίθεση πάνω από τοποθεσίες στο κεντρικό και παράκτιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα συριακά μμε ανέφεραν ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν «εχθρικούς στόχους» πάνω από την ύπαιθρο στα περίχωρα της πόλης Χομς, μετά από εκρήξεις που ακούστηκαν στη Χομς και την παράκτια πόλη Ταρτούς.

Ο συριακός στρατός τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η επίθεση προήλθε βόρεια της Βηρυτού και ότι η αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει τους περισσότερους από τους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν.

Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν κάποιες υλικές απώλειες, πρόσθεσε ο στρατός.

 

Ρουμανία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους Ρουμάνους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊούΡουμανία ΠΟΥ εμβολιασμός Η Ρουμανία παρουσίασε κορύφωση του αριθμού θανάτων στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τους Ρουμάνους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 για να αποφευχθεί μια νέα υπερφόρτωση των νοσοκομείων, ακόμα κι αν το τέταρτο κύμα της πανδημίας αρχίζει να υποχωρεί.

«Βλέπουμε μια μείωση (στον αριθμό) των νέων κρουσμάτων, αλλά πρέπει να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χέδερ Πάποβιτς, εμπειρογνώμονας στη διαχείριση κρίσεων του ΠΟΥ, η οποία είναι σε αποστολή στη Ρουμανία.

«Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να αποφευχθεί η επανάληψη της δραματικής κατάστασης» που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία αυτή η χώρα κατέγραφε περίπου 20.000 νέες μολύνσεις ημερησίως.

Η Ρουμανία παρουσίασε κορύφωση του αριθμού θανάτων στις 2 Νοεμβρίου, 591 σε ένα 24ωρο, σε ένα σύνολο 2.332 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με μόλις το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας και ένα υγειονομικό πάσο για την είσοδο στον κινηματογράφο ή στο εστιατόριο, δείχνουν να έχουν επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, παρότι οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Πρέπει να εντοπίσουμε τα εμπόδια που μπλοκάρουν τον εμβολιασμό, να κάνουμε διάλογο με τους ανθρώπους, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους, γιατί πολλοί από αυτούς ανησυχούν», πρόσθεσε η Πάποβιτς, λέγοντας ότι είναι υπέρ ενός «εθελοντικού» εμβολιασμού.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ κατήγγειλε τον κατακλυσμό ψευδών πληροφοριών που συνέβαλε, κατά τη γνώμη της, μαζί με τη χαλάρωση των περιορισμών το περασμένο καλοκαίρι και την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, στη λοιμογόνο ικανότητα του τέταρτου κύματος, το οποίο «φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες».

«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να ανακόψουμε αυτό το κύμα και να αποφύγουμε ένα άλλο», τόνισε.

Η Πάποβιτς υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα εισαγάγει ή όχι ένα υγειονομικό πάσο στην εργασία, διευκρινίζοντας ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να παράσχει τεχνική βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, έδωσε ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς σχεδόν 500.000 άνθρωποι έκαναν την πρώτη δόση σε διάστημα λίγων ημερών.

Οι βουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν επί του νομοσχεδίου αυτού την προσεχή εβδομάδα.

 

Λουκασένκο όπως… Ερντογάν: Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προκαλεί χάος στα σύνορα της ΕΕMετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Μία κρίση που θυμίζει έντονα εκείνη που προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την άνοιξη του 2020 στον Έβρο προκαλεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προωθώντας» χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία. ΕΕ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα να παρέμβουν

Την ετοιμότητά τους να παρέμβουν στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, εκφράζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον πρωτοφανή «γεωπολιτικό εκβιασμό» του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Πολωνία απωθεί τις προσπάθειες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι χιλιάδες άλλοι βρίσκονταν καθ’ οδόν.

Η Βαρσοβία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ωθεί τους μετανάστες προς τα σύνορά της, χαρακτηρίζοντάς το ως «εχθρική δραστηριότητα».«Απάντησε» στη μαζική εισροή, χτίζοντας έναν φράχτη από συρματόπλεγμα και αναπτύσσοντας 12.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Σήμερα, η πολωνική συνοριοφυλακή έκλεισε το πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες, σύμφωνα με πολωνικές εκτιμήσεις και έχουν αναπτυχθεί άνδρες του πολωνικού στρατού.

Μέλη της πολωνικής συνοριοφυλακής έχουν σχηματίσει ανθρώπινο τείχος για να αποτρέψουν τη διέλευση του αυξανόμενου πλήθους που ξεπερνάει τις 10.000. Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα, Λευκορώσοι αστυνομικοί σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολούν στον αέρα σε μία προσπάθεια να ωθήσουν και πάλι τους μετανάστες προς την Ευρώπη.

Παράλληλα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Οκτώ νεκροί μετανάστες

Οι συνθήκες για τους μετανάστες εν τω μεταξύ είναι άθλιες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και το πλήθος δεν έχει τρόφιμα και νερό. Καθώς εκδιώκονται με συνοπτικές διαδικασίες από την Πολωνία και η Λευκορωσία αρνείται να τους επιτρέψει να επιστρέψουν εγκλωβίζονται και παγώνουν από το κρύο στα δάση της Πολωνίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Guardian.

Bίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν ένοπλους Πολωνούς αξιωματικούς να χρησιμοποιούν χημικά σε άνδρες που προσπαθούν να κόψουν το σύρμα του φράχτη. Ορισμένοι μετανάστεςφαίνεται να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία.

Bίντεο από το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δείχνει το συγκεντρωμένο πλήθος στα σύνορα

Βίντεο από λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να χρησιμοποιούν ξύλα για να προσπαθήσουν να περάσουν έναν φράχτη στα σύνορα καθώς ελικόπτερα της αστυνομίας κάνουν κύκλους από πάνω τους

Σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυροβολισμοί. Δεν είναι σαφές εάν κάποιος τραυματίστηκε Στο βίντεο, μια φωνή εκτός κάμερας λέει ότι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ, πιθανώς στον αέρα. Λευκορώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται οτι οι πυροβολισμοί προήλθαν από την πολωνική πλευρά των συνόρων.

Το πλήθος κραυγάζει τη λέξη «Γερμανία», απαιτώντας να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποπροσανατολισμένο ή καθοδηγούμενο.Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση ως εκδίκηση για την κριτική και τις κυρώσεις των «27» στο καθεστώς Λουκασένκο που καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή.

Γερμανία…καλεί Ε.Ε

Η κατάσταση «βράζει» εδώ και μήνες και επιδεινώθηκε τη Δευτέρα όταν οι αρχές της Λευκορωσίας συνόδευσαν περίπου 1.000 άτομα στα πολωνικά σύνορα. Την ίδια ώρα η Γερμανία καλεί τα μέλη της ΕΕ να «αναλάβουν δράση» για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κρίση.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να χειριστούν την καστάσταση αυτή μόνες τους», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Πρέπει να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνω έκκληση να αναλάβει δράση», είπε.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του κατηγόρησε την Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «πολιτικά πιόνια». Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε μεγαλύτερη υποστήριξη στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Είπε ότι η ΕΕ θα διερευνήσει «πιθανέςι κυρώσεις, μέσω αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων». «Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη», δήλωσε.